Αποτύπωση της πανδημίας covid-19 στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κοζάνης



Η νόσος Covid-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 και μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια. Προσβάλλονται ενήλικες και παιδιά. Όσον αφορά τον παιδιατρικό πληθυσμό στην περιοχή της Κοζάνης, από την έναρξη της πανδημίας (03/2020) μέχρι και 15/08/2021 εξετάστηκαν από την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης 970 παιδιά (557 αγόρια, 413 κορίτσια), ηλικίας 0-16 ετών, τα οποία παρουσίαζαν συμπτωματολογία πιθανή για λοίμωξη από SARS-CoV-2 ή ήταν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Συνολικά βρέθηκαν 100 παιδιά θετικά στον SARS-CoV-2 με αναλογία Αγόρια/Κορίτσια: 63%-37%.

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, το 51% αφορούσε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών, το 28% παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, το 15% παιδιά ηλικίας 1-5 ετών και το 6% βρέφη 0-12 μηνών.

Από τα 100 επιβεβαιωμένα περιστατικά, τα20 ήταν ασυμπτωματικά, 9 ανέπτυξαν συμπτωματολογία από το αναπνευστικό ενώ το προεξάρχον σύμπτωμα ήταν ο πυρετός (67παιδιά). Νοσηλεία χρειάστηκαν συνολικά 10 παιδιά. Οι επιπλοκές που εμφανίστηκαν αφορούσαν 2 παιδιά με πνευμονία και 2 παιδιά με το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C.

Η πανδημία CoVid-19 προσβάλλει τα παιδιά προκαλώντας, κατά κανόνα, ήπια νόσηση. Η επίπτωσή της ακολουθεί την πορεία των επιδημικών εξάρσεων των ενηλίκων. Μικρό ποσοστό παιδιών χρειάζεται νοσηλεία, κυρίως βρέφη, μικρά νήπια και παιδιά που παρουσιάζουν επιπλοκές.

Σχολιάστε

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.