Η ανάρτηση του κ. Τάσος Φούντογλου, Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής
Διεκδικούμε:
Αυτόνομη Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με τις συστάσεις ειδικών του χώρου για ταύτιση διοικητικών και υγειονομικών Περιφερειών.
Σύσταση Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας στη Δυτική Μακεδονία με διασύνδεση με τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ή με Ιατρική Σχόλη όμορης Περιφέρειας μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου (ελπίζουμε να μας “βλέπετε” εκεί κάτω στην Αθήνα).
Ανακαίνιση του παλιού κτιρίου του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης με εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους (να θυμίσουμε στην…. Αθήνα πως η Δυτική Μακεδονία είναι ουσιαστικά αθέατη από το Ταμείο Ανάκαμψης ως προς την κτιριακή αναβάθμιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας).
Ενίσχυση και αναβάθμιση του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου (η μελέτη που “τρέχει” από την ΑΕΜΥ θα είναι έτοιμη προσεχώς) και επενδύσεις στην περιοχή μας στους τομείς της αποκατάστασης, της μακροχρόνιας φροντίδας και της γηριατρικής με ειδικό καθεστώς αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και φροντίδας από εθνικούς πόρους.
Μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στις Περιφέρειες της χώρας στους τομείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Δημόσιας Υγείας και σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας που θα αποτελέσει τον στρατηγικό εταίρο του Υπουργείου Υγείας στα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας.
Ίδρυση αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Γ.Ν Κοζάνης και Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Γ.Ν Μποδοσάκειο ώστε να ολοκληρωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες των αντίστοιχων κλινικών των δυο νοσοκομείων (καρδιολογική και ογκολογική κλινική).
Ίδρυση Τμήματος Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και ρομποτικής στα σχολεία της ΠΔΜ σύμφωνα με τις προτάσεις της μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δυτική Μακεδονία.
Σχεδιάζουμε:
Το πρόγραμμα “Ενιαία Υγεία στην Δυτική Μακεδονία” που θα αποτελέσει μια συνολική παρέμβαση της ΠΔΜ στα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας με τη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας και την άντληση και ενίσχυση της σχετικής τεχνογνωσίας από φορείς και επιστήμονες του χώρου.
Το πρόγραμμα “Κινητές Μονάδες- Ψηφιακό Κέντρο Υγείας” που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας στα απομακρυσμένα μέρη της ΠΔΜ και θα ενισχύσει την πρόσβαση των συμπολιτών μας στο υπάρχον σύστημα υγείας (η προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ολοκληρώνεται και μπαίνει σε φάση υλοποίησης).
Το Περιφερειακό Ταμείο Κινήτρων για το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων μας που θα ανακοινωθεί το αμέσως προσεχώς διάστημα και ευελπιστούμε να συμπέσει η ανακοίνωσή του με την επόμενη προκήρυξη θέσεων ώστε να λειτουργήσει ενισχυτικά των κινήτρων που δίνονται από το Υπουργείο.
Την “έλευση” του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών-Κ3 στην Περιφέρεια μας για την ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας προς τους ογκολογικούς ασθενείς μας.
Υλοποιούμε:
Την πρώτη φάση της μελέτης του Καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη για τον ανασχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη της Περιφέρειας μας.
Την προμήθεια 350 απινιδωτών δημόσιας πρόσβασης και την εκπαίδευση 3.500 πολιτών στις πρώτες βοήθειες και την απινίδωση σε συνεργασία με διασωστικές ομάδες της περιοχής και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Τη συνολική καταγραφή όλων των απινιδωτών που βρίσκονται στην ΠΔΜ ώστε να ενσωματωθούν στον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών και να οργανωθεί η τοποθέτηση της απαραίτητης σήμανσης για όλους.
Την ενεργοποίηση της ανενεργούς Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας με την σύνταξη της σχετικής περιφερειακής στρατηγικής ισότητας και την ένταξη έργων και δράσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας μας. Ήδη έχει λάβει προέγκριση από το ΠΔΑΜ η δημιουργία του “Κέντρου ενδυνάμωσης, ανθεκτικότητας και πρωτογενούς πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού” που θα αποτελέσει μια δυναμική παρέμβαση στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας
Τη σύνταξη της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη (ΠΕΣΚΕ) που θα αποτελέσει τη βάση των προνοιακών πολιτικών της Περιφέρειάς μας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Το πρόγραμμα «Αναβάθμιση και Διεύρυνση των Κοινωνικών και Προνοιακών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας”, έργο της προηγούμενης περιφερειακής αρχής που μπαίνει σε φάση υλοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το πρόγραμμα “Επισιτιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση της Υλικής Στέρησης” (πρώην ΤΕΒΑ) με τις πρώτες διανομές τροφίμων να σχεδιάζονται για το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Οραματιζόμαστε:
Μια Περιφέρεια πρωτοπόρα στα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας που θα δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια μια νέα κουλτούρα υγείας, θα οδηγήσει στη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας και θα μας καταστήσει σημείο αναφοράς για τις εθνικές πολιτικές υγείας.
Μα αυτά δεν γίνονται, μας λένε.
Μα αυτά θα γίνουν, τους απαντάμε. Γιατί τα παραμύθια κάποτε τελειώνουν, οι δράκοι σταματάνε να μας φοβίζουν πια και με αυτοπεποίθηση, σοβαρότητα και σχεδιασμό “κατεβαίνουμε” στην Αθήνα και τους λέμε “είμαστε εδώ και θα πάρουμε ό,τι μας αξίζει”! Ετοιμαστείτε….