Η αντισυμβατική γραφή την οποία ακολουθώ σε όλη την αρθρογραφία μου δεν είναι τίποτε άλλο από γλώσσα ειλικρίνειας, ντομπροσύνης, βιωμάτων και διαπιστώσεων. Δεν είναι επιτηδευμένη λογοτεχνική γραφή.
Είναι γραφή που βγαίνει μέσα από την ψυχή και προσπαθεί να ταράξει τα κακώς κείμενα.
Δεν είναι γραφή για να κάνει δημόσιες σχέσεις, ούτε να χαϊδέψει αυτάκια απροσπάθητων κανακάρηδων ή αν-επιχείρητων θεωρητικών, που δεν έχουν βάλει μια δραχμή από την τσέπη τους για να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, που δεν ξέρουν τι θα πει ζωή, τι θα πει πρωτοβουλία, τι θα πει προσπάθεια, τι θα πει αγωνία, τι θα πει ξενύχτι, τι θα πει κουράγιο, τι θα πει υπομονή, τι θα πει επιμονή.
Αυτά που γράφω δεν είναι για ανθρώπους που επιζητούν το 8ωρο, ούτε για ανθρώπους που νομίζουν ότι με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά θα κατακτήσουν την αγορά και τη ζωή και περιμένουν μπας και τους ανακαλύψει κάποιος.
Ρίξτε μια ματιά γύρω σου και δες πόσοι από τους πετυχημένους επιχειρηματίες έχουν πτυχίο ή πτυχία. Βρες τους και ρώτησέ τους αν όταν ξεκινούσαν πήγε να τους ψάξει κάποιος για να τους βοηθήσει, να τους δώσει χρήματα, να τους συμβουλεύσει.
Ξεκίνησαν μόνοι τους, πίστεψαν στον εαυτό τους, δοκίμασαν, έκαναν το πρώτο βήμα και συνέχισαν. Χωρίς υπολογιστές, χωρίς κινητά, χωρίς χρήματα, χωρίς εγκαταστάσεις, χωρίς εμπορεύματα, χωρίς υπαλλήλους, χωρίς επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και προγράμματα. Χωρίς βιβλία και συγγράμματα.
Ξεκίνησαν από το δρόμο, το συνεργείο, τον μάστορα που τους εκπαίδευσε. Ξεκίνησαν από το δρόμο, με τα πόδια, με το κασελάκι, το ποδήλατο.
Σήμερα τι βλέπουμε;
Να τους παρακαλάνε να γίνουν επιχειρηματίες, να τους δίνουν χρήματα, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, προγράμματα. Αυτό όμως τους κάνει ουσιαστικά υπαλλήλους νοοτροπίας 8ώρου.
Δεν είναι αυτό η επιχειρηματικότητα.
Αν δεν κουνήσεις το δέντρο δεν παίρνεις καρπούς. Αν δεν αρμέξεις την αγελάδα, δεν παίρνεις γάλα.
Η επιχειρηματικότητα είναι βιώματα, είναι χαρακτήρας, είναι συμπεριφορά, είναι σκέψη, είναι απόφαση, είναι δράση, είναι τρόπος ζωής.
Δεν ξέρω πόσοι έγιναν επιχειρηματίες διαβάζοντας βιβλία. Δεν ξέρω πολλούς οικονομολόγους, λογιστές, μάνατζερς που να έγιναν επιχειρηματίες, παρότι έχουν σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Και ο λόγος είναι απλός.
Η επιχειρηματικότητα δεν είναι επιστήμη. Είναι μια εμπειρική διαδικασία, που όσο περισσότερο την ασκείς, τόσο καλύτερα την μαθαίνεις και πετυχαίνεις αποτελέσματα.
Ως επιχειρηματίας συνειδητοποίησε ότι στην τρικυμισμένη θάλασσα της αγοράς είσαι μόνος σου και έχεις να ανταγωνιστείς τα κύματα και να επιβιώσεις ανάμεσα σε σκοπέλους, σε μικρά και μεγάλα ψάρια. Μόνος σου θα βρεις τις λύσεις που χρειάζεσαι, μόνος σου θα πάρεις αποφάσεις και μόνος σου θα πετύχεις. Κανένας δεν θα σε προστατέψει.
Η συνεχής καθημερινή προσπάθεια, θα σφυρηλατήσει τον χαρακτήρα σου και θα σου προσφέρει τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις εμπειρίες, τις ψυχικές αρετές, τις ψυχικές αντοχές που χρειάζεσαι και θα σε οδηγήσει στο στρατηγικό σχέδιο δράσης. Σκαλί, σκαλί, βήμα, βήμα.
Και επειδή εδώ είμαστε για να λέμε μόνο αλήθειες, ανεξάρτητα αν ενοχλούν, η επιχειρηματικότητα είναι διαχρονική. Οι άνθρωποι όπως αγόραζαν έτσι αγοράζουν. Έχουν τις ίδιες ανάγκες και απλά, μέσω της τεχνολογίας, αλλάζουν οι τρόποι αγοράς, marketing και διάθεσης.
Προσπαθήστε να χωνέψτε την έννοια της επιχειρηματικότητας, μάθετέ την, καταλάβετέ την, κατανοήστε την, δοκιμάστε τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει και αποφασίστε πως θα προχωρήσετε. Υπάρχει συγκεκριμένη σειρά για το πως ξεκινάτε και πετυχαίνετε.
Είμαστε εδώ για να λέμε μόνο αλήθειες, βγαλμένες από τη ζωή και τη σκληρή πραγματικότητα.
Τις ακαδημαϊκές θεωρίες αφήστε τις για τους ακαδημαϊκούς, τους πτυχιούχους και τους καθηγητές. Έτσι κι αλλιώς δεν προσφέρουν κάτι στην αγορά και στον επιχειρηματία. Είναι μαθηματικά μοντέλα προσέγγισης εκ των υστέρων. Κάτι δηλαδή σαν την ανάλυση του δείκτη του Χρηματιστηρίου. Όλοι ξέρουν γιατί έπεσε ή γιατί ανέβηκε, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κίνησή του την επόμενη στιγμή.
Το ίδιο ισχύει και με την αγορά.
Όλοι κάνουν γραμμικές αναλύσεις, παρουσιάζουν δείκτες και λένε τι έφταιξε, αλλά κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει τη ζήτηση και τη συμπεριφορά των πελατών την επόμενη μέρα. Κανένας δεν ξέρει να σου πει αν αύριο μπει πελάτης στην επιχείρησή σου. Κανένας δεν ξέρει να σου πει αν στο τέλος της εβδομάδας θα έχεις ρευστότητα.
Όταν χρειαστείς λύσεις για τα οικονομικά, μπορείς να προσλάβεις και να αναθέσεις την εργασία έναν οικονομολόγο ή ένα λογιστή. Το οικονομικό-λογιστικό κομμάτι σε μια επιχείρηση είναι μόνον το 15% και δεν φέρνει χρήματα στην επιχείρηση.
Εσύ όμως τώρα ασχολήσου μόνο με την επιχειρηματικότητα.
Ασχολήσου με το 85%, που σου φέρνει χρήματα.
*** Αφιερωμένο στους ήρωες επιχειρηματίες, που ξεκίνησαν από την κουζίνα του σπιτιού τους, το υπόγειο, το γκαράζ, το κασσελάκι, το ποδήλατο, το μπακάλικο. Έτσι ξεκινούν οι επιχειρήσεις και έτσι ξεκίνησαν όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες που θαυμάζουμε σήμερα.
Δρ Νέστωρ Κολοβός