Η πονεμένη ιστορία των τηλεθερμάνσεων με την εφεδρεία …. Του Μιχάλη Ραμπίδη



… λόγω της βλάβης που παρουσιάστηκε σε Μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, διακόπηκε η παροχή του δικτύου με θερμική ενέργεια και δεν λειτουργεί προσωρινά η τηλεθέρμανση Κοζάνης …. Πρώτη φορά συμβαίνει; Θα μου πείτε «μαθημένο το βουνό από τα χιόνια» ….

-Ποια εφεδρεία είχαν οι πελάτες των τηλεθερμάνσεων, στις πολλές βλάβες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς στις μονάδες παραγωγής Θερμικής Ενέργειας από τους ΑΗΣ; Καμία επαρκή και αξιόπιστη! Η επίσημη απάντηση των αρμόδιων στις διακοπές θυμάμαι ήταν: Ποτέ δεν σας είπαμε να ξηλώσετε τους λέβητες πετρελαίου των οικοδομών …. Αν είναι δυνατόν από το 1990-91!

-Έχουμε το απαραίτητο εφεδρικό σύστημα για να παρέχουμε Θερμική Ενέργεια, όταν έχουμε διακοπές στη βασική τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων;  ΟΧΙ!

-Εναλλακτικά η τηλεθέρμανση Κοζάνης, ήταν και είναι απαραίτητο να έχει ως εφεδρεία ΗΛΕΚΤΡΟΛΕΒΗΤΕΣ. Και γιατί δεν γνωρίζει πότε θα προμηθευτεί Θερμική Ενέργεια από τη ΣΥΘΗΑ αλλά και γιατί η πρώτη ύλη της ΣΥΘΗΑ είναι από εισαγόμενο Φυσικό Αέριο (Φ.Α.).

-Είναι κάποιος βέβαιος ότι η εισαγόμενη ροή Φ.Α. θα είναι πάντα σταθερή και η επιθυμητή; Μάθαμε αν δεν το ξέραμε, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να διακοπή η ροή του εισαγόμενου Φ.Α. ….

-Έχουμε εφεδρεία (εκτός από τα νερά που δεν επαρκούν) και για την τροφοδοσία Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα; ΟΧΙ!

-Το ίδιο ισχύει και για την παραγόμενη από το Φ.Α. Ηλεκτρική Ενέργεια (Η/Ε), βασικότατος λόγος να βρίσκονται σε εφεδρεία ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ για την ασφάλεια του συστήματος από κάθε ενδεχόμενο ….  Μέχρι πότε; Έως ότου έχουμε το δικό μας Φ.Α (από το ελληνικό υπέδαφος και με δικό μας έλεγχο) ή  ώσπου να μπορούμε να αποθηκεύουμε την απαιτούμενη Η/Ε από τις ΑΠΕ όταν φυσικά κι αυτές θα δίνουν με επάρκεια  Η/Ε….

-Κάτι ψιθυρίζουν και για μικρές πυρηνικές μονάδες SMRs  παραγωγής Η/Ε …. Υπολογίζουν ότι θα χρειαζόταν περί τους 4 ή 5  SMRs, για να καλύψουν το 5-10% του ενεργειακού μείγματος, με “δεδομένο” ότι το 90% θα προέρχεται από ΑΠΕ.  Πανάκριβες (έως 3 δις δολ. μόνο η εγκατάσταση της μίας), χρονοβόρες κατασκευαστικά (μεγάλη απόσταση χρονοδιαγραμμάτων με αρχικούς σχεδιασμούς) και αβέβαιας  χρήσης (έλλειψη δεδομένων πραγματικής εφαρμογής) ….   Ζήσε  Μάη ….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.