Σύγχρονη προσέγγιση στη χειρουργική μαστού – Άρθρο του ειδικού μαστολόγου της Euromedica Δ, Κοκκώνη



Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο φύλο: 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει κάποια μορφή κακοήθειας στο μαστό, κάποια στιγμή στη ζωή της. Με τα σύγχρονα απεικονιστικά μέσα που διαθέτουμε πλέον (τρισδιάστατη μαστογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική) ανευρίσκουμε μικρούς σε μέγεθος όγκους, οι οποίοι βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής τους (πρώϊμος καρκίνος).

Η πλειοψηφία των πρώιμων καρκίνων του μαστού θεωρείται ιάσιμη. Με λίγα λόγια, μία γυναίκα θα ξεπεράσει το πρόβλημα και θα ζήσει φυσιολογικά το υπόλοιπο της ζωής της. Οι περισσότερες γυναίκες φεύγουν από τη ζωή από άλλες αιτίες (γήρας, άλλα ιατρικά προβλήματα). Σε αυτή τη μακροβιότητα συμβάλλουν η έγκαιρη διάγνωση, οι σωστές χειρουργικές τεχνικές και τα κατάλληλα ογκολογικά φάρμακα.

Η εξέλιξη στην πρώιμη ανίχνευση των όγκων από τους ακτινολόγους έχει οδηγήσει και στην εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών αντιμετώπισης αυτών των καρκίνων. Παλαιότερα, όλες οι γυναίκες με καρκίνο στο στήθος υποβάλλονταν σε μαστεκτομή – μία επέμβαση ακρωτηριαστική και σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Στην εποχή μας, το 70-80% των γυναικών μπορούν να αποφύγουν τη μαστεκτομή, γιατί έχει δειχθεί ότι οι γυναίκες που διατήρησαν το στήθος τους ζούνε τα ίδια χρόνια με τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ολική αφαίρεση. Η διαφορά ανάμεσά τους είναι ότι η διατήρηση του μαστού οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μέχρι πρόσφατα, όμως, πολλές γυναίκες που απέφευγαν τη μαστεκτομή έφεραν ένα μαστό παραμορφωμένο και ασύμμετρο συγκριτικά με τον άλλο μαστό. Ο λόγος ήταν ότι οι περισσότεροι χειρουργοί μαστού δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι στις αρχές της πλαστικής χειρουργικής.

Όταν αφαιρείται ένα τμήμα του μαστού, πάντοτε μένει ένα έλλειμμα. Όταν το έλλειμα είναι μικρό (μέχρι 10-15% του συνολικού όγκου του μαστού), τότε μια απλή ανάπλαση (remodelling) είναι αρκετή, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αισθητικά αποδεκτό. Όταν, όμως το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο (15-50% της συνολικής μάζας του μαστού), τότε η απλή ογκεκτομή και αναδιαμόρφωση δεν είναι αρκετή. Βέβαια, υπάρχουν “ευαίσθητες” περιοχές στο μαστό, όπως το άνω-έσω τεταρτημόριο (το ντεκολτέ), όπου και ένα μικρό έλλειμμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμφανές και αντιαισθητικό ακόμη και με τα ρούχα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη λύση  δίνει η σύγχρονη Ογκοπλαστική Χειρουργική. Πρόκειται για το συνδυασμό (άμεσα, μέσα στο ίδιο χειρουργείο) της ογκολογίας με την πλαστική χειρουργική. Ουσιαστικά, ο ίδιος χειρουργός αφαιρεί τον καρκίνο με τον σωστό -ογκολογικά- τρόπο και, άμεσα, προχωράει στην ανάπλαση του ελλείμματος, ώστε η γυναίκα και να απαλλαχτεί από τον καρκίνο και, ταυτόχρονα, να έχει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες ογκοπλαστικών τεχνικών:

Α) η μαστοπλαστική, στην οποία, ουσιαστικά, εκτελείται μείωση και ανόρθωση του μαστού παράλληλα με την αφαίρεση της κακοήθειας. Η τεχνική αυτή είναι ιδανική για μεγάλους και πτωτικούς μαστούς. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι οι γυναίκες, πέρα από την αντιμετώπιση του καρκίνου, απαλλάσσονται και από τα συμπτώματα της μακρομαστίας (πόνος στην πλάτη και στον αυχένα, δυσκολία στην ένδυση).

Β) οι τοπικοί κρημνοί από το πλάγιο θωρακικό τοίχωμα και την κοιλιά: στην ουσία, χρησιμοποιούμε περιττό λίπος και δέρμα από την περιοχή κάτω από τη μασχάλη, κυρίως, ή την ανώτερη κοιλιακή χώρα και το μεταφέρουμε μέσα στην ελλειμματική κοιλότητα του μαστού. Πολλές φορές, δεν γίνεται καν τομή στο μαστό, αλλά έξω από αυτόν. Μέχρι πρόσφατα, γυναίκες με μικρούς μαστούς είχαν μία μόνο επιλογή: τη μαστεκτομή. Τώρα, πλέον, στα κατάλληλα χέρια του Ογκοπλαστικού χειρουργού, αυτές οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν το στήθος του ως έχει (σύσταση, μέγεθος, σχήμα) και, κατ’επέκτασιν, και μια καλή ψυχολογία.

Μερικές φορές, μπορεί να γίνει και συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων.

Αλλά, ακόμη, και σε πιο απλές περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει κακοήθεια (πχ αφαίρεση ενός ιναδενώματος), ο χειρουργός μαστού πρέπει να έχει ογκοπλαστική προσέγγιση, ώστε να δώσει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στην ασθενή του: η αφαίρεση ενός ιναδενώματος μπορεί να γίνει με μικρές, “κρυφές” τομές, ώστε να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν αυτή η γυναίκα έκανε ποτέ κάποια επέμβαση στο στήθος της.

Στην γενική κλινική Euromedica Ζωοδόχος Πηγή προσφέρονται όλες αυτές οι τεχνικές στις γυναίκες που αντιμετωπίζουμε και αποτελούμε πρωτοπόρους σε πανελλήνιο επίπεδο στην εφαρμογή τους.

 

Κοκκώνης Δημήτριος,

MD, FEBS, PGDip (UEA, UK)

Ειδικός Μαστολόγος- Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού

Επιστημονικά Υπεύθυνος Χειρουργικού Τμήματος Euromedica Κοζάνης «Ζωοδόχος Πηγή»

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Σύγχρονη προσέγγιση στη χειρουργική μαστού – Άρθρο του ειδικού μαστολόγου της Euromedica Δ, Κοκκώνη

  1. Ο Δημήτρης,
    ήταν ο απουσιολογος του τμηματος!
    Δεν ήταν μονον ο άριστος μαθητής
    αλλά ειχε και πολλά χαρίσματα
    και αρετές!
    Καλή επιτυχία στο αξιόλογο έργο σου!
    Ο καθηγητής σου,Κοκωνης Στέργιος, με ένα κ ,το επίθετο μου!!!
    Δεν έχουμε συγγένεια,απλή συνωνυμία!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.