«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Η Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Κοζάνης



Ο πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας Κοζάνης, κ. Παπαποστόλου, μας ενημέρωσε ότι η Κοινότητα εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027”. Δήλωσε ότι αισθάνεται τυχερός και πολύ περήφανος για την επιτυχή κατάληξη αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.

Ωστόσο, αξίζει να αναλογιστούμε: Αν ο κ. Παπαποστόλου που ανέλαβε καθήκοντα μετά τις 28 Μαΐου αισθάνεται περήφανος, πώς πρέπει να αισθανόμαστε εμείς, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που εργαστήκαμε κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο για να φτάσει το έργο σε αυτό το σημείο;

Κατά τη θητεία μας:

  • Εκπονήθηκε η μελέτη για τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου Κοζάνης.
  • Εξετάστηκαν οι δυνατότητες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
  • Βρήκαμε και εγκρίναμε τους χώρους εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών στην περιοχή του Δρεπάνου, σε συνεργασία και με τη συναίνεση της Τοπικής Κοινότητας.
  • Αδειοδοτήσαμε περιβαλλοντικά κλπ τους συγκεκριμένους χώρους  καθιστώντας τους έτοιμους να υποδεχτούν τα έργα.
  • Ολοκληρώσαμε τη  μελέτη και τον προϋπολογισμό για το κόστος αυτών των έργων.
  • Το σημαντικότερο όμως, εξασφαλίσαμε τους όρους σύνδεσης για το έργο του virtual net metering ισχύος 7 MW για τον Δήμο Κοζάνης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Όλοι όσοι γνωρίζουν την πίεση και τις περιορισμένες δυνατότητες του δικτύου, αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα αυτής της απόφασης. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η μοναδική ενεργειακή κοινότητα Δήμου που το πέτυχε αυτό!
  • Τέλος, αφού εξασφαλίστηκαν όλα τα παραπάνω, διεκδικήσαμε από την Ειδική Υπηρεσία της “Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης” την προκήρυξη του έργου των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ώστε να μπορέσουμε να υποβάλουμε πρόταση για χρηματοδότηση.

Σήμερα, αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που το έργο του virtual net metering ολοκληρώνεται με την ένταξή του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της “Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης”, όπως ανακοινώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Είναι το πρώτο έργο Ενεργειακής Κοινότητας που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 και είναι βέβαιο ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τον Δήμο Κοζάνης, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα, των σχολικών μονάδων, των αθλητικών εγκαταστάσεων κα.

Και βεβαίως δεν σταματήσαμε εδώ.

Στις αρχές του χρόνου εκδόθηκε από τη ΡΑΕ άδεια εμπορίας για την Ενεργειακή Κοινότητα.

Αναμένουμε την αξιοποίησης της…

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.