Η Λεμονιά λάιμ είναι ένα αειθαλές φυτό που ανήκει στο γένος Citrus, οικογένεια Rutaceae (εσπεριδοειδών ). Μοιάζει με ένα κοντό δέντρο – 1,5-5 m σε ύψος με μια πυκνή κόμη
Τα κλαδιά του είναι διάστικτα με κοντά αγκάθια. Οι καρποί του λάιμ έχουν σχήμα αυγού, κίτρινο ή πράσινο χρώμα και μοιάζουν στην όψη με τα λεμόνια.
Ομωςτο λάιμ δεν είναι υβρίδιο λεμονιού, όπως συνηθίζεται να πιστεύεται, αλλά αντίθετα – το λεμόνι είναι υβρίδιο του λάιμ και ενός άλλου εσπεριδοειδούς -.
Αυτό το αειθαλές δέντρο είναι εγγενές στη Νοτιοανατολική Ασία. Το λάιμ εμφανίστηκε στη Μεσόγειο 1000 π.Χ.
Στη δεκαετία του 1870 άρχισαν να καλλιεργούνται σε βιομηχανική κλίμακα στις Αντίλλες .
Το δέντρο αναπτύσσεται σχεδόν σε όλες τις χώρες με τροπικό κλίμα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιοχές όπου τα λεμόνια δεν αναπτύσσονται λόγω της πολύ υψηλής υγρασίας του αέρα, ενώ ο ασβέστης αναπτύσσεται καλά σε τέτοιες δυσμενείς κλιματικές συνθήκες.
Αλλά σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, τα δέντρα πεθαίνουν. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς λεμονιών λάιμ στη διεθνή αγορά είναι η Αίγυπτος, η Κούβα, η Ινδία και το Μεξικό.
Στην πραγματικότητα, το λάιμ δεν είναι υβρίδιο λεμονιού, όπως συνηθίζεται να πιστεύεται, αλλά αντίθετα – το λεμόνι είναι υβρίδιο του λάιμ και ενός άλλου εσπεριδοειδούς –
– ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΑΙΜ & ΚΟΙΝΟΥ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Το πράσινο Λαίμ και και το κλασσικό κίτρινο λεμόνι εκτός από πολλές ομοιότητες εμφανίζουν και κάποιες μικρές διαφορές.
το λεμόνι και το λάιμ εμφανίζουν ελάχιστες διαφορές, αποτελούν συγγενικά τρόφιμα που βρίσκουν εφαρμογή σε μια ποικιλία μαγειρικών, φαρμακευτικών και οικιακών εφαρμογών.
1. Τα λάιμ είναι μικρά σε μέγεθος, στρογγυλά και πράσινα, ενώ τα λεμόνια είναι συνήθως μεγαλύτερα σε μέγεθος, έχουν σχήμα οβάλ και έχουν ένα έντονο κίτρινο χρώμα.
2 . Γεύση.
. Και τα δύο χαρακτηρίζονται από την ξινή τους γεύση.
Ωστόσο, τα λεμόνια τείνουν να είναι ελαφρώς γλυκά, ενώ τα λάιμ είναι συνήθως πιο πικρά. Μια διαφορά όμως που καθορίζει την χρήση τους στη μαγειρική.
Και τα δύο εσπεριδοειδή χρησιμοποιούνται με παρόμοιους τρόπους. αποτελώντας εξαιρετικά συστατικά σε ντρέσινγκ σαλάτας *, σάλτσες, μαρινάδες, ποτά και κοκτέιλ. Δεδομένου ότι τα λάιμ είναι πιο πικρά, συχνά προορίζονται για αλμυρά πιάτα, ενώ η γλυκύτητα των λεμονιών προσφέρεται για ευρύτερες εφαρμογές τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα.
Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις όπου , το λάιμ είναι το χαρακτηριστικό συστατικό σε ορισμένα γλυκά ποτά, όπως η μαργαρίτα. Ενώ σπάνια θα δεις το λεμόνι σαν συστατικό σε κάποιο γλυκό πιάτο.
*Ένα ντρέσινγκ σαλάτας είναι μια σάλτσα για σαλάτες. Χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις φυλλώδεις σαλάτες, τα ντρέσινγκ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή σαλατών από φασόλια , σαλάτες με ζυμαρικά ή ζυμαρικά
3 . Δεν έχουν κουκούτσια
3.Τα λάιμ λόγω της γεύσης τους και έλλειψης κουκουτσιών είναι η πρώτη επιλογή για παραγωγή αγαπημένων κοκτέιλ και χυμών, ενώ η φλούδα και το ξύσμα τους χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή ασιατικών φαγητών όπου ο χρόνος που απαιτείται είναι λίγος και δεν χάνουν την γεύση τους.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Διατροφική αξία 100γρ Λάιμ Λεμόνι
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Λάιμ Λεμόνι
Θερμίδες (kcal) 30 29
Λιπαρά (γρ) 0,2 0,3
Υδατάνθρακες (γρ) 10,5 9,2
Φυτικές ίνες (γρ) 2,8 2,8
Πρωτεΐνη(γρ) 0,7 1,1
Νερό (γρ) 88,3 89
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Λάιμ Λεμόνι
Βιταμίνη C (mg) 29,1 53
Βιταμίνη Α (μg) 2 1
Βιταμίνη Ε (mg) 0,22 0,15
Βιταμίνη Κ (mg) 0,6 0
ΜΕΤΑΛΛΑ Λάιμ Λεμόνι
Ασβέστιο (mg) 33 26
Σίδηρος (mg) 0,6 0,6
Μαγνήσιο (mg) 6 8
Φώσφορος (mg) 18 16
Κάλιο (mg) 102 138
Νάτριο (mg) 2 2
Ψευδάργυρο (mg) 0,11 0,06
Χαλκό (mg) 0,065 0,037
Σελήνιο (mg) 0,4 0,4
Περιέχει ελάχιστες θερμίδες, είναι πολύ θρεπτικό έχοντας μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας.
Παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές εκτός από την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και την βιταμίνη αλλά και στην περιεκτικότητα του καλίου .
1. Η Βιταμίνη C (mg) στα λεμόνια λάιμ είναι λιγότερα 29,1(mg) και στα κίτρινα λεμόνια 53 (mg) μια βιταμίνη απαραίτητη για τον οργανισμό σου καθώς αποτελεί σύμμαχο για το ανοσοποιητικό σου σύστημα που βοηθάει και στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
2. Η Βιταμίνη Α (μg) στο λάιμ είναι διπλάσια από το κλασσικό λεμόνι το λάιμ 2(mg) και 1(mg) το κλασσικό λεμόνι Η βιταμίνη Α, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει ς σημαντικό ρόλο στην
3, Στο κάλιο υπερέχει το κίτρινο κλασσικό λεμόνι έχει 138 mg ενώ το λάιμ 102 mg .Το βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό, παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιακή υγεία και στην υγεία των μυών, ενώ ενισχύει και το νευρικό σύστημα βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το κύριο όφελος του λάιμ είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και κάλιο,
Έχει θετική επίδραση για την ανθρώπινη υγεία στα :
— Αιμοφόρα αγγεία – Χοληστερόλη – Γήρανση – Αθηροσκλήρωση
Έχει ευεργετική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνει το επίπεδο της «κακής χοληστερόλης» στο αίμα, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του σώματος και του δέρματος και αποτρέπει την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης.
— Κρυολόγημα – Ανεπάρκεια βιταμινών – Πονόλαιμο κ,α,
Έχει επίσης ευεργετικές ιδιότητες για κρυολογήματα και μολυσματικές ασθένειες, ανεπάρκεια βιταμινών, μειωμένο ανοσοποιητικό και πονόλαιμο.
–Τερηδόνα
Όταν καταναλώνεται τακτικά, τα οφέλη του λάιμ περιλαμβάνουν την πρόληψη της ανάπτυξης τερηδόνας, μειώνει την αιμορραγία των ούλων και τα ενισχύει.
— Αντικαταθλιπτικό
Επιπλέον, το λάιμ είναι ένα εξαιρετικό αντικαταθλιπτικό και το χειμώνα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διατροφή για την πρόληψη της εποχιακής κατάθλιψης και τη βελτίωση του τόνου.
— Καθαρτικό
Σε συνδυασμό με το αλάτι, ο χυμός λάιμ παράγει καθαρτικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό συνιστάται για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ένα άλλο όφελος του λάιμ είναι να καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες.
–Πέψη – Γαστρεντερικός σωλήνας
Όταν προστίθεται σε πιάτα με κρέας, διευκολύνει την πέψη και βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Το αιθέριο έλαιο λάιμ χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην αρωματοθεραπεία ως αποτελεσματικό φάρμακο για το κρυολόγημα και την καταρροή.
–Έλαιο λεμονιού Λάιμ
Το έλαιο λεμονιού εκτιμάται από καιρό για την αντιμικροβιακή του δράση .
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Παρά τις πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες του λάιμ,
–Αντενδείκνυται σε άτομα που πάσχουν από παγκρεατίτιδα, γαστρίτιδα και έλκος στομάχου.
Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του φυτού σε κιτρικό οξύ.
Για περισσότερες πληροφορίες για το φυτό , δείτε την εκπομπή αρχείου του γεωπόνου Σταύρου Π. Καπλάνογλου με διάρκεια 16,34 λεπτών που μιλά για το λεμόνι λάιμ.
Τίτλος :
ΑΕΙΦΟΡΙΑ -ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΑΙΜ-LEMONS LAIM-