Ελληνική Λύση: «Ανάγκη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία του νέου χωροταξικού σχεδίου της Δυτικής Μακεδονίας»



«Ανάγκη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία του νέου  χωροταξικού σχεδίου της Δυτικής Μακεδονίας»  

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, ανάστατη είναι η κοινωνία της Περιφέρειας τους όσον αφορά το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο. Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι με ομόφωνη απόφασης τους οι Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας ζητούν να ακυρωθεί άμεσα η απόφαση για το Χωροταξικό Πλαίσιο και να γίνει διαβούλευση ώστε να κατατεθούν όλες οι προτάσεις των φορέων της περιοχής τους, καθώς θα υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη. Καταγγέλλουν οι ως άνω μεταξύ άλλων τα εξής: 1) Μετατροπή ορυχείων σε ενεργειακά Πάρκα, καθώς το νέο σχέδιο αλλάζει την χρήση των εκτάσεων των παλιών ορυχείων, τα όποια αντί να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία ως γεωργική γη ή δάση, θα μετατραπούν σε πάρκα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτή η απόφαση αντίκειται στις αρχικές δεσμεύσεις για αποκατάσταση της γης προς όφελος των κατοίκων και του πρωτογενή τομέα, 2) περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης και πολύτιμοι υδροφορείς μπορεί να μολυνθούν ή να χαθούν λόγω της μη αποκατάστασης των εδαφών των ορυχείων,3) υποβάθμιση υποδομών, σε τομείς όπως οι οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη. Θεωρούν οι ως άνω ότι: α) μετά από την κρίση της γουνοποιίας, με ευθύνη και της Κυβέρνησης που συνεχίζει το εμπάργκο λόγω του πολέμου στην Ουκρανίας, β) μετά το κλείσιμο των λιγνιτών και την απολιγνιτοποίηση, γ) την ανεργία που οδηγεί στην μετανάστευση κυρίως των νέων στο εξωτερικό, δ) την μεγάλη πληθυσμιακή συρρίκνωση της περιφέρειας τους, που αποδεικνύεται από τα στοιχειά της τελευταίας απογράφης, το νέο χωροταξικό σχέδιο έρχεται να δώσει την χαριστική βολή στην σταδιακή υποβάθμιση των πόλεων και των χωρίων της Δυτικής Μακεδονίας, στον πρωτογενής τομέα, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την ανάπτυξη.  Ζητούν οι ως άνω κάτοικοι, καθώς και σύσσωμοι η εκλεγμένοι Δήμαρχοι, η Περιφέρεια και οι τοπικοί Φορείς να υπάρξει διαβούλευση με την Πολιτεία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να υπάρξει διαβούλευση της Κυβέρνησης με τους τοπικούς Φορείς της Περιφερείας Δυτικής Μακεδονίας για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων που απορρέουν από το νέο χωροταξικό σχέδιο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.