Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με το Κέντρο Πρόληψης Κοζάνης «Ορίζοντες» και το ΚΕΘΕΑ Δυτικής Μακεδονίας



Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Κατηφέ, υπεύθυνο του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών – Εξαρτήσεων της Κ.Ε. και την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας, συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στο Κέντρο Πρόληψης «Ορίζοντες» και στο ΚΕΘΕΑ, στην Κοζάνη.

Στο Κέντρο Πρόληψης Κοζάνης ο επιστημονικά υπεύθυνος, Νίκος Τσακμάκης, ενημέρωσε για την πολύτιμη δράση του Κέντρου, για τα προγράμματα που γίνονται στη σχολική κοινότητα, με σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και ομάδες πρόληψης σε γονείς, θέτοντας το ζήτημα της ανάγκης στελέχωσης του Κέντρου ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο των αιτημάτων της σχολικής κοινότητας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισήμανε ότι με την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) θα χτυπηθεί η «φιλοσοφία» της πρόληψης, δηλαδή η διαμόρφωση στάσης ζωής απέναντι στις εξαρτήσεις. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις όχι απλά για να συνεχιστεί η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και μετά το 2027, των οποίων λήγει η προγραμματική σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ, αλλά και για την ενίσχυση της πρόληψης στη χώρα μας προτάσσοντας την ανάγκη να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό τα 120 οργανικά κενά των 75 Κέντρων Πρόληψης, για ενιαίο θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία τους που θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και για την ίδρυση νέων Κέντρων Πρόληψης.

Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους του Πολυδύναμου Κέντρου και της Κινητής Μονάδας του ΚΕΘΕΑ Δυτικής Μακεδονίας επιβεβαιώθηκε η ανασφάλεια των εργαζομένων για τη συνέχεια και το περιεχόμενο του προγράμματος με την έλευση του ΕΟΠΑΕ, αφού όλοι οι εργαζόμενοι είναι με πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στα 4 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ στη Δυτική Μακεδονία έχουν αναδειχθεί οι ανάγκες για συμβουλευτική και θεραπευτικές ομάδες τόσο για τα ναρκωτικά, όσο και για το αλκοόλ και τον τζόγο.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι η ομογενοποίηση όλων των προγραμμάτων με τον ΕΟΠΑΕ ουσιαστικά έρχεται να αλλοιώσει την αντίληψη της «στεγνής» θεραπείας, ενώ η ανάγκη για το «θεραπευτικό συνεχές» δεν μπορεί να στηρίζεται σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης, αλλά σε προγράμματα πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο επαρκές προσωπικό και με πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 

Κοζάνη, 6/11/2024

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.