Θ. Σκυλακάκης: Συνέχιση της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία και τα επόμενα χρόνια – Δείτε τα βίντεο



Συμφωνία για την συνέχιση της τηλεθέρμανσης σε 130.000 καταναλωτές στη Δυτική Μακεδονία (Πτολεμαίδα – Κοζάνη – Αμύνταιο) την επόμενη 20ετία με κόστος σημαντικά χαμηλότερο από τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δημάρχων και βουλευτών της περιοχής.

Η τηλεθέρμανση εξασφαλίζει τη θέρμανση των κατοικιών μέσω δικτύου ζεστού νερού που παράγεται κυρίως από τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες όμως τίθενται σταδιακά εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα εξασφαλίζει την επίλυση τριών προβλημάτων που είναι:

– Η ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ ύψους 130 εκατ. Ευρώ που είχαν συσσωρευθεί από τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια με συνεισφορά του κράτους, των δήμων και της ΔΕΗ.

– Η εξασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της τηλεθέρμανσης την επόμενη διετία με παραγωγή θερμού νερού από υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες και ηλεκτρολέβητες.

– Η κατασκευή και λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από τη ΔΕΗ με καύσιμο φυσικό αέριο (και μελλοντικά υδρογόνο) από την περίοδο 2026-2027 που θα καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των τριών περιοχών, εκτιμώμενου ύψους επένδυσης 80 εκατ. Ευρώ.

Οι 4 στόχοι

Στο πλαίσιο αυτής, τίθενται τέσσερις βασικοί στόχοι:

1. Ο διακανονισμός αποπληρωμής υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχουν οι παραπάνω δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης προς τη ΔΕΗ

2. Η εξασφάλιση βιωσιμότητας τηλεθερμάνσεων

3. Η συμβολαιοποίηση και έναρξη υλοποίησης των έργων σχεδιασμού για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή της τηλεθέρμανσης

4. Η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης στο κοινό διαδημοτικό δίκτυο τηλεθέρμανσης.

Ειδικότερα όσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας, θα διατεθούν 43 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -συγκεκριμένα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΤΗΠ (37 εκατ. ευρώ), της ΔΕΥΑΚ (5,5 εκατ. ευρώ) και της ΔΕΤΕΠΑ (0,5 εκατ. ευρώ). Οι υπόλοιπες οφειλές θα αποπληρωθούν σταδιακά με παρακράτηση μέρους του ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ κάθε Δήμου (κατά 80% για το τέλος που αποδίδεται στους Δήμους και κατά 20% για το τέλος που αποδίδεται στους δημότες). Επιπροσθέτως, η Δ.Ε.Η. αναλαμβάνει το 1/3 των οφειλών της ΔΕΤΗΠ.

Ακόμη προβλέπεται οικονομική ενίσχυση στο κόστος προμήθειας θερμικής ενέργειας για τη μεταβατική περίοδο (μέχρι την πλήρη απολιγνιτοποίηση, μέσω ένταξης σε λειτουργία του σταθμού Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης -ΣΗΘΥΑ) για τη ΔΕΤΗΠ και τη ΔΕΥΑΚ, ώστε η τηλεθέρμανση να παρέχεται στους καταναλωτές με σταθερή τιμή προμήθειας 32 € ανά θερμική μεγαβατώρα.

Σε περίπτωση που το πραγματικό κόστος προμήθειας ξεπερνά τα 32 €/MWhth και κυμαίνεται μέχρι τα 43 €/MWhth, προβλέπεται κάλυψη του διαφορικού κόστους από:

πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (3 εκατ. €)
πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, με εντός 15ετίας ανάκτηση ποσών από τους ΚΑΠ των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης
παρακρατούμενα ποσά από το αναλογούν επίδομα θέρμανσης των ωφελούμενων μη ευάλωτων δημοτών των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης (με ετήσια παρακράτηση του 20% του επιδόματος για μία τετραετία).
Σε περίπτωση που το πραγματικό κόστος προμήθειας ξεπερνά τα 43 €/MWhth προβλέπεται κάλυψη του πρόσθετου διαφορικού κόστους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τέλος, υπάρχει πρόνοια για πρόσθετη ενίσχυση από τον ΕΛΑΠΕ σε σταθμούς ΣΗΘΥΑ που θα παρέχουν θερμική ενέργεια στο δίκτυο Τηλεθέρμανσης της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να παρέχεται σταθερή τιμή προμήθειας στους πελάτες θερμικής ενέργειας μέσω:

– επιδότησης για σταθερή μείωση τιμής προμήθειας, ύψους 2,90 €/MWhth

– κάλυψης τυχόν πρόσθετου μεταβλητού κόστους, με κατάλληλη μεθοδολογία υπολογισμού της απαιτούμενης ενίσχυσης και μέγιστη κάλυψη ύψους 7,5 εκατ. το χρόνο.

Στα 6,5-7 σεντς η τιμή της κιλοβατώρας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκυλακάκης, η συμφωνία κατά την ενδιάμεση περίοδο εξασφαλίζει τιμή πώλησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις στα 32,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τιμή αυτή, όπως είπε ο υπουργός, αν συνυπολογιστεί και το επίδομα θέρμανσης (το οποίο όπως είναι γνωστό κλιμακώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή) διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα.

Όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι των τριών περιοχών, οι τελικές τιμές για τον καταναλωτή κυμαίνονται στα 6.5-7 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Συγκριτικά οι εναλλακτικές επιλογές διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα (αντλία θερμότητας 10,5 σεντς, βιομάζα 10-13,5 σεντς, ηλεκτρολέβητες πάνω από 20 σεντς και λέβητες πετρελαίου 16 σεντς ανά κιλοβατώρα.)

Την διαφωνία της με τους όρους που συμφωνήθηκαν εξέφρασε η βουλευτής του Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση για τον προσδιορισμό του χρέους των παρελθόντων ετών.

Στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας συμμετείχαν:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου
Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Αμανατίδης
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης
Ο Δήμαρχος Εορδαίας, κ. Παναγιώτης Πλακεντάς
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Γιάννης Λιάσης
Το παρών έδωσαν, επίσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Παναγιώτης Ματιάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ, κ. Δημήτρης Καρακασίδης και ο Πρόεδρος της ΔΕΤΕΠΑ, κ. Ευθύμης Χαριτίδης, καθώς και βουλευτές από την περιοχή της Κοζάνης και της Φλώρινας

www.imerisia.gr

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Θ. Σκυλακάκης: Συνέχιση της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία και τα επόμενα χρόνια – Δείτε τα βίντεο

  1. Στέλιος Κοκωνης

    - Edit

    Απαντήστε

    δεν ισχύει για όλους
    το παρακάτω!
    τι χρειάζεται για να γίνεις πολιτικος;
    να λες ψεματα!
    τι είπε ο Σκυλακακης;
    θα συνεχιστεί η τηλεθερμανση
    για τα επόμενα χρόνια!
    Σκυλακακη;εδώ γελαει κι ο,Πινατ του μητσοτακη?
    αλλά έλεγες σήμερα,στην ειδική επιτροπή της Βουλης!
    Ευτυχώς, παρακολουθώ βουλη και τα μαθαίνω
    από πρώτο χερι!
    αλλά είπατε μαζί με τη Σδούγκου!
    πινατ= το σκυλάκι του μητσοτακη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.