Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Βέττα Καλλιόπη κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση-αναφορά προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, με αφορμή τις ανησυχίες και τον προβληματισμό που εκφράζει το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης σε ανακοίνωση του, για την κατεύθυνση των πόρων ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος “Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης” στη Δυτική Μακεδονία.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής, η πλειονότητα των πόρων – 80 εκατομμύρια ευρώ – κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε μεγάλες επιχειρήσεις που επενδύουν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή σε επενδύσεις με πρόσκαιρο και βραχύβιο αποτύπωμα στην τοπική οικονομία, που δεν ενισχύουν τη δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας, δεν αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο και δεν αφήνουν υπεραξία στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο ζητά την αναθεώρηση των κριτηρίων χρηματοδότησης, τις προτεραιότητες και τους όρους υλοποίησης των δράσεων αυτών, ώστε να στηριχθούν τοπικές επιχειρήσεις και επενδύσεις με άμεσο όφελος για την κοινωνία, καθώς και τη δέσμευση πόρων για εγκατάσταση ΑΠΕ και προμήθεια μπαταριών για την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα, παράλληλα με την πρόβλεψη για μπαταρίες στους εν λειτουργία φωτοβολταϊκούς σταθμούς της περιοχής, ώστε να μην καθίστανται ανενεργοί, όπως συμβαίνει καθημερινά, χάνοντας σημαντικό μέρος της ηλεκτροπαραγωγικής τους δυνατότητας.
Κατόπιν των ανωτέρω, η Καλλιόπη Βέττα καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να τοποθετηθούν στα ζητήματα που θέτει το Επιμελητήριο και να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα της τοπικής κοινωνίας.
Επισυνάπτεται η κοινοβουλευτική ερώτηση-αναφορά.
2025-03-28 Βέττα Για ΠΔΑΜ και ΑΠΕ.pdf
Με εκτίμηση,
Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης
Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας
Περιβάλλοντος της Βουλής
Ανώνυμος
- Edit
τα χρήματα από το εσπα
πηγαίνουν σε μεγάλους καρχαριες!
η δίκαιη μετάβαση είναι ένα παραμυθι!
λίγοι άνθρωποι θα τοποθετούν
φ/ κ και ανεμογεννητριες
κια αυτοί θα δίνουν πανακριβα την ενεργεια!
η Κοζάνη με τους 7 μήνες χειμώνα, δε θα καρφώνεται τιποτα,λόγω ψυχους
ουτε τα φωτοβολ θα δουλεύουν ούτε οι ανεμογεννητριες!
αυτά έπρεπε να τοποθετηθούν στα νησιά εκεί που το καλοκαίρι είναι πολύ
ζεστό, χειμώνα Καλοκαίρι!
και ο κοζανιτης θα καταναλώνει ενέργεια απο λιγνιτη που μυρίζει
στην ελλαδα ,αλλά μοσχοβολαει στα Σκόπια!
είναι δυνατόν, να παίρνεις λιγνιτη από την Ελλάδα, να μεταφέρεται
στα Σκόπια κι εκεί να μετατρέπεται σε ενέργεια που θα έρχεται
πανάκριβη στην ελλαδα.και το πρόγραμμα και τα χρήματα του εσπα,
θα τα καρφώνονται ελάχιστοι γνωστοί του μητσοτακη!
τώρα,στεναχωριέσαι ο μητσοτακης για τα πολλά Χρήματα πληρώνουν
για να ζεσταθουν στα Γρεβενά,Φλωρινα ειδικά και στην Καστοριά!
εξ άλλου ο μητσοτακης ειπε όταν τον ρώτησε η Μερκελ ,τι θα κάνουν οι
Δυτικομακεδονες χωρίς τα εργοστάσια και ο κυνικός κι ασπλαχνος
μητσοτακης ειπε,ας βρουν αυτοί μόνοι τους με τι θα ασχοληθούν
Ανώνυμος
- Edit
διορθωσεις
δε θα καρπώνεται τίποτα
θα τα καρπωνονται ελαχιστοι