Συνάντηση εργασίας του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Κώστα Βόμβα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης – Στο επίκεντρο η αποκατάσταση και αξιοποίηση του Αρχοντικού Βαμβακά



Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής επισκέφθηκε ο Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας, Δημοτικής Ενότητας Κοζάνης και Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Βόμβας, συνοδευόμενος από την Επιστημονική Συνεργάτη Δημάρχου σε θέματα Τεχνικών Έργων, Σοφία Τσανακτσίδου, Πολιτικό Μηχανικό, MSc Αναστηλώτρια, όπου συναντήθηκαν με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Δρ. Αρχαιολόγο, Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Δρ. Αρχαιολόγο, Θεοχάρη Τσάμπουρα.

Η συνάντηση εργασίας έγινε με αφορμή τις επικείμενες εργασίες άμεσης προστασίας του Αρχοντικού Βαμβακά, και τη δρομολόγηση της αποκατάστασής του. Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος κ. Βόμβας, η αποκατάσταση και αξιοποίηση του Αρχοντικού Βαμβακά είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά το κτιριακό απόθεμα της πόλης, και η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών εργάζεται για την ωρίμανση του έργου ώστε να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η Επιστημονική Συνεργάτης κα Τσανακτσίδου σημείωσε ότι θα διερευνηθεί η ενδεχόμενη απαίτηση επικαιροποίησης των μελετών, ώστε να συμμορφώνονται με τους σύγχρονους κανονισμούς και απαιτήσεις από άποψη στατικής αλλά και προσβασιμότητας ΑμεΑ.

Η συζήτηση, η οποία εξελίχθηκε σε κλίμα συνεργασίας και σύμπνοιας, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη βρήκαν πολλά σημεία τομής, περιστράφηκε ευρύτερα γύρω από τα αρχοντικά της Κοζάνης και την προστασία, συντήρηση και αποκατάστασή τους μέσω της συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών, της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της ΕΦΑΚΟΖ.

Επιπλέον, η Προϊσταμένη της Εφορείας κα Χονδρογιάννη-Μετόκη, έθεσε ζητήματα βελτίωσης της πρόσβασης σε μνημεία της περιοχής, και ο κ. Τσάμπουρας πρότεινε τη δημιουργία περιπατητικού μονοπατιού από το Μουσείο έως τον Αρχαιολογικό χώρο Αιανής.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Βόμβας, διαβεβαίωσε ότι θα επιληφθεί των ζητημάτων, και πως στο εξής θα υπάρχει στενή συνεργασία με ανοικτή επικοινωνία, ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν, σε εύθετο χρόνο, να προγραμματίσουν νέα συνάντηση ώστε να συζητηθεί η εξέλιξη των θεμάτων που τέθηκαν.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον τόπο εκτέλεσης των εργασιών ανακατασκευής του τεχνικού στη θέση «Γιαννούκα Βρύση», στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Έργα Τοπικής Ανάπτυξης & Κοινωνικής Υποστήριξης Δ.Κ. Αιανής» του Δήμου Κοζάνης, που είναι σε εξέλιξη.

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Κοζάνης

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.