Νέες αυξήσεις 8%-63% στις τιμές του ηλεκτρισμού ανακοινώθηκαν για το Δεκέμβριο. Πολλά παραμύθια μας έχουν πει για τις αιτίες, αλλά τα πράγματα είναι πολύ απλά!
Παραμύθι Νο 1: σβήσαμε το λιγνίτη για να βάλουμε ΑΠΕ
Στο 1ο διάγραμμα (Δ.1) βλέπουμε πως από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 το φυσικό αέριο συμμετείχε σε ποσοστό πάνω από 54% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής (στοιχεία από Ipto Analytics του ΑΔΜΗΕ). Μέχρι και στο 83% έφθασε, (στις 2 τη νύχτα της 28/11). Το φυσικό αέριο είναι 100% εισαγόμενο καύσιμο, με την τιμή να φουσκώνει στα διεθνή χρηματιστήρια και να φουσκώνει αντίστοιχα την τιμή του ηλεκτρισμού. Το ποσοστό του φυσικού αερίου μειώνεται μόνο όταν μειώνεται η ζήτηση του ρεύματος.
Για δεκαετίες η ηλεκτροπαραγωγή της χώρας είχε στηριχτεί στον 100% ΕΓΧΩΡΙΟ λιγνίτη, διασφαλίζοντας χαμηλή τιμή και προστασία από τις διεθνείς αναταράξεις. Αυτό καθόλου δεν εμπόδισε το πολιτικό σύστημα να αντικαταστήσει τον 100% ΕΓΧΩΡΙΟ λιγνίτη με το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ήταν 14/10/2010 όταν ο τότε Υφυπουργός Ενέργειας του Πασοκ Μανιάτης είπε στη Βουλή «βαδίζουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε σε μια απλή κατεύθυνση. Πλήρης αντικατάσταση των περισσοτέρων μονάδων της ∆ΕΗ, που καίνε λιγνίτη, µε μονάδες ίδιας ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο» (βλ. Πρακτικά Βουλής, Συνεδρίαση Η’, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010).
Για ολοκλήρωση της εθνικά ολέθριας ενεργειακής πολιτικής, το Σεπτέμβριο 2019 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άρον-άρον απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να σιγουρευτεί πως θα καίμε όλο και περισσότερο φυσικό αέριο. Την πλήρη αδιαφορία του για τις συνέπειες στους πολίτες τη διατύπωσε ξεκάθαρα στις 26 Μαΐου 2020, σε συνέντευξη στη Γερμανική εφημερίδα Bild: «κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα νωρίτερα από τη Γερμανία …και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες».
Παραμύθι Νο 2: η μεγάλη παραγωγή των «Α»ΠΕ θα ρίξει τις τιμές
Στο 2ο διάγραμμα (Δ.2) φαίνεται η παραγωγή των ΑΠΕ σε σχέση με το «ισοζύγιο διασυνδέσεων», δηλαδή τις ώρες που είχαμε εισαγωγές ή εξαγωγές ηλεκτρισμού. Βλέπουμε πως τις ώρες που αυξάνεται η παραγωγή των ΑΠΕ αντίστοιχα αυξάνονται οι εξαγωγές ηλεκτρισμού. Δηλαδή το δήθεν «φθηνό» ρεύμα των ΑΠΕ εξάγεται και στη χώρα μένει το πανάκριβο ρεύμα του φυσικού αερίου. Δεν είναι πρωτόγνωρο: το 2016 ο τότε αντικαγκελάριος της Γερμανίας μας είχε πει πως το 80% της παραγωγής των αιολικών εξάγεται. Γι’ αυτό και τώρα, που η Γερμανία έχασε την πρόσβαση στο φθηνό Ρωσικό φυσικό αέριο, όχι απλά δουλεύει υπερεντατικά τα δικά της λιγνιτικά εργοστάσια (~12.000MW), αλλά, επιπλέον, καίει και 100% εισαγόμενο λιθάνθρακα (~6.000MW), προκειμένου να έχει ρεύμα πιο φθηνό απ’ το φυσικό αέριο.
Στο διάγραμμα Δ.2 βλέπουμε επίσης πως τις ώρες που μειώνεται η παραγωγή των ΑΠΕ χρειαζόμαστε εισαγωγές ηλεκτρισμού. Ένα μέρος των εισαγωγών ασφαλώς έρχεται απ’ το λιγνίτη των Σκοπιανών. Και το ακόμα χειρότερο είναι πως πρόκειται για ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, τον οποίο μεταφέρουν Σκοπιανά φορτηγά στα Μπίτολα, καίγεται ακριβώς απέναντι απ’ τον δικό μας ΑΗΣ Μελίτης Φλώρινας και εκτός από ρεύμα μας στέλνουν και τα καυσαέρια.
Στο 3ο διάγραμμα, (Δ.3), από το «ισοζύγιο διασυνδέσεων» βλέπουμε πως η Ελλάδα ήταν έντονα εξαγωγική χώρα. Αυτό μπορεί να ωφέλησε τους εξαγωγείς ηλεκτρισμού, αλλά καθόλου δεν ωφέλησε τους καταναλωτές και την οικονομία της χώρας. Κι ούτε πρόκειται φυσικά να μας ωφελήσει στο μέλλον.
Παραμύθι Νο 3 : οι «Α»ΠΕ μειώνουν την τιμή για τον τελικό καταναλωτή
Κι ένα ακόμα παραμύθι είναι πως αν μετατρέψουμε τη χώρα σε βιομηχανικό οικόπεδο παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολικά και φωτοβολταϊκά (έχουν ήδη δοθεί άδειες για πολύ πάνω από 100.000MW, ενώ η μέγιστη ζήτηση ρεύματος της Ελλάδας είναι 11.000MW), σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος για τον τελικό καταναλωτή. Όμως κι αυτό το παραμύθι κατέρρευσε πρόσφατα: στις 28/11/2024 ερευνητές, κυρίως από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Clean Energy and Sustainability την εργασία «A Review of the Energy Policy in Greece in the Last 50 Years and Its Implications for Prosperity» (Επισκόπηση της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια και οι επιπτώσεις της στην ευημερία).
Η πιο κάτω εικόνα 7 (Figure 7) της εργασίας είναι απολύτως αποκαλυπτική για το τι πραγματικά έχουν προκαλέσει στην τιμή του ρεύματος οι αθρόες εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών: στην περίοδο 2000-2020 η αύξηση στην τιμή του ρεύματος (γαλάζια σημεία) αυξάνεται εντελώς παράλληλα με την παραγωγή των δήθεν «Α»ΠΕ (κόκκινα σημεία). Για τον πολύ απλό λόγο πως τα αιολικά & φωτοβολταϊκά τεχνικά ΔΕΝ μπορούν ποτέ να υποκαταστήσουν ΑΞΙΌΠΙΣΤΑ τις θερμικές μονάδες κι ο ΕΓΧΩΡΙΟΣ λιγνίτης υποκαταστάθηκε από ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ φυσικό αέριο.
Συμπέρασμα: οι πολιτικοί αποφάσισαν να αντικαταστήσουν το λιγνίτη με φυσικό αέριο και δεν φρόντισαν καν να εξορύξουμε δικό μας φυσικό αέριο. Αποφάσισαν να καταστρέψουν περιβαλλοντικά τη χώρα, μετατρέποντάς την σε βιομηχανικό οικόπεδο ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ, αλλά καίμε φυσικό αέριο, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια και η παραγωγή των «Α»ΠΕ εξάγεται. Κι όπως είχε πει την περασμένη άνοιξη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, η Ελλάδα θα επιδοτεί τον ηλεκτρισμό τρίτων χωρών, επειδή οι εξαγωγές γίνονται απ’ τις πιο φθηνές αγορές προς τις πιο ακριβές.
Το ρεύμα ακριβαίνει συνεχώς ως συνέπεια της συγκεκριμένης πολιτικής κι αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, στη δημιουργία νέων οικογενειών, στη μετανάστευση των νέων μας. Ακόμα χειρότερα, από τον Οκτώβριο 2021 η κυβέρνηση ξοδεύει δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος σε επιδοτήσεις των παρόχων ηλεκτρισμού, προκειμένου να κουκουλώσει όπως-όπως το πρόβλημα των φουσκωμένων τιμών.
Δεν είναι στραβός ο γιαλός, η ενεργειακή πολιτική αρμενίζει στραβά. Και τσουρουφλίζει διαρκώς την τσέπη μας.
Χρήστος Ι. Κολοβός
Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος
Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
ck-energy.blogspot.com
Ανώνυμος
- Edit
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !
Στέλιος Κ καθηγ
- Edit
δεν απορούμε που συνεχώς ακριβαίνει
το ρεύμα, απορούμε που όλα είναι
πανακριβα!
έναν στόχο έχει ο μητστοτακης, να παραδώσει
γεμάτα ταμεία, για να τα εξαγοράσει με μια θεσούλα του
στην ευρωπαϊκή ενωση!
γι αυτή τη θεσούλα του ,ξεπουλαει όλον τον λαό του!
τόσο κυνικός και τόσο αναλγητος κι,απονος
και ανερυθριαστος πρωθυπουργος δεν υπήρξε,αν δεν υπήρχε
Ο Σαμαράς που έριξε τον πατέρα Μητσοτακη!
απονος ,σκληρός, λες και τον γέννησαν γρανιτένιος
πέτρες της θαλασσας!
Αυτός θα παραδώσει γεμάτα ταμεία κι ας πειναει
Ο,λαος,γιατι δε θα βάλει πάλι για πρωθυπουργος!
όλα τα έχει κανονισμένο το μακιαβέλικο και κυνικό του μυαλο!
μητσοτακης;Αυτός δε δίνει ούτε στου άγγελο του νερό σε
πλαστικό μπουκάλι, θα του το ζητήσει πίσω,τόσο
καρμιρης και τσιφουταρος ειναι!
το πολύ πολύ για τα Χριστούγεννα , θα δώσει κανένα πας
με ζάχαρη άχνη και γλυκόζη για τα μελομακαρονα!
Αυτός δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει καλός Σαμαρειτης,
θα του ζητούσε πίσω τα χρήματα που έδωσε για να γιατρεύουν
οι πληγές του!
η ακρίβεια των παντων και πασων, ξεπέρασε το ψηλότερο της πλατείας
και από το πλούσιο τραπέζι, θα περισσεψουν μερικές μερίδες
ψίχουλα για τον Έλληνα που ,όχι μόνον δεν ΖΕΙ,ούτε
επιβιώνει, εκτός αν πιαστεί από καμιά σανίδα, πριν πνίγει
αλλιωςς;Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιανεται!
Έχεις δεν έχει υλικά για κουραμπιέδες και μελομακάρονα,
το παςς θα έχει άχνη και γκυκοζη
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ,ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ
JJ
- Edit
Τα δύο πρώτα σημεία είναι σωστά.
Το τελευταίο σημείο, παρόλο που προέρχεται από δημοσιευμένη εργασια, κάνει τη λανθασμένη υπόθεση ότι όταν υπάρχει παρόμοια μεταβολή σε δύο μεταβλητες, τότε υπάρχει και υπαιτιότητα. Ίσως στην αρχική εργασία οι συγγραφείς να αποδεικνύουν αυτό το σημείο αλλά στο άρθρο σας αυτό δε φαίνεται.
Υπάρχουν άλλοι λόγοι που οι ΑΠΕ δίνουν πιο ακριβό ρεύμα.
Για παράδειγμα, όλη τεχνολογία γύρω από τις ΑΠε είναι ακόμη πειραματική. Για όποιον ξέρει από καινοτομία και κυρίως την ιστορία της, αυτό σημαίνει ότι πειραματικές τεχνολογίες είναι ακριβές στην αρχή και ιδιαίτερα ασταθείς.
Επίσης, ένα σοβαρό θέμα είναι ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να δώσουν σταθερό ρεύμα 24/7. Αυτό σημαίνει ότι η διαθεσιμότητα δεν είναι υψηλή και ικανή να καλυψη τη ζήτηση οδηγώντας σε αυξημένες τιμές.
Επιπλέον σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιας μορφής φόροι.
Όπως λέτε, μεγάλο στρατηγικό λάθος της Ελλάδας να αποκοπεί από το λιγνίτη.
Γεωπολιτικά γίναμε πολύ αδύναμοι και εξαρτωμαστε από εξωτερικό παράγοντα για κάτι που είχαμε πλήρη αυτάρκεια. Πόσο ηλίθιοι μπορεί να ειμαστε;
Αλλά μάλλον δε θα πρέπει να αγχωνόμαστε γιατί θα σώσουμε τον πλανήτη.
Ανίκανοι και επικινδυνοι πολιτικοί.