Κ. Βέττα: «Ανακολουθία μεταξύ κυβερνητικών εξαγγελιών και πεπραγμένων σχετικά με την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη»



Ομιλία σε εκδήλωση του Συνήγορου του Πολίτη και συζήτηση επίκαιρης ερώτησης.
Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και Α’ Αντιπρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Καλλιόπη Βέττα απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη με θέμα: «Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη: Πλαίσιο, Υποδομές, Πόροι», στο Μουσείο Ακρόπολης.
Παράλληλα, αύριο στις 09:45, θα συζητηθεί στην Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με τις δωρεάν μεταφορές των μαθητών προς και από τα σχολεία.
Η εκδήλωση του Συνήγορου του Πολίτη είχε ως αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών στον τομέα του τουρισμού, καθώς και τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου.
Η κ. Βέττα, στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναζήτησης και υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον τουρισμό που θα εξασφαλίζει την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του, και παράλληλα θα σέβεται το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.
Τόνισε επίσης ότι στην θεωρία, όλοι συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση της εποχικότητας και η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών του υπερτουρισμού μέσω της εξασφάλισης της φέρουσας ικανότητας των προορισμών και της βελτίωσης των υποδομών, αποτελούν αναγκαίες και επιβεβλημένες κατευθύνσεις.
Στην πραγματικότητα, όμως, παρουσιάζεται μία ανακολουθία μεταξύ κυβερνητικών εξαγγελιών και πεπραγμένων, με επιλογές που στην πράξη αδιαφορούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την πίεση που δέχονται οι τοπικές κοινωνίες. Οι περιπτώσεις της Αστυπάλαιας και της Σαντορίνης, αλλά και το υπό διαβούλευση Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό περίτρανα αποδεικνύουν την συγκεκριμένη διάσταση λόγων και πράξεων.
Προκείμενα, στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό δεν λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες από την περιβαλλοντική κρίση και δεν ενσωματώνονται υποχρεωτικά υπερκείμενες πολιτικές, όπως αυτή για την διαχείριση των αποβλήτων και την κυκλική οικονομία.
Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση ανάπτυξης υποδομών, αποτελεί ανάχωμα στην αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των προορισμών και την ισόρροπη κατανομή της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα.
Η κ. Βέττα ζήτησε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την υιοθέτηση στην πράξη πολιτικών που θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον, βιώσιμο για όλους, ενώ, τέλος, αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στον σημαντικό ρόλο των εργαζομένων στον τουρισμό, καθώς, όπως τόνισε, δεν νοείται ποιοτικός και ανθεκτικός τουρισμός χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες και καλές αμοιβές για τους ανθρώπους του.
Όπως ανέφερε: «Το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, η καλά αμειβόμενη και αξιοπρεπής εργασία και η παραγωγή καταρτισμένου εργατικού δυναμικού είναι αναγκαία για την σωστή εξυπηρέτηση των επισκεπτών και επομένως για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.