Επίσκεψη του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα από την Αθήνα στους Λαμπηδόνες



Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΛΑΜΠΗΔΟΝΕΣ είχε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενήσει στους χώρους του ΚΔΗΦ τον κ. Ιωάννη Μπίστα, που διατελεί για πολλά χρόνια διευθυντής στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ», μία από τις δύο μεγαλύτερες δομές για ΑμεΑ στην Ελλάδα.

Η μακροχρόνια εμπειρία του στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, σχεδόν 33 χρόνια, στην αρχή ως εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, ως υπεύθυνος Εργαστηρίου Επαγγελματικής Κατάρτισης, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης, ως Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ είναι οι λόγοι που εδώ και ένα χρόνο συνομιλούμε μαζί του και συμβουλευόμαστε την τεχνογνωσία και τις πολύτιμες και πολύπλευρες γνώσεις του.

Επιπλέον ο κ.Μπίστας υπήρξε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής, ως σήμερα Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Παιγνιοθήκης, Μέλος ΔΣ του Κοινωνικού Ξενώνα Καρέα, Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Υποστηριζόμενης Εργασίας και Ερευνητής στο Noesis.gr.

Είχαμε την τιμή και τη μεγάλη χαρά να παρευρεθεί την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στο ΚΔΗΦ Λαμπηδόνες και να ηγηθεί μιας ιδιαίτερης συνάντησης και συνομιλίας με γονείς και κηδεμόνες των ωφελουμένων του ΚΔΗΦ, να παρουσιάσει τις δυνατότητες ενός ΚΔΗΦ που υποστηρίζει την κατ’ ουσίαν αυτόνομη διαβίωση, την υποστηριζόμενη επαγγελματική εργασία, την αυτενέργεια, την αυτοπεποίθηση, τη θεραπεία των ωφελουμένων, την ευεργεσία εν τέλει για τους γονείς και τους κηδεμόνες μιας τέτοιας προοπτικής.

Επίσης, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου έγινε η πρώτη επιμόρφωση στο ΚΔΗΦ Λαμπηδόνες με θέμα το επιτυχές παράδειγμα του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, τη σύσταση των εργαστηρίων κατάρτισης, την υποστηριζόμενη εργασία των ΑμεΑ. Την επιμόρφωση παρακολούθησαν εκπαιδευτές και φροντιστές του ΚΔΗΦ, εθελοντές που υποστηρίζουν τα εργαστήρια, φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Εργοθεραπείας κατόπιν παράκλησης του Τμήματος.

Το «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» θεμελιώθηκε χάρη στην Ιωάννα Τσοκοπούλου,  μητέρα παιδιού με σύνδρομο Down, που έταξε σκοπό της ζωής της να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει το παιδί της και μαζί τα παιδιά με νοητική αναπηρία, για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν, να εργαστούν και να ενταχθούν στην κοινωνία.

Η ιδέα ωρίμαζε στο μυαλό της πολλά χρόνια. Επισκέφθηκε κατά καιρούς ειδικά σχολεία στη Γαλλία, στην Κίνα και, το 1975,  στη Σοβιετική Ένωση, είδε ένα τέτοιο σχολείο -πρότυπο που την εντυπωσίασε- και η ιδέα αρχίζει να παίρνει μορφή. Στις 2 Νοεμβρίου του 1979 έγιναν τα εγκαίνια.

Από τότε το «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» ανθίζει και αποτελεί πρότυπο και κόμβο μεταλαμπάδευσης ιδεών, τεχνογνωσίας, έμπνευσης.

Οι «ΛΑΜΠΗΔΟΝΕΣ» εγκαινιάζουν με την παρουσία του κ.Μπίστα,  που γνωρίσαμε χάρη στην εκπαιδεύτρια–υφάντρα στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ και σε εμάς κ.Μαρία Σγουρού, μια πορεία συνεργασίας και ασφαλούς διαδρομής, έναν τόπο συνάντησης όπου η εμπειρία θα συνδιαλεχθεί με τις ιδιαίτερες συνθήκες της δικής μας διαδρομής εδώ, στη Δυτική Μακεδονία.

 

Η Διοικούσα Επιτροπή των ΛΑΜΠΗΔΟΝΩΝ,

 

Όλγα Ντέλλα

Μίμης Δημητριάδης

Ελένη Χατζοπούλου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.