Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR
Κατά πλειοψηφία ‘πέρασε’ η συμφωνία ‘πακέτο’ που αφορά τις τηλεθερμάνσεις των Δήμων Κοζάνης, Φλώρινας και Αμυνταίου, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου.
Στην πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέμβαση έκανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΠΕ Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος, παρουσιάζοντας την πρόταση του. Μεταξύ άλλων ανέφερε ‘οι τρεις Δήμοι να απαιτήσουν να τους δοθεί ηλεκτρικός χώρος 300 MW με το μερίδιο κάθε Δήμου ανάλογο του μόνιμου πληθυσμού του. Είναι μια ολοκληρωμένη λύση που απαντά σε όλες τις εκκρεμότητες από τις οικονομικές απαιτήσεις της ΔΕΗ μέχρι την τιμολογιακή πολιτική, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο της μείωσης στην τιμή του νερού, της απελευθέρωσης πόρων για τους Δήμους, της στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων και των αγροτών”.
Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης δίνοντας τόνισε Η κυμαινόμενη τιμή προβλεπόταν στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί’.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης τόνισε πως είναι μια είναι από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που θα πάρει το Δημοτικό συμβούλιο σήμερα προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της στην Κοζάνη για τα επόμενα 15-20 χρόνια. ‘Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο φέρνουμε την πρόταση που έχει συμφωνηθεί και με το ΥΠΕΝ και με τη ΔΕΗ για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη μεταβατική περίοδο έτσι ώστε να ανοίξει η τηλεθέρμανση. Αναλάβαμε την “καυτή πατάτα” των τόσο ετών από το 2016 και μετά και αποφασίσαμε για να μπορέσουμε να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις έτσι ώστε να γίνει η εξυγίανση της τηλεθέρμανσης . Κανείς δήμαρχος δεν θα ήθελε να έχει μια ακριβή τηλεθέρμανση και βέβαια κανένας δήμαρχος δεν θα ήθελε να έχει οφειλές προς τη ΔΕΗ αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις. Αυτό πάμε να συζητήσουμε έτσι ώστε να βάλουμε σε μια τροχιά ανάπτυξης την τηλεθέρμανση Κοζάνης’.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Ματιάκης αναφέρθηκε στους αγώνες που έγιναν για να συνεχίσει να υπάρχει τηλεθέρμανση ‘εμείς για να φτάσουμε σε έναν τέτοιο συμβιβασμό υπήρξε αγώνας και από τους Δημάρχους και από τον Περιφερειάρχη για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα και πιστεύω από την πλευρά μας είμαστε περήφανοι γιατί θα εξασφαλίσουμε για τα επόμενα 17 χρόνια την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη. Θα μου πει κανείς θα είναι ακριβότερη;’ καλώντας τους πολίτες να βρουν τρόπους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους ώστε να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους τόνισε ‘ας αγωνιστούμε από εδώ και πέρα να αυξήσουμε τα εισοδήματά μας για να έχουμε καλύτερη οικονομική κατάσταση και να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας’ προκαλώντας αντιδράσεις από τις παρατάξεις και από το κοινό.
Kαταψήφισε το κείμενο – συμφωνία η αντιπολίτευση
‘Εκβιαστικό’ χαρακτήρισε το κείμενο ο επικεφαλής της παράταξης Λάζαρος Μαλούτας ‘ένα κείμενο το οποίο η αντιμετώπιση είναι μονά ζυγά δικά μας’ Από πλευράς ΔΕΥΑΚ και Δήμου εκχωρούνται τα πάντα και δεν διασφαλίζεται τίποτα σε ότι αφορά την τιμή της τηλεθέρμανσης. Το μεγάλο στοίχημα είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας της τηλεθέρμανσης’.
‘Η πρόταση που λάβαμε μας εξέπληξε δυσάρεστα, καθώς διαπιστώσαμε υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του δήμου Κοζάνης, της τάξεως του 42%-43%. Θεωρούμε ότι η τιμή μπορεί να φτάσει τα 75 με 76 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, και αυτή η τιμή είναι πολύ υψηλή. Επίσης, η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ δεν διασφαλίζεται και είναι στον αέρα. Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα λειτουργεί σύμφωνα με το έγγραφο αυτό έως το τέλος του 2025 και δεν έχουμε καμία διαβεβαίωση για το τι θα γίνει μέχρι να γίνει η σύνδεση με τη ΣΗΘΥΑ’, ανέφερε ο κ. Χάρης Κουζιάκης επικεφαλής της παράταξης ‘Κοζάνη Τόπος Να Ζεις’.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τίνα Κουζιάκη τόνισε ‘η συμφωνία- πακέτο είναι ένα σχέδιο θωράκισης των κερδών της ΔΕΗ’ καταψηφίζοντας τη συμφωνία.
Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτη Ματιάκη, οι αυξήσεις στην τιμή της τηλεθέρμανσης αναμένονται να είναι γύρω στο 40% και η τιμή που θα φτάσει στους καταναλωτές θα είναι από 70-79 ευρώ η μεγαβατόρα.