Primary Menu                                    

Πράσσο από τον κήπο του Ιπποκράτη – Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου



Το φυτό έχει ευχάριστη γλυκιά γεύση και λεπτό άρωμα. τα πράσινα φύλλα
είναι πολύ τραγανά, αλλά με τον καιρό γίνονται χοντρά.
Δεν υπάρχει μεγάλος βολβός (όπως το κρεμμύδι) και το «στέλεχος» είναι σαρκώδες και αρκετά ζουμερό.
Το λαχανικό είναι δημοφιλές σε πολλές ευρωπαϊκές, βαλκανικές και μεσογειακές χώρες.
Λόγω του ήπιου αρώματος και της έλλειψης πικάντικης γεύσης, είναι συστατικό σε πολλά εκλεκτά πιάτα.
–Η ιστορία της χρήσης του φυτού.
Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τη φαρμακευτική του δράση και το καλλιεργούσε στον περίφημο κήπο των βοτάνων που χρησιμοποιούσε . Το συνιστούσε ιδιαίτερα στις γυναίκες για να αυξήσουν τη γονιμότητά τους
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι απέδιδαν μεγάλη αξία στο πράσο, οι δε Ρωμαίοι πίστευαν ότι τα καλύτερα πράσα ευδοκιμούν στην Αίγυπτο, όπου η καλλιέργειά τους αναφέρεται από τα πρώτα χρόνια της βιβλικής ιστορίας.
.Ο Αριστοτέλης πίστευε πως η πέρδικα οφείλει την καθαρή φωνή της στο λαχανικό αυτό, ενώ ο αυτοκράτορας Νέρωνας λέγεται ότι κατανάλωνε συχνά πράσα για να κάνει τη φωνή του δυνατότερη και καλύτερη. Για αυτό το λόγο μάλιστα, απέκτησε το παρωνύμιο «πρασοφάγος».
Κατά το Μεσαίωνα, οι γιατροί βασίστηκαν κυρίως σε αυτή την ιδιότητα του πράσου θεωρώντας ότι «καθαρίζει τον αναπνευστικό σωλήνα».
Το πράσο θα πρέπει να έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην αρχαία Αίγυπτο. Σε ένα πολύτιμο έγγραφο αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Χέοπας, κατά την εποχή του οποίου κατασκευάστηκε η περίφημη πυραμίδα της Γκίζας, αντάμειψε με 100 πράσα ένα επιδέξιο γιατρό, που τον θεράπευσε από μια νόσο του ουροποιητικού.
Οι Εβραίοι επίσης, εκτιμούσαν το πράσο για τις δροσιστικές του ιδιότητες και το αναφέρουν στο «Βιβλίο των Αριθμών».
Στην Αίγυπτο βρέθηκαν αποξηραμένα δείγματα από αρχαιολογικούς χώρους , καθώς και γλυπτά, αλλά και σε τοιχογραφίες, δείχνουν ότι το πράσο ήταν ένα μέρος του αιγυπτιακού τρόπου
Τα πράσα τρώγονται στην αρχαία Ρώμη και θεωρούνται ανώτερα από το σκόρδο και τα κρεμμύδια .
Το βιβλίο μαγειρικής Apicius του 1ου αιώνα μ.Χ. περιέχει τέσσερις συνταγές με πράσ
Τα ωμά πράσα ήταν το αγαπημένο λαχανικό του Αυτοκράτορα Νέρωνα , που το κατανάλωσε σε σούπα ή σε λάδι, πιστεύοντας ότι είναι ευεργετικό για την ποιότητα της φωνής του.
Γι’αυτό ήταν γνωστός και με το ψευδώνυμο “Porrophagus” ή “Πρασσοφάγος”.
–Σύνθεση και χαρακτηριστικά σύνθεση πράσου
.
Τα πράσα έχουν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, ενισχύοντας την υγεία και προστατεύοντας από πολλές παθολογικές ασθένειες .
Αυτό οφείλεται στην πλούσια σύνθεση του προϊόντος.
Το φυτό είναι κάτοχος ρεκόρ για την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α μεταξύ όλων των λαχανικών: η περιεκτικότητα είναι περίπου 330 mcg ανά 100 g προϊόντος. Το θερμιδικό περιεχόμενο της καλλιέργειας είναι 40 kcal, ο γλυκαιμικός δείκτης είναι 15.
Λόγω αυτών των χαμηλών δεικτών, τα κρεμμύδια μπορούν να προστεθούν στη διατροφή όσων χάνουν βάρος και ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.
Επιπλέον, η σύνθεση του φυτού περιλαμβάνει τα ακόλουθα συστατικά: διαιτητικές ίνες, νερό (πάνω από 85%), οργανικά οξέα, σάκχαρα, αιθέρια έλαια, ασκορβικό, νικοτινικό και φολικό οξύ, λουτεΐνη, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, καεμπφερόλη, κερσετίνη, βιταμίνες των ομάδων Ε, Β.
Το προϊόν περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται με επιτυχία στη θεραπεία της αναιμίας.
Η μοναδικότητα του πράσου έγκειται στο γεγονός ότι όταν το φυτό αποθηκεύεται, η περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ αυξάνεται σχεδόν 2 φορές.
Η τακτική κατανάλωση πράσσου μειώνει τον κίνδυνο κρυολογήματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει αποτελεσματικά από τους ιούς.
Οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του εντέρου και στη μείωση του φουσκώματος.
Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη βοηθούν στην αποκατάσταση των οπτικών λειτουργιών,
Το φολικό οξύ, ένα ολόκληρο σύμπλεγμα μικροστοιχείων αυξάνουν τη συγκέντρωση, βελτιώνουν τη μνήμη, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για άτομα που ασχολούνται με πνευματικές δραστηριότητες.
Το κάλιο που περιέχεται στο φυτό ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση. το μαγνήσιο έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα.
Το προϊόν είναι ένα εξαιρετικό προληπτικό μέτρο κατά της ανάπτυξης κακοήθων όγκων στις ωοθήκες, τα έντερα και τον προστάτη λόγω της περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή φυτικής προέλευσης.
– Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες .
Το φυτό έχει διουρητικές, ανθελμινθικές, αντιχοληστερικές, αντισηπτικές, αντισπασμωδικές, χολαγωγές, sudorific, καθαρτικές, αποχρεμπτικές, αντιπυρετικές, τονωτικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες.
Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχουν allicin – ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, που μπορεί να καταπολεμήσει τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες
* Συνιστάται για τη θεραπεία νεφρικών προβλημάτων, αθηροσκλήρωσης, καρδιακών παθήσεων, χολόλιθων, πέτρες στα νεφρά και σταγονιδίων.
*Χρησιμοποιείται κατά της εξάντλησης, των ρευματισμών, της ραχίτιδας, της φυματίωσης, της φαρυγγίτιδας, της λαρυγγίτιδας, της τραχειοβρογχίτιδας και της δυσκοιλιότητας.
* Εφαρμόζεται, εξωτερικά, στο δέρμα κατά του εκζέματος, της ψωρίασης και άλλων δερματικών προβλημάτων.
* Το τσάι από βότανα χρησιμοποιείται κατά του βήχα, της χρόνιας και οξείας βρογχίτιδας, της καούρας, του έλκους του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου και των φλεγμονών του πεπτικού συστήματος.
*Ο χυμός των φυτών θεωρείται ότι βοηθά στην αποτοξίνωση των καπνιστών.
Χορηγείται με τη μορφή τσαγιού από βότανα (μια ποσότητα αποξηραμένου βοτάνου, σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για 5-10 λεπτά, 3 φορές την ημέρα).
* Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα με τη μορφή κατάπλυσης.
* Είναι μια εξαιρετική επιλογή για διαβητικά άτομα και για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.
* Είναι αποτελεσματικό φάρμακο για επίμονα εκζέματα, παθήσεις του δέρματος, οξεία και χρόνια βρογχίτιδα, πολλές παθήσεις του πεπτικού συστήματος
* Οι περισσότερες μελέτες, που έχουν γίνει για το πράσο, επικεντρώνονται στην καλή υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τα πράσα περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι σημαντικά για την υγιή νευρολογική λειτουργία και ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα
* Βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο.
* Ενισχύουν τη μνήμη και καταπολεμούν την υψηλή χοληστερόλη.
*Έχουν διουρητικές ιδιότητες και θεραπεύουν το πρήξιμο των άνω και κάτω άκρων.
— Προφυλάξεις
Δεν αναφέρονται παρενέργειες
* Η μόνη πιθανή παρενέργεια προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ.
Τα άτομα με αραιωτικά αίματος πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους πριν προσθέσουν πράσα στη διατροφή τους
* Τοξικότητα σε ζώα
Η υπερευαισθησία και η δηλητηρίαση μπορεί να προκληθούν σε σκύλους.
– Προειδοποίηση:
Η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων δεν συνιστάται χωρίς τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.
Οι ουσίες που περιέχουν ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με τα εγγεγραμμένα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής, εξαλείφοντας έτσι τη θεραπευτική αποτελεσματικότητά τους ή προκαλώντας τοξικότητα.
Μπορούν επίσης να επιβαρύνουν, περαιτέρω, τις εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες του σώματος, εκθέτοντας έτσι τον ασθενή σε αυξημένη νοσηρότητα και απειλητικές, για τη ζωή, καταστάσεις.

Σχολιάστε

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.