Π. Κουκουλόπουλος: «Η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών είναι στο χέρι μας»



Πριν ένα μήνα, στην εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις (…) είναι μια ευκαιρία και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες». Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας αποτέλεσε ουσιαστικά και το επίδικο του προεκλογικού διαλόγου, με εναλλακτικές απόψεις υποψηφίων για το πως θα καταφέρουμε ο λαός να μας εμπιστευτεί ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα παραμείνει Κίνημα. Δεν πρόκειται για κάποια λέσχη προβληματισμού. Κατά συνέπεια, πρώτο και θεμελιώδες ζητούμενο αποτελεί η μαζική συμμετοχή στις κάλπες της 6ης και 13ης Οκτωβρίου. Η μαζική συμμετοχή συνιστά την αναγκαία προϋπόθεση που θα ενισχύσει τον κινηματικό μας χαρακτήρα.

Το να φτάσουμε όμως στο ζητούμενο, να χτίσουμε τον αντίπαλο πόλο στη μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη, είναι ζήτημα στρατηγικής. Μπροστά μας ανοίγονται τρεις δυνητικές “δεξαμενές” άντλησης κοινωνικής εμπιστοσύνης.

Αναμφίβολα, τη μεγαλύτερη πηγή αποτελεί η πολιτική ενεργοποίηση συμπολιτών μας που επέλεξαν να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες. Αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και η επιλογή της αποχής δεν έχει για όλους την ίδια αφετηρία. Αυτή είναι μια πολυσύνθετη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και μπορεί σταδιακά να επιτευχθεί με έμπρακτα δείγματα αξιοπιστίας, σοβαρότητας και οργανωτικού εκσυγχρονισμού.

Πέραν της αποχής, υπάρχουν δύο δυνητικές πηγές, μία προς τα δεξιά μας και μία προς τα αριστερά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στραφούμε είτε δεξιά είτε αριστερά. Αντιθέτως, να καταφέρουμε να γίνουμε ιδεολογικά ελκυστικοί και πειστικοί, συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την αυτόνομη πολιτική πορεία μας.

Αναζητώντας, λοιπόν, το στοιχείο που οδηγεί σε ανατροπή των συσχετισμών, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία πιστεύω ότι η μάχη μπορεί να κερδηθεί πρωτίστως στον λεγόμενο κεντρώο ή μεσαίο χώρο. Η μάχη της κυριαρχίας στο κέντρο, κατά κανόνα, αποτελεί το τελευταίο βήμα κάθε στρατηγικής συσπείρωσης, στην περίπτωσή μας όμως αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν προφανή δεδομένα που δείχνουν ότι εκεί μπορεί να κερδηθεί το πρώτο στοίχημα της δικής μας ιδεολογικής κυριαρχίας. Αυτό απέδειξαν με σαφήνεια τα ποιοτικά στοιχεία από τα exit polls των πρόσφατων Ευρωεκλογών, όπου κατέστη πασιφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης χάνει σταδιακά τη μάχη της κυριαρχίας στο κέντρο, την ώρα που πιέζεται  έντονα από τα δεξιά του. Το κέντρο αποτελεί την “αχίλλειο πτέρνα” του και η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ εκεί οδηγεί εκ των πραγμάτων στην ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Ποια υποψηφιότητα μπορεί να δώσει με επιτυχία την ιστορική μάχη στο κέντρο, εντός της μέχρι πρότινος “έδρας” του κ. Μητσοτάκη, είναι κάτι που κάθε συντρόφισσα και κάθε σύντροφος θα αξιολογήσει και θα αποφασίσει με την ψήφο του.

Σε κάθε περίπτωση, η μαζική συμμετοχή παραμένει πρώτιστη προϋπόθεση επιτυχίας, γιατί  μπορεί να εγγυηθεί και την ενότητα της επόμενης ημέρας. Ο κίνδυνος για την ενότητά μας, είναι αντιστρόφως ανάλογος της συμμετοχής, αυτό είναι ξεκάθαρο. Την Κυριακή, λοιπόν, συναντιόμαστε όλοι μαζί στην κάλπη και το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου συναντάμε ξανά το ΠΑΣΟΚ που έκανε και θα ξανακάνει την Ελλάδα περήφανη.

 

* Άρθρο του Πάρι Κουκουλόπουλου, Βουλευτή Κοζάνης και Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην Εφημερίδα “Στο Καρφί”.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.