Π. Κουκουλόπουλος: «Ψήφο “στα τυφλά” για κυβερνητικά τετελεσμένα, δεν δίνουμε»



Παρέμβαση του Πάρι Κουκουλόπουλου, Βουλευτή Κοζάνης και Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στην Ολομέλεια της Βουλής, σε απάντηση της ομιλίας του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη, αναφορικά με την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού:

«Η Αττική Οδός αποτελεί έργο με “σφραγίδα” ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, όμως, έχουμε να κυρώσουμε μια συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης, με την κατασκευή να έχει πλέον ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί. Ανακύπτει -και αυτή τη φορά- ένα μείζον θεσμικό ζήτημα που αφορά την κατ’ ουσίαν παράκαμψη της νομοθετικής εξουσίας. Καλούμαστε τυπικά να ψηφίσουμε μια σύμβαση ως έχει ολόκληρη στο σύνολό της, χωρίς η Βουλή να μπορεί να διορθώσει ούτε μισή λέξη. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο Απόστολος Κακλαμάνης, είχε πει κάποτε ότι με αυτόν τον τρόπο η Βουλή άθελά της μετατρέπεται σε “πλυντήριο”. Είναι θέμα Δημοκρατίας και πρέπει, επιτέλους, να το δούμε.

Εν προκειμένω, το πρόβλημα είναι οξύτερο, καθώς ζητήσαμε και δεν προσκομίστηκαν από την Κυβέρνηση τα πιο σημαντικά προσαρτήματα της σύμβασης, με τεχνικό-οικονομικά στοιχεία, δείκτες, όρους κ.ο.κ. Η Βουλή καλείται να ψηφίσει, χωρίς να διαθέτει τα πραγματικά δεδομένα. Τι ακριβώς θέλετε να ψηφίσουμε “στα τυφλά”; Πρόκειται για θεσμικό ζήτημα που γεννά σειρά επιφυλάξεών μας.

Γενικότερα, για τη συζήτηση περί αποκρατικοποιήσεων που προηγήθηκε, οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι διαχρονικές και ξεκάθαρες. Η δημόσια περιουσία, εξαιτίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει παραχωρηθεί στο Υπερταμείο που ελέγχεται από τους δανειστές μας. Παραμένει, συνεπώς, ένας χαρακτήρας οριζόντιου ομοιόμορφου καταναγκασμού στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες όμως δεν είναι όλες ίδιες και τα έσοδα από αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τρόπος διαχείρισης της αποκρατικοποίησης ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ. Πέρασαν χρόνια, αλλά η Ελλάδα ακόμα ούτε έχει πολλαπλασιάσει τη διασυνδεσιμότητά της (ΑΔΜΗΕ) ούτε έχει αναβαθμίζει τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, καθυστερώντας πάρα πολύ τη διείσδυση των ΑΠΕ (ΔΕΔΔΗΕ).

Επιμένουμε στη θέση μας για την αναγκαιότητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να επανέλθει στην εθνική κυριαρχία και σ’ αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε μια κοινή εθνική διεκδίκηση.»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.