Τα έργα του Δήμου Κοζάνης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός – Του Λευτέρη Ιωαννίδη



Η εξασφάλιση της χρηματοδότηση για την κατασκευής των 7 Φ/Β συστημάτων από την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης, αποτελεί ομολογουμένως πολύ σημαντική εξέλιξη και θα πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν να φτάσει το έργο σ΄ αυτό το σημείο.

Αντί όμως, των ανώφελων και ανούσιων διαπληκτισμών για την «ιδιοκτησία» του έργου, θα ήταν πιο χρήσιμο να αναδειχθεί ως επιτυχία του Δήμου Κοζάνης για την οποία συνέβαλαν διαδοχικά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τρείς δημοτικές αρχές, αλλά και όλος συνολικά ο οργανισμός του Δήμου Κοζάνης.

Οι Δημοτικές Αρχές και οι αιρετοί, είναι χρήσιμοι όταν  συνεχίζουν και υλοποιούν όποια πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη και όχι απαξιώνοντας συλλήβδην το παρελθόν. (κάτι που με ευκολία πράττει συνεχώς η παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά έπραττε και η προηγούμενη).

Δεν είναι σοφό, να θες να μικραίνεις τους άλλους ώστε να φαίνεται εσύ μεγαλύτερος!

Πέρα όμως από τις θριαμβολογίες και τα συγχαρητήρια αξίζει και να προβληματιστούμε καθώς δεν ακολούθησε το επόμενο βήμα, με την υλοποίηση  έργων από ενεργειακές κοινότητες με συμμετοχή των πολιτών. Θα ήταν πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουν και άλλες Ε. Κοιν νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για ώριμα έργα αυτοπαραγωγής. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

Η Ενεργειακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στην περιοχή μας.

Όταν το 2019 σχεδιάζαμε το πλάνο για την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου, ως βασικό στόχο είχαμε την συμμετοχή της κοινωνίας στο εγχείρημα, ώστε να συμμετέχουν όλοι, ενεργά και δίκαια, στην ενεργειακή μετάβαση.

 

Λευτέρης Ιωαννίδης

9-10-2024

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.