Γκρέιπφρουτ – Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου



Η συμβολή της φρούτου στην υγειά των διαβητικών , αλλά και οι κίνδυνοι που υπάρχουν από την σύγχρονη λήψη φάρμακων .
Το γκρέιπφρουτ (αγγλικά: grapefruit‎‎, ) είναι οπωροφόρο δέντρο της τάξης των σαπινδωδών, του γένους κίτρος και της οικογένειας των ρουτιδών (εσπεριδοειδών), αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό .
Τρώγεται σκέτο ως φρούτο, αν και περισσότερο καταναλώνεται σε χυμούς και συνήθως με την προσθήκη και άλλων φρούτων.
Το γκρέιπφρουτ είναι ένα πολύ «βιταμινούχο» φρούτο: περιέχει βιταμίνες A, PP, C, D και βιταμίνες Β, καθώς και μέταλλα: κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και άλλα. Ο πολτός περιέχει φυτικές ίνες και η φλούδα περιέχει αιθέρια έλαια
Το γκρέιπφρουτ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, και είναι 3ο σε περιεκτικότητα στη συγκεκριμένη βιταμίνη μετά το πορτοκάλι και το λεμόνι.
Το γκρέιπφρουτ είναι γνωστό για την ελαφρώς γλυκιά και ελαφρώς πικρή γεύση του, και το λατρεύουν πολλοί. Είναι όμως το γκρέιπφρουτ καλό φρούτο για κατανάλωση εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη.
Όμως παρ’ όλα τα πλεονεκτήματα του η κατανάλωση του από τους διαβητικούς αλλά και από τους ανθρώπους που περνούν φάρμακα από διάφορες αίτιες έχει ένα μεγάλο πρόβλημα που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί.
******Έχει μοναδικές και μερικές φορές αρνητικές αλληλεπιδράσεις με τουλάχιστον 85 διαφορετικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των κοινών φαρμάκων για τον διαβήτη, όπως η μετφορμίνη και οι στατίνες ******
Έτσι στην σημερινή δημοσίευση πριν από τα οφέλη θα περιγράψουμε πρώτα τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την λανθασμένη χρήση του.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έτσι και το γκρέιπφρουτ προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις συχνότερα από άλλα φρούτα, γι’ αυτό θα πρέπει να εισάγεται στη διατροφή σταδιακά και να μην χορηγείται σε παιδιά κάτω των 3 ετών.
Με τη συχνή κατανάλωση γκρέιπφρουτ και την ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων, η επίδραση των τελευταίων μπορεί να ενισχυθεί ή, αντίθετα, να καταστείλει. Επομένως, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με τη συμβατότητα του φαρμάκου με αυτό το φρούτο. Η υπερβολική κατανάλωση φρέσκων φρούτων μπορεί να επιδεινώσει τις παθήσεις του στομάχου και του εντέρου. Σε περίπτωση αυξημένης οξύτητας του γαστρικού υγρού, καθώς και ηπατίτιδας και νεφρίτιδας, το γκρέιπφρουτ αντενδείκνυται
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Μία από τις γνωστές ιδιότητες του γκρέιπφρουτ είναι ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Αφαιρεί τις τοξίνες και το υπερβολικό νερό και επιταχύνει τον μεταβολισμό, γεγονός που καθιστά το γκρέιπφρουτ εξαιρετική προσθήκη σε κάθε δίαιτα.
Το γκρέιπφρουτ συνιστάται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κατά την περίοδο αποκατάστασης μετά από ασθένεια και για χρόνια κόπωση. Αυτό το φρούτο τονώνει, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κορεσμό του σώματος με βιταμίνες. Το γκρέιπφρουτ βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων καθώς έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Ο καρπός είναι χρήσιμος για τους ηλικιωμένους και τα άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις, αιμοφόρα αγγεία και διαβήτη, καθώς μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου και ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία
Στην κοσμετολογία, το αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ προστίθεται σε μάσκες κατά της κυτταρίτιδας, κρέμες κατά των κηλίδων ηλικίας και των εξανθημάτων. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χυμό φρούτων, αλλά όχι σε φλεγμονές δέρμα. Το λάδι έχει επίσης μια χαλαρωτική δράση, γι ‘αυτό χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Σε όλες τις δημοσιεύσεις μας , τονίζουμε επανειλημμένως ότι οποιαδήποτε κατανάλωση μερών των φυτών για την πρόληψη η θεραπεία ασθενειών θα πρέπει να τίθεται σε γνώση των επιστημόνων της υγείας ,στην περίπτωση του ΓΡΕΙΠΦΡΟΥΤ θα πρέπει η γνώμη τους να έχει βαρύνουσα σημασία όταν καταναλώνουμε το φρούτο και συγχρόνως παίρνουμε φάρμακα , γιατί οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες και καθόλου ευχάριστες ..
ΔΕΙΤΕ για περισσότερες πληροφορίες ένα απόσπασμα από την εκπομπή της Αειφορίας στο flash tv που έγραφε και παρουσίαζε πριν από χρόνια ο γεωπόνος Σταύρος Καπλάνογλου και αφορούσε τις Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες του γκρέιπφρουτ .
Έχει διάρκεια 20,40 λεπτά και ο τίτλος του είναι :
ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤ. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ

Σχολιάστε

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.