Το ΣΚΟΡΟΔΟΝ της εποχής του Ιπποκράτη το σημερινό ΣΚΟΡΔΟ είχε σίγουρα θέση στον κήπο του.
Ο Ιπποκράτης χορηγούσε το σκόρδο ως καθαρτικό και διουρητικό, για θεραπεία της μήτρας, ως αντιμεθυστικό και αντιπυρετικό.
Το Σκόρδο έχει επιστημονική ονομασία: Άλλιον το ήμερον Allium sativum, είναι μονοετές ή και πολυετές, ποώδες φυτό το οποίο ανήκει στο γένος Άλλιο και στην οικογένεια των Λειριοειδών ή Υακινθοειδών.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι αρχαίοι Έλληνες, καλλιεργούσαν το σκόρδο, σε ξεχωριστούς κήπους, τους σκορδώνες.
Έκτος από το Ιπποκράτη, το αναφέρουν :
*Ο Αριστοφάνης, στον “Πλούτο” αναφέρει το «ντηνιακό» σκόρδο, ως ιδανικό για καταπλάσματα.
*Ο Θεόφραστος το αναφέρει, ως σκόρδον ή σκόροδον
*Ο Διοσκουρίδης,ως σκόρδον το ήμερον, το αναφέρει ως ένα από τα πλέον εύγευστα και τονωτικά φάρμακα,
* Το περιγράφουν ο Ηρόδοτος και ο Αριστοτέλης.
* Οι αρχαίοι Έλληνες το κατανάλωναν μαζί με κρασί, για την αντιμετώπιση δαγκώματος φιδιών.
Οι αθλητές, πριν κατέβουν στον στίβο να αγωνισθούν, το έτρωγαν, γιατί το θεωρούσαν τονωτικό του σώματος και της ψυχής.
Στο παλάτι της Κνωσού, στην Κρήτη, υπάρχουν απεικονίσεις των σκόρδων από την Μινωική εποχή.
Μεγάλα κεφάλια με φλούδα φαιόχρωμη και λευκή, έτοιμα να σκάσουν από τις άφθονες σκελίδες, στρουμπουλές και στρογγυλές.
– Σήμερα.
Ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα το κρεμούν ως φυλαχτό σε ζώα, πρόσωπα ή πράγματα “για να μην τα πιάσει το κακό μάτι” ή απλώς λένε ως αποτρεπτική ευχή “σκόρδα στα μάτια σου” ή “φτου σκόρδα”, όταν κάτι είναι άξιο θαυμασμού ή επαίνου.
Σε πολλές περιοχές παλιότερα τοποθετούσαν σκόρδο κάτω από το προσκέφαλο της λεχώνας και όχι σπάνια οι γεωργοί, αρχίζοντας τη σπορά, έθαβαν στην άκρη του χωραφιού ρόδι για την καρποφορία και σκόρδο για τη βασκανία.
Οι αλοιφές, οι κομπρέσες και τα εισπνεόμενα φάρμακα, από σκόρδο ήταν το πλέον προτιμότερο φάρμακο κατά της φυματίωσης.
O πρώτος που σημείωσε την αντιβιοτική του δράση ήταν ο Λουί Παστέρ το 1858.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ -ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Ιδιότητες του σκόρδου
Το σκόρδο περιέχει θειούχες ενώσεις, με πιο γνωστή και σημαντική την αλλισίνη, η οποία του δίνει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, σελήνιο και βιταμίνη C.
– Αλικίνη Αλικίνη ή Αλισίνη, το δραστικό συστατικό του σκόρδου.
Η αλικίνη είναι ασταθής και μπορεί να μειωθεί σε προϊόντα σκόρδου, που έχουν παλαιωθεί, για να μειώσουν την οσμή.
Το άοσμο σκόρδο μπορεί να περιέχει λίγο έως καθόλου αλικίνη.
Όσο χαμηλότερη είναι η ποσότητα της αλικίνης, τόσο λιγότερο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα προϊόν σκόρδου.
Το σκόρδο περιέχει θειούχες ενώσεις και την βιταμίνη C, τη βιταμίνη Β6, το σελήνιο και το μαγγάνιο, με πολυάριθμες ευεργετικές καρδιαγγειακές επιδράσεις.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Σκοτώνει τα βακτήρια. Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι “αντιβιοτικό”σε πολλές λοιμώξεις.
Έχει αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντιική δράση.
Δρα κατά ισχυρών παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, του σταφυλόκοκκου και των βακτηρίων της αλλαντίασης.
Είναι αντισκληρωτικό, διαλύει το ουρικό οξύ και τους κιρσούς. Είναι σπασμολυτικό, σε άσθμα, κοκκύτη κ.α .
Βοηθάει στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.
Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και του σακχαρώδη διαβήτη.
Μειώνει τον βήχα και ρυθμίζει τις βλέννες.
Μετριάζει τα συμπτώματα της βρογχίτιδας, αλλά και τη δύσπνοια και το άσθμα. Διατηρεί το αίμα αραιό και ρίχνει την πίεση, αποτελώντας, γνωστό γιατροσόφι για τους υπερτασικούς.
Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας .
Είναι διουρητικό και εφιδρωτικό πολύτιμο σε ολιγουρία, υδρωπικία.
Τονώνει την καρδιακή λειτουργία και λειτουργεί ως αποσυμφορητικό.
Συμβάλλει στη μείωση του κίνδυνου καρδιακής προσβολής, καθώς και στη μείωση του κίνδυνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τονωτικό για τις ταχυκαρδίες, αγγειακούς σπασμούς, κυκλοφορικές ανωμαλίες, αιμορροΐδες, υπερπηκτικότητα του αίματος..
Συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης. Είναι αντιφυσητικό, ελαττώνει τον τυμπανισμό, διώχνει τα αέρια από το στομάχι και τα έντερα.
Είναι ανθελμινθικό για τα παράσιτα των εντέρων.
Σε τσιμπήματα από έντομα, σφήκες, μέλισσες κ.α. ,βγάζουμε το κεντρί και αλείφουμε την πληγή με κοπανισμένο σκόρδο. Βελτιώνει το μεταβολισμό του σιδήρου.
Πιστεύεται πως μπορεί να προλαμβάνει ,ίσως, και τον καρκίνο, χάρη στις αντισηπτικές, για τα έντερα ικανότητες του και λειτουργεί και ενάντια πολλών μορφών του.
Επιπλέον, χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Όταν χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό προϊόν, το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει τόσο επιθυμητές, όσο και ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα.
Στην κατανάλωσή του πρέπει να υπάρχει μέτρο, γιατί η υπερβολική χρήση προκαλεί πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό. Δεν συστήνεται σε άτομα με χαμηλή πίεση, γιατί μπορεί να προκαλέσει έντονες ζαλάδες
*Πεπτικό Σύστημα
Η υπερβολική χρήση ωμού σκόρδου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, ρέψιμο, φούσκωμα, δυσοσμία στόματος, να καταστρέψει τα ωφέλιμα βακτήρια του πεπτικού συστήματος,
Μπορεί να προκαλέσει καψίματα και φλεγμονές στο έντερο και στο στομάχι, να δημιουργήσει έλκος στομάχου, να δημιουργήσει τοξικότητα και διόγκωση στο συκώτι και ναυτία .
Μπορεί να προκαλέσει άσθμα και να προκαλέσει φλεγμονές και καψίματα στις βλεννογόνους μεμβράνες, αν επαλειφθεί στο λάρυγγα.
Προκαλεί, σε όσους το τρώνε, μία έντονη οσμή που μπορεί να είναι δυσάρεστη και ενοχλητική στους γύρω του.
Η υπερβολική κατανάλωση ενδέχεται να προκαλέσει παραπληγία, ενώ αν καταναλώνεται πολύ, ωμό μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο.
Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό, ενώ μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, λόγω της αντιπηκτικής του δράσης.
* Γυναίκες .
Στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της εμμήνου ρύσης, και προβλήματα στη μήτρα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
* Γαλουχία
Βλάπτει τις γυναίκες όταν θηλάζουν, καθώς μεταβάλλει την οσμή του γάλακτος, *Σπέρμα
Ενώ σε κανονική χρήση του σκόρδου έχουμε θετική επίδραση στην παραγωγή σπέρματος, σε υπερβολικές δόσεις ωμού σκόρδου, μπορεί να ανασταλεί η παραγωγή σπέρματος και μπορεί να προκληθεί προσωρινή στείρωση.
*Αλληλεπιδράσεις Φαρμάκων
Η αλληλεπίδραση μπορεί να υπάρξει με την κατανάλωση σκόρδου και την σύγχρονη χορήγηση κάποιων φαρμάκων Η παρούσα δημοσίευση έχει πληροφοριακό χαρακτήρα . Οποιαδήποτε απορία υπάρχει πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.