ΠΑΣΟΚ με ρεαλισμό και όνειρο – Του Γιάννη Παπαδάτου



Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε ιδεολογικά ως σοσιαλιστικό κίνημα. Κυβέρνησε ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Αλλά το μέλλον του απαιτεί και πάλι την ουτοπία δημιουργίας μιας κοινωνίας Ισότητος και Ελευθερίας. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι ένα ηττοπαθές, μικρομεσαίο κόμμα, που έχει την ψευδαίσθηση ότι ο πρωτόγονος στείρος αντιμητσοτακικός λόγος θα τον οδηγήσει στην κυβερνητική εξουσία. Ενώ οι πολίτες αναζητούν, εναγωνίως, μια οραματική πρόταση για την πατρίδα τους.

Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ΠΑΣΟΚ αναζητά τον χαρισματικό ηγέτη που θα εκφράσει τις πατριωτικές απαιτήσεις των καιρών και τα σημερινά όνειρα των «μη προνομιούχων» Ελλήνων. Και ας μην έχουμε αυταπάτες, η επιλογή ενός χαρισματικού ηγέτη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας νικηφόρας πορείας. Η σημερινή ηγεσία εγκλωβίζει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ στα δικά της περιοριστικά όρια πολιτικής δράσης και προοπτικής.

Είναι , πλέον, καιρός το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει και πάλι την αναγκαία ιστορική αυτοπεποίθηση του προοδευτικού πόλου εξουσίας στη σημερινή Ελλάδα. Όσοι πιστεύουν, ότι η δημιουργία ενός «δημοκρατικού μετώπου» με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη, είναι, τουλάχιστον, αθεράπευτα ηττοπαθείς. Υιοθετώντας την ανιστόρητη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ,ως κομμουνιστικογενές κόμμα, υπερασπίστηκε, δήθεν, την μεγάλη προοδευτική βενιζελική παράταξη ,ενώ αντίθετα υπήρξε πάντα πολέμιός της. Γιατί , όπως έχουμε γράψει, για το ΠΑΣΟΚ «Ο ιδεολογικός αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία, αλλά ο υπαρξιακός αντίπαλος είναι το ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή η αυτονόητη, εκ των πραγμάτων, αλήθεια δεν είναι κατανοητή ούτε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά πολύ περισσότερο, από τον Χάρη Δούκα. Μιλούν συχνά για την ανάγκη δημοκρατικής συνεργασίας π.χ. κοινές προτάσεις νομοσχεδίων στην Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητούμενο στις επόμενες εκλογές, είναι η επιλογή ενός ή μιας Προέδρου, που να μπορεί να σηκώσει το ιστορικό βάρος του ΠΑΣΟΚ και να το καταστήσει και πάλι σημείο αναφοράς στην Ευρώπη , όπως συνέβαινε επί των ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Το μέλλον της χώρας μας απαιτεί την οικονομική στήριξη, αλλά και την αμυντική θωράκιση απέναντι στον εξ Ανατολών γείτονα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η μόνη εκ των υποψηφίων με επιτυχή εμπειρία, ως Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η Άννα Διαμαντοπούλου. Επίσης, η Άννα Διαμαντοπούλου διαθέτει σημαντική εμπειρία, ως πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Νομάρχης και Υπουργός.

Η Άννα Διαμαντοπούλου προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και απέκτησε την αναγκαία ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση ως αναπληρώτρια Γραμματέας του τομέα Διαφώτισης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, δεν διαθέτει μόνο πολιτική πρακτική εμπειρία, από τις θέσεις διακυβέρνησης που κατείχε, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι Πρόεδρος του ανεξάρτητου οργανισμού πολιτικής και έρευνας «Το Δίκτυο», όπου διεξάγονται μελέτες για επιτυχή διακυβέρνηση ,όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες. Ως πρόεδρος του Δικτύου, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Σοσιαλιστικών Ινστιτούτων , το οποίο χρηματοδοτείται απ’ την σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην επέτειο των 50 χρόνων ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο, ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι «Είναι μια ευκαιρία και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες». Υπονοώντας, ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την εκλογή μιας άξιας, νικηφόρας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, η οποία θα υπηρετήσει αποτελεσματικά το μέλλον της χώρας και των πολιτών της. Συμπερασματικά, η Άννα Διαμαντοπούλου, ως πολιτική προσωπικότητα διαθέτει τα αναγκαία ηγετικά προσόντα, ώστε να ηγηθεί με ρεαλισμό και όνειρο του ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής.

*Ψυχίατρος, ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ

 

 

 

4 σχόλια στο άρθρο “ΠΑΣΟΚ με ρεαλισμό και όνειρο – Του Γιάννη Παπαδάτου

  1. Κώστας Σημίτης

    -το 1996, με την κρίση στη βραχονησίδα των Υμίων, αποκαλύφθηκε ένας πρωθυπουργός της κομματικής χαρτοκοπτικής, κρεμασμένος ολονυχτίς στο τηλέφωνο και εκλιπαρώντας αμερικανική παρέμβαση, χάρισε στους Τούρκους το πρόσχημα να μιλάνε για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και να συμπεριφέρονται, σε καθημερινή βάση, σαν αφεντικά. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ 2-2-20
    -Τον άνθρωπο που ευχαρίστησε, με ηχηρό δωσιλογισμό, τους Αμερικανούς (εντός Βουλής) για τα Ίμια, Μιλάμε για τον Κώστα Σημίτη! 15 -12- 2019 RESALTO
    -Ο κ. Σημίτης επέτρεψε τα Ίμια να γκριζαριστούν από τους Τούρκους. Θόδωρος Κατσανέβας, καθηγητής πανεπιστημίου, τ. βουλευτής ΠΑΣΟΚ.

    Άννα Διαμαντοπούλου

    1. Δημογραφική κατάρρευση , γκριζοποίηση της ελληνικής γεωγραφίας, λαθρομετανάστευση. Πότε πήρε θέση γι΄αυτά ; !!
    2. Άννα Διαμαντοπούλου «Δεν έχει λογική μία γυναίκα να μην μπορεί να είναι ιερέας»! Η μανδάμ που δεν έχει και καμμία σχέση με την Εκκλησία και με απύθμενο θράσος «φαντάζεται», «συζητάει» και «σκέφτεται» πως θα διορθώσει τους ΘΕΟΦΟΡΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ !!! Είναι παντελώς ανίκανη να ορίσει τι είναι εκκλησία !!

  2. Η κ Διαμαντοπουλου ,μεγάλο στέλεχος του πασοκ
    Έπρεπε να μείνει στο κόμμα της και στις εύκολες στιγμές
    Και στις δύσκολες, όταν αγαπάς το σπίτι σου, τους ανθρώπους σου
    Μένεις εκεί να τους υπερασπιστεις και δεν τους εγκαταλείπεις!
    Αντε αυτό δεν έγινε, και είχε δικαίωμα που πηγάζει Από τη
    Δημοκρατια , ν ανοίξει τα φτερά της για αλλού, σύνηθες το φαινόμενο,
    Βλέπετε, πόσοι υπουργοί του πασοκ έγιναν υπουργοί του μητσοτακη!
    Το παράδοξο, ποιο ειναι;
    Περιπλανηθηκε 13 χρόνια με το Δικτυο,σαν να λέμε το περντατορ
    Του μητσοτακη,έψαχνε με το δίκτυο- σόναρ, μέρος να σταθεί, δεν βρήκε,
    13 χρόνια έφαγε όλα τα χαρουπια ,προς λύπη των χοιρωνκαι λίγες μέρες έρχεται πάλι στο πασοκ,δικαίωμα της ,να γυρίσει, αλλά να γυρίσει
    ως ενεργό μέλος και με τις πολιτικές γνώσεις του παρελθόντος
    να βοηθήσει στην ανάταση του Πασοκ!
    Αντ αυτου όμως, προτάθηκε ο εγωισμός, έβγαλε γρήγορα
    Πόδια και διεκδικεί την αρχηγια!
    Μπες πρώτα κυρία στο αρχανιασμενο σπίτι σου ,συμμαζευτεί το
    Και μετσ από χρόνια βάζεις υποψηφιοτητα!
    Ακόμα δεν τον είδαμε…..
    Αύριο,, οι ψηφοφόροι που θα πηγαίνουν να ψηφίσουν, τι θα σκεφτονται;
    Αλήθεια,που ήταν τόσα χρόνια αυτή η Κυρια;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.