Ένας Σινασίτης ,ο κ. Κ. Βλασιάδης συμπληρώνει και διορθώνει την δημοσίευση μας για την Σινασό της Καππαδοκίας- Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου



Με μεγάλη χαρά είδα την παρέμβαση ενός Σινασίτη του κ. Κυριάκου Βαλασιάδη που ασχολείται εδώ και χρονιά με την πατρίδα των προγόνων του την Σινασό, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την μνήμη της .
Ο κ Βλασιάδης είναι διαχειριστής της σελίδας του facebook << Μικρασία – Σινασός>> και χοροδιδάσκαλος Μικρασιατικών χορών στην Αθηνα.
Διαβάζοντας την ανάρτηση μας για την Σινασό , παρατήρησε ότι στην επικεφαλίδα του κείμενου και τα κολάζ έγραφα το όνομα της με δυο σίγμα έγραψε : <<Σινασσός – Σινασός, με ένα . . . σ. >>
Συμφώνησα μαζί του γράφοντας :
<< Ευχαριστώ για την παρατήρηση κ.Βλασιάδη έχετε δίκαιο στην βιβλιογραφία στις περισσότερες καταγραφές γράφεται όπως το λέτε ,αυτός είναι ο λόγος που μέσα στο κείμενο το έγραψα με ένα –σ – ,το ίδιο έκανα και στην καταγραφή στην αρχή των άλλων ονομάτων που είχε στην διάρκεια των αιώνων η πόλη.
Μελετώντας την προέλευση του ονόματος , προβληματίστηκα για το ποία καταγραφή είναι η πιο σωστή έτσι άφησα την καταγραφή με δυο σ (-σσ ) στην επικεφαλίδα και τα κολάζ για να τονίσω την Ελληνικότητα της μια και πολλές Δωρικές πόλεις της Μ. Ασίας γράφονται με 2 σ (Σαγαλασσός κ.α. ) >>
Είχα άμεση την απάντηση του, έγραψε :
<< Ο Καθηγητής και Πρόεδρος ,επί σειρά ετών του Σωματείου μας, Λάζαρος Τακαδόπουλος ,αποφάσισε το : ΣΙΝΑΣΟΣ για να λύσει το πρόβλημα που ταλάνιζε τους Σινασίτες για πολλά χρόνια.
Και το αποδεχθήκανε όλοι οι Σινασίτες ! >>
Μετά από αυτό γνωρίζοντας τις γνώσεις του και ξέροντας ότι όχι μόνον διαβάζει τα κείμενα που πέφτουν στα χέρια για την Σινασό , αλλά τα μελετά σε βάθος , τον παρακάλεσα να μου γράψει τα λάθη και παραλείψεις που έκανα έτσι ώστε η δημοσίευση μου να είναι πληρέστερη.
Σε 2 ήμερες είχα την απάντηση .
1. Ο Κ. Βλάσιαδης εκτός από την εκδοχή προέλευσης του ονόματος από που είχαμε δώσει στην δημοσίευση δινει ακόμη μία εκδοχή για την προέλευση του ονόματος γράφει :
<< Σινασός σημαίνει σύναξη των στρατιωτών του Μεγαλέξανδρου ! >>.
2. Επιβεβαιώνει την ενασχόληση των Σινασιτων με την διακίνηση του Μαύρου χαβιαριού γράφοντας :
<< …ευημερούσαν χάριν στο εμπόριο μαύρου Χαβιαριού από Ρωσία προς Ευρώπη.
3. Μου γράφει ότι :
<< Ο ναός των Ταξιαρχών κατεδαφίστηκε πριν πολλά χρόνια . . . >> >> Επομένως η πληροφορία που είχαμε για την ύπαρξη της και την λειτουργία με την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι λανθασμένη .
4. Επιβεβαιώνει την λειτουργία στον Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου νου και Ελένης από το Πατριάρχη χρονολογικά όμως την τοποθετεί στο 2001 γράφοντας << Τον Ιούνιο του 2001 τελέσθηκε για πρώτη φορά μετά την Ανταλλαγή του 1924. . . >>
5. Για την Μονή του Αγίου Νικολάου μας γράφει :
<< …. σταμάτησε να λειτουργεί σαν Μοναστήρι γύρω στα 1600 μ.Χ,. Στην πύλη του μοναστηριού ήταν γραμμένο : ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. στα Ελληνικά …. >> η δική μας πληροφορία ήταν η αναγραφή στα Λατινικά .
Και συνεχίζει για το Μοναστήρι :
<<…..Το Μοναστήρι ήταν σκαλιστό ,δεν κτίστηκε τον 19ο αιώνα, αλλά ήταν πολύ παλαιότερο….. τα περίπου 40 παρεκκλήσια ήταν μέσα και γύρω από το χωριό. . . >>
6. Επιβεβαιώνει την ενασχόληση με την σηροτροφία γράφοντας :
<<…… Το εργοστάσιο παραγωγής μετάξης έγινε για να εργάζονται για τους Σινασίτισσες. .αλλά το έχουν γκρεμίσει οι κάτοικοι. >>.
7. Διορθώνει την έκφραση μας
<< …πλωτές οδούς και κανάλια >>. και γράφει :
<<πρόκειται για τις πηγές νερού της Γοργολής που με υδραγωγείο πήγαινε το νερό στη Σινασό >>
8 . Για τα αρχοντικά των Ελλήνων που απέμειναν μας γράφει ότι :
<< . . . σήμερα μετατρέπονται σε Πανσιόν λόγω Τουρισμού. >>
9. Στην παράγραφο που άφορα την παιδεία των Σινασιτών συμπλήρωσε : << …..Μεγάλη μορφή της παιδείας στην Σίνασο ήταν ο Διευθυντής του Αρρεναγωγείου Αναστάσιος Αγγελίδης. >>
10 . Επίσης για την παιδεία δίνει την πληροφορία :
<< Έκτισαν Παρθεναγωγείο , σε υποβαθμισμένη περιοχή για να μη βλέπουν οι Τούρκοι ότι οι Σινασιτοπούλες πήγαιναν σχολείο, αφού εκείνοι δεν έστελναν τα κορίτσια τους σχολείο.
Και στη Σινασό έλεγαν ότι καλύτερα να σπουδάζουν οι κοπέλες γιατί οι μορφωμένες μάνες μεγαλώνουν σωστά παιδιά ! >>
12.
Για το αρρεναγωγείο που συστήθηκε το 1821 με σιγίλιο (πατριαρχικό έγγραφο )· του Πατριάρχη Γρηγορίου , για τον Πατριάρχη μας συμπληρώνει :
<< : . . . . ..δύο μήνες πριν τον κρεμάσουν στην Κεντρική Πύλη των Πατριαρχείων. >>
13. Για τους χορούς αναφέρει :
<<.. Στον χορό των κουταλιών της Σινασού, χόρευαν μόνο άντρες και ποτέ γυναίκες. .. >>
14. Για την απασχόληση γράφει :
<< Είχαν ιδρύσει ειδική Συντεχνία Χαβιαράδων που είχε το μονοπώλιο ,σχεδόν, του διαμετακομιστικού εμπορίου χαβιαριού από τη Ρωσία στην Πόλη και στην Ευρώπη.
Είναι τιμή για μας παρέμβαση του κ Κυριάκου Βλασιάδη όπως και του κάθε καλοπροαίρετου αναγνώστη.
Μακάρι στις 400 και παραπάνω δημοσιεύσεις που κάναμε για τις Αλησμόνητες Πατρίδες των προγόνων μας ,να είχαμε ανάλογες παρεμβάσεις που θα διόρθωναν τα λάθη μας και θα συμπλήρωναν τις παραλείψεις .
Δυστυχώς περάσαν 100 χρόνια από την εκδίωξη από την γη των προγόνων των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών ,από την Μικρά Ασία και η βιβλιογραφία στην Ελλάδα είναι ελάχιστη , αναγκαστικά καταφεύγουμε και στην ξένη προσπαθώντας να διασταυρώσουμε οποία πληροφορία συγκεντρώνουμε για να δώσουμε την σωστή και αντικειμενική εικόνα χωρίς διαστρέβλωση της αληθείας .
Βεβαίως τον κ. Βλασιάδη τον ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά , για τον κόπο που έκανε και ανταποκρίθηκε στο αίτημα μου .
Υ.Γ.
Ένα δείγμα της καλής σελίδας που διαχειρίζεται ο κ. Κυριάκος Βλασιάδης <<Μικρασία-Σινασός >,> είναι το κολάζ που έκανα με την τοποθέτηση των τελευταίων φωτογραφιών που έχει αναρτήσει για την Σινασό .
Κλείνουμε την σημερινή παρένθετη δημοσίευση μας παραθέτοντας ένα βίντεο της ΕΡΤ με χορούς της Καππαδοκίας δείγμα της δουλειάς του κ Κυριάκου Βαλασιάδη.
Δείτε το video της ΕΡΤ . Από την εκπομπή του Παναγιώτη Μυλωνά ”ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ” ο οποίος μιλά και για την Σινασό αναφέροντας και την προσφορά του κ. Κ/ Βλασιαδη
Τίτλος :ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ
Διδασκαλία χορού του κ. Κυριάκου Βλασιάδη.
Διάρκεια 37,32 λεπτά . Αναρτήθηκε στο youtube το 2016

Σχολιάστε

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.