Πετρέλαιο θέρμανσης: Πού θα κυμαίνεται η τιμή του στα μέσα Οκτωβρίου – Τι να περιμένουν οι καταναλωτές



Να σημειωθεί ότι την περσινή χειμερινή περίοδο η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές ξεκίνησε με τιμή στα 1,40 ευρώ το λίτρο

Κατά περίπου 0,30 ευρώ το λίτρο φτηνότερα θα ξεκινήσει, με βάση τις σημερινές τιμές, στις 15 Οκτωβρίου, η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές.

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, αν και οι δύο εβδομάδες που μεσολαβούν, αποτελούν χρονικό διάστημα, στο οποίο μπορεί να μεταβληθούν αρκετές φορές οι αξίες των καυσίμων, αν ξεκινούσε σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης θα είχε ως μέση τιμή σε όλη τη χώρα τα 1,10-1,12 ευρώ το λίτρο. Στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά η τιμή του θα έφτανε στα 1,15 ευρώ το λίτρο, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πωλούνταν προς 1,10 ευρώ/λίτρο.

Να σημειωθεί ότι την περσινή χειμερινή περίοδο η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές ξεκίνησε με τιμή στα 1,40 ευρώ το λίτρο.

Επίσης, κατά τον κ. Κιούση, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι και ο ένας από αυτούς στην Μέση Ανατολή, μία πολύ σημαντική περιοχή για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, για ολόκληρο το χειμώνα αναμένεται να υπάρχει επάρκεια του συγκεκριμένου καυσίμου στην ελληνική αγορά.

«Σε σημαντικό βαθμό οι πόλεμοι γίνονται, διότι κάποιοι θέλουν να ακριβύνουν τα καύσιμα σε διεθνές επίπεδο αλλά αυτό δεν τους βγαίνει. Ίσα-ίσα που το τελευταίο διάστημα οι τιμές των καυσίμων μειώνονται. Ελπίζω αυτή η πτωτική τάση να συνεχίσει ακόμα περισσότερο, κάτι που θα ευνοήσει τους καταναλωτές αλλά και γενικότερα την οικονομία. Όταν τα νοικοκυριά αναγκάζονται να κάνουν οικονομία, ο αντίκτυπος φαίνεται παντού. Τα τελευταία 15 χρόνια μόνον τον περσινό Αύγουστο η τιμή της βενζίνης δεν απασχόλησε την επικαιρότητα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κιούσης.

Κατά 40% μειωμένες οι πωλήσεις πετρελαίου πέρυσι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, ο περσινός ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να είναι κατά 40% μειωμένος ο όγκος του πετρελαίου θέρμανσης που πωλήθηκε στους καταναλωτές.

«Αν και ο ήπιος χειμώνας δεν βοήθησε το περιβάλλον, αφού είχαμε λειψυδρία και έντονους καύσωνες το καλοκαίρι, ήταν πολύ ευεργετικός για τους καταναλωτές. Τους βοήθησε να μην καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης. Πέρυσι η τιμή πώλησής του ξεκίνησε από τα 1,40 ευρώ το λίτρο, φέτος εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει από τα 1,10 ευρώ το λίτρο. Σίγουρα θα είναι πιο φτηνό σε σχέση με πέρυσι, όμως, ούτε το 1,10 ευρώ ανά λίτρο αποτελεί φτηνή τιμή για τις δυνατότητες του Έλληνα καταναλωτή. Δυστυχώς, από το 2010 και τα πρώτα μνημόνια οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβές. Επιβλήθηκαν πολύ υψηλοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης, με αποτέλεσμα σήμερα η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα να είναι η τρίτη ακριβότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα εισοδήματα των Ελλήνων», τονίζει ο κ. Κιούσης.

Τέλος, κατά τον ίδιο, όσο πιο φτηνές είναι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, τόσο αποφεύγεται η καύση διαφόρων υλικών, τα οποία, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούν στο περιβάλλον, κάνουν πολύ κακό και στην υγεία των πολιτών.

«Όταν καις… κουφώματα, για να ζεσταθείς, ακόμα και λάστιχα αυτοκινήτων, όπως συνέβαινε στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, είναι σίγουρο ότι δεν προχωρείς σε φιλικές ενέργειες προς το περιβάλλον, οι οποίες είναι αυτονόητο ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία των πολιτών», καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

www.ethnos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.