Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων N. Kοζάνης: Ανακοίνωση για το εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο φωτοβολταϊκών στην Ακρινή



Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η εντατικοποίηση, τα 9ωρα-10ωρα ως και 12ώρα, η πίεση να βγει το έργο, οι ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας, οι ελλείπεις έλεγχοι από το τμήμα υγιεινής και ασφάλειας της επιθεώρησης  που έχει τεράστιες ελλείψεις , είναι αυτοί οι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Αυτές οι συνθήκες έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να αυξάνεται η κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων σε βάρος των δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων.

Συνάδελφος εργαζόμενος σε εργολάβο τραυματίστηκε στο χέρι (ανοιχτό κάταγμα) κατά την διάρκεια εργασιών στην περίφραξη του φωτοβολταϊκού πάρκου. Είναι καλά στην υγεία του, ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.  Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης βρέθηκε στο πλευρό του συναδέλφου στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. Την επομένη του ατυχήματος πραγματοποίησε περιοδεία ενημέρωσης στο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ακρινής για να ενημερώσει και τους υπόλοιπους συναδέλφους για το εργατικό ατύχημα.

 

Το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων απαιτεί:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα εργοτάξια της περιοχής
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας , ανθρώπινα ωράρια , 7ωρο-5νθημερο-35ωρο
  • Στελέχωση και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ
  • Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου στα μεγάλα εργοτάξια. Άμεση στελέχωση των ιατρείων των εργοταξίων με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό

 

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν την λογική της ατομικής ευθύνης, της κακιάς στιγμής όπως μας λένε κάποιοι. Πίσω από αυτά τα επιχειρήματα κρύβονται οι ευθύνες της κυβέρνησης και των μεγάλων εταιριών  που έχουν για σκοπό τους την αύξηση της κερδοφορίας, η ανθρώπινη ζωή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, οι οικοδόμοι στις  6 Νοέμβρη, με την πανοικοδομική πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ και με την πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 20 Νοέμβρη παλεύουμε  για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβαση εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα, με καθιέρωση του 7ωρου, διεκδικούμε ακόμα τήρηση και αύξηση των μέτρων ασφάλειας στα εργοτάξια και τις οικοδομές.

 

Κοζάνη, 4.10.2024

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.