Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και φέτος και σας προσκαλεί στον εορτασμό της “Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης”



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και φέτος και σας προσκαλεί στον εορτασμό της “Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης“.

Ο θεσμός αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO), την οποία στην Ελλάδα στηρίζουν και συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης σε όλη την Ευρώπη, τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Σκοπός του είναι να αναδειχθεί η σημασία της συντήρησης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να ενημερωθεί το κοινό για την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.

 

Η εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης έχει τίτλο:

«Ζωντανεύοντας τα κεραμικά: Μυστικά και τεχνικές Συντήρησης».

Θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, την Τρίτη, την Πέμπτη και την Κυριακή, 15, 17 και 20 Οκτωβρίου 2024.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Εφορεία διοργανώνει:

  • Τις δύο πρώτες ημέρες, Τρίτη και Πέμπτη, 15 και 17 Οκτωβρίου θα ανοίξει το Εργαστήριο Συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής για την Εκπαιδευτική κοινότητα και θα πραγματοποιήσει ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των Σχολείων που ήδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης – πρόσκλησης της Εφορείας.
  • Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και κατά τις ώρες 11:00-13:00, το Εργαστήριο Συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής θα παραμείνει ανοιχτό για να υποδεχθεί το ευρύ κοινό.

Η δράση προσκαλεί μαθητές και ευρύ κοινό σε ένα δημιουργικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της συντήρησης αρχαίων αντικειμένων. Με την καθοδήγηση εξειδικευμένων συντηρητών αρχαιοτήτων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις τεχνικές καθαρισμού και αποκατάστασης κεραμικών ευρημάτων, επεμβαίνοντας σε αντικείμενα που φέρουν τα σημάδια του χρόνου.

Σας περιμένουμε όλους να μοιραστούμε μια εκπαιδευτική και ενδιαφέρουσα εμπειρία στον χώρο της συντήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς μας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.