Παρέμβαση του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης, Στάθη Κωνσταντινίδη στο ΥΠΕΝ, για τη δικαιότερη κατανομή των ανταποδοτικών των ΑΠΕ στις κοινότητες εγκατάστασής τους



Με το από 24/9/2024 έγγραφό μου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και την Υφυπουργό κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, ζήτησα την αναθεώρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. ΥΠΕΝ/Δ Α.Π.Ε.ΕΚ/86389/2479/2024, με την οποία πρόσφατα άλλαξε το πλαίσιο υπολογισμού του ειδικού (ανταποδοτικού) τέλους, σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί Α.Π.Ε. και Υβριδικοί σταθμοί, ζήτημα το οποίο απασχόλησε τη χθεσινή συνέλευση φορέων και κατοίκων στην Εράτυρα, αφού θεωρώ πιο δίκαιη τη μεγαλύτερη στήριξη των ανθρώπων που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή, καθώς και τη διάθεση των περισσότερων κονδυλίων για ανταποδοτικά έργα στην τοπική Κοινότητα όπου βρίσκονται αυτές

Στη παρακάτω επιστολή μου αναφέρονται τα επιχειρήματα στα οποία εδράζεται το αίτημά μου και η αντίστοιχη πρότασή μου:

 

ΠΡΟΣ:

  • Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
  • Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα. ΑλεξάνδραΣδούκου

 

Κοζάνη 24-09-2024

Αξιότιμοι Υπουργοί,

με την ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/86389/2479 Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 22/8/24 για το έτος 2024 αλλάζει ο επιμερισμός των ανταποδοτικών τελών.

Πλέον, με τη νέα ρύθμιση, τα ποσά που πιστώνονταν ως ανταποδοτικά στους οικιακούς καταναλωτές θα επιμερίζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλους και όχι αναλόγως των καταναλώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι, ο πραγματικά μόνιμος κάτοικος μίας απομακρυσμένης κοινότητας (σε τέτοιες κατά κανόνα αναφέρεται η σχετική πρόβλεψη), θα λαμβάνει την ίδια ανταπόδοση με κάποιον περιστασιακά διαμένοντα εκεί, ενώ ο τελευταίος ενδεχομένως να καρπώνεται και εισόδημα εφόσον δεν εμφανίζει μεγάλες καταναλώσεις.

Όμως, ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της (αντι)παροχής συνδέεται ευλόγως με την διαμονή και όχι με την ιδιοκτησία και γι΄ αυτό, δικαιότερα, θα πρέπει να έχει αναλογικό χαρακτήρα και τρόπο υπολογισμού. Όχι σε βαθμό που να επιβραβεύει την αυξημένη κατανάλωση, αλλά πάντως όχι και κατά τρόπο που να αγνοεί την μόνιμη παρουσία, δραστηριοποίηση και διαμονή των συμπολιτών μας στην ελληνική ύπαιθρο και ιδίως στις μικρές κοινότητες. Εξάλλου, σε αυτές τις περιοχές, η αυξημένη κατανάλωση πολλές φορές συνδέεται με την παρουσία περισσότερων παιδιών ή και με τη φιλοξενία μεγάλων σε ηλικία πολιτών.

Ας μην παραβλέπουμε ότι η διατήρηση του πληθυσμού στην περιφέρεια αποτελεί ζωτικό όρο για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, που με τη σειρά της συνιστά κεντρικό πολιτικό στόχο.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητώ την αναθεώρηση της αναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης, ώστε να υποστηρίζονται κατά κύριο λόγο οι πραγματικοί κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων. Για λόγους ισότιμης μεταχείρισης, προτείνω ένα ποσοστό να κατανέμεται ισόποσα σε όλους, και το υπόλοιπο να κατανέμεται αναλογικά σύμφωνα με τις καταναλώσεις του κάθε δικαιούχου.

Περαιτέρω, τα ποσά που προορίζονται, ως ανταποδοτικά, για τεχνικά περιβαλλοντικά έργα στις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένα τα έργα ΑΠΕ, θα πρέπει, στο πολύ μεγάλο μέρος τους, αν όχι εξολοκλήρου, να κατευθύνονται  στους «πληττόμενους» οικισμούς. Με τις πρόσφατες αλλαγές δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εκάστοτε δημοτική αρχή, γεγονός που θα προκαλέσει αίσθημα αδικίας και αχρείαστες αντιπαραθέσεις.

Παρακαλώ να αντιμετωπίσετε με κατανόηση τις παραπάνω θέσεις και να με ενημερώσετε σχετικά.

 

Με εκτίμηση

Στάθης  Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.