Οι επισκέψεις και οι εντυπώσεις που δημιούργησε η 1η Έκθεση στα Κοίλα Κοζάνης – Ποιος ήταν ο στόχος της Έκθεσης – Του Σταύρου Καπλάνογλου



Είδαμε στις προηγούμενες δημοσιεύσεις την προετοιμασία και τα εγκαίνια της έκθεσης με τι ομιλίες του προέδρου του ΕΒΕ Κοζάνης και του Νομάρχη Κοζάνης

Στην σημερινή δημοσίευση θα αναφερθούμε στην προσέλευση του κόσμου ,στην επίσκεψη σημαντικών προσωπικοτήτων ,τα βραβεία στους έκθετες που δοθήκαν για πρώτη και τελευταία φορά, (τουλάχιστον για την περίοδο της θητείας μας ) και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν,
Ύελος θα παρουσιάσουμε ένα βίντεο από την επίσκεψη του τότε Υπουργού Βασίλη Κεδίκογλου ο οποίος ταξίδεψε από την Αθήνα στην Κοζάνη αποκλειστικά και μόνον για να επισκεφτεί την έκθεση μας.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η προσέλευση του κόσμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη. 60.000 επισκέπτες στην διάρκεια των 9 ημερών. Το αποτέλεσμα προέκυψε ,μετά από δειγματοληπτικές μετρήσεις, που γινόταν με σύστημα, μιας και εισιτήρια δεν υπήρχαν.
Συγκεκριμένα, υπάλληλος μετρούσε 4 φορές την ημέρα διαφορετικές ώρες, στην είσοδό στο κτίριο, για 15 λεπτά, τους εισερχόμενους και κάναμε την αναγωγή.
Η μεγάλη προσέλευση τα 2 σαββατοκύριακα,αλλά και μετά τις 5 το απόγευμα ήταν εντυπωσιακή.
Άνθρωποι που στο παρελθόν κάποια στιγμή είχαν την ευθύνη διοργάνωσης των γεωργικών εκθέσεων, είχαν τις αμφιβολίες τους για το χώρο και θεωρούσαν ότι δεν θα ερχόταν κόσμος, καθώς σε εκθέσεις, που γινόταν στη Νομαρχία, δεν πήγαινε ο κόσμος.

Η λύση δόθηκε και αυτή ήταν η προσφορά της βόλτας, μέχρι τα Κοίλα, χωρίς εισιτήριο.
Επισκεφθήκαμε την διεύθυνση των αστικών λεωφορείων της Κοζάνης και ζητήσαμε, στην διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης, να μας πουν τί ποσό ζητούν, έτσι ώστε να μπαίνει ο κόσμος στα λεωφορεία και να μεταφέρεται δωρεάν στην έκθεση.
Μετά από πρόταση μας, αυτή η απαίτηση τους να είναι όσο ΤΟ δυνατόν μικρότερη, καταλήξαμε σε 10000 δρχ ,που κάλυπτε ουσιαστικά μόνο τα καύσιμα τους και για 8 ημέρες τα λεωφορεία πηγαινοερχόταν, δωρεάν.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι καταφέραμε, εκείνη την περίοδο, να αδειάσουμε την πόλη. Φυσικά, δεν υπήρχε και εισιτήριο στην είσοδο της έκθεσης μας.
Μαζί με τα προϊόντα του τόπου μας είχαν τοποθετηθεί και προϊόντα του εξωτερικού. Ήμασταν απόλυτοι, στην προώθηση των τοπικών προϊόντων. Όταν κάποιοι έφεραν ξένα προϊόντα, τα απομακρύναμε αμέσως

Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΑΣ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ”
Όπως μας υποσχέθηκε ο κ. Β. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ μας τίμησε με την παρουσία του στην πρώτη μας αυτή προσπάθεια και ήρθε αεροπορικώς μέσω Θεσ/νικης με αυθημερόν επιστροφή στην έκθεση μας
Παραθέτουμε και της εντυπώσεις του υπουργού εμπορίου που, την 5/9/1984, ήρθε στην 1η έκθεση, τιμώντας την προσπάθεια και κάνοντας ειδικό ταξίδι από την Αθήνα στην Κοζάνη και αφού γύρισε όλα τα περίπτερα είδε την δουλειά των εκθετών συνομίλησε με τον καθένα ξεχωριστά και είπε τις εντυπώσεις του’.
”Με μεγάλη ευχαρίστηση, βρίσκομαι σήμερα εδώ στην έκθεση αυτή, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι, ότι ο λαός του Ν. Κοζάνης θα γνωρίσει την εσωτερική του αγορά.
Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα στην χώρα μας.

Δεν γνωρίζουμε τις δυνατότητες, τις παραγωγικές και εμπορικές και η έκθεση αυτού του τύπου προσφέρουν σε αυτό τον τομέα πάρα πολλά.
Σήμερα και αύριο αυτές τις ήμερες, που θα κυλίσει η έκθεση, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους του Ν. Κοζάνης, να γνωρίσουν τι παράγεται στο νομό τους και να μη τρέχουν σε ξένες αγορές ,να τονώσουν την οικονομία του τόπου τους”.
Η παράθεση των εντυπώσεων ήταν μια απάντηση, σε μια αυθόρμητη κίνηση των δημοσιογράφων της ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ, όπου τελειώνοντας την περιήγηση των περιπτέρων και χωρίς προειδοποίηση, πρόταξαν τα μικρόφωνα τους σε μένα και τον υπουργό και έτσι απευθύνθηκα στον υπουργό, κάνοντας μια παράθεση ,δημόσια πια, για τους λόγους που στήσαμε .
Ήταν φυσικά ενήμερος για τα σχέδια και τους στόχους μας από την προηγηθείσα επίσκεψη στο ΕΒΕ της Κοζάνης προ εικοσαημέρου περίπου τους οποίους και ενστερνίσθηκε ενισχύοντας την προσπάθεια με 2 εκατομμύρια δραχμές .Συμπληρωματικά του έδωσα και στοιχειά για την προσέλευση των εκθετών παρακαλώντας τον να μας πει της εντυπώσεις του και η απάντηση του ήταν τα παραπάνω λόγια.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ
Το κύρος μιας έκθεσης που ξεκινούσε για πρώτη φορά ενισχύθηκε πέρα από το τεράστιο πλήθος που την επισκέφθηκε και το ταξίδι που έκανε ο υπουργός εμπορίου στην περιοχή αποκλειστικά για την έκθεση και η επίσκεψή και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων όπως
Του Αντιπρόεδρου της Βουλής Μάρκου Νάτσινα ,των βουλευτών του Νομού Κοζάνης και όχι μόνον
Όλων των προέδρων των επιμελητηρίων της Δ. Μακεδονίας που συνόδευαν μέλη των Δ . Συμβουλίων τους ,
Ο Περιφερειακός Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας ,ο υποδιοικητής της ΕΤΒΑ Ζωγράφος και πολλοί άλλοι .

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΘΕΤΕΣ
Μέσα στα πλαίσια της έκθεσης και για να βοηθήσουμε το υγιή ανταγωνισμό, μεταξύ των επιχειρηματιών, είχαμε πάρει και άλλη απόφαση:, να καθιερώσουμε τα 5 βραβεία .
Η απόφαση μας, να βραβεύσουμε εκθέτες μας, έφερε σε δύσκολη θέση.
Όλοι οι εκθέτες θεωρούσαν ότι έκαναν την καλύτερη παρουσία, με τα καλύτερα προϊόντα, ενώ υπήρχαν ελάχιστοι, οι οποίοι πίεζαν τα μέλη της επιτροπής, που θα αποφάσιζε και διαισθανόταν ότι, όποια απόφαση και αν πάρουν θα γίνονταν κακοί.
Προχωρήσαμε παρ’ όλα αυτά, στην απονομή των βραβείων, αλλά, παράλληλα, αποφασίσαμε να δώσουμε διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες. Τα βραβεία, τα διακόψαμε τα επόμενα χρόνια, όχι, όμως, και τα διπλώματα συμμετοχής.

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΕΚΘΕΣΗ
Η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν φανερή στις 9 ημέρες διάρκειας της έκθεσης .ε
Τα καλά λογία που ακούγαμε από τους επισκέπτες ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε.
Ήμασταν απόλυτα ικανοποιημένοι για αυτά που βλέπαμε και ακούγαμε .
Η μεγάλη μας ικανοποίηση προερχόταν, κυρίως και από την απορία, που βλέπαμε στα μάτια τους και τις ερωτήσεις που μας έκαναν βλέποντας εκθέματα που μέχρι τότε δεν γνώριζαν ότι παράγονται στον νομό μας, και μας έλεγαν : ΄΄ Μα αυτά τα κάνουμε εμείς ;”.

Οι Κοζανίτες και όχι μόνο γνώρισαν τα προϊόντα του τόπου ,αλλά και την ποιότητα τους, απέκτησαν εμπιστοσύνη και ήμασταν βέβαιοι πια ότι δεν θα έτρεχαν, χωρίς ουσιαστικό λόγο, στις αγορές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Όλοι κατάλαβαν ότι η έκθεση δεν ήταν ένα ευκαιριακό πανηγύρι, αλλά ένας θεσμός που θα αναβιώνει κάθε χρόνο με μεγαλύτερη ένταση και θα προωθεί και θα προβάλει τα τοπικά προϊόντα, συμβάλλοντας, έτσι, στην ενίσχυση της οικονομίας και της απασχόλησης σε χώρους και πέραν του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανόμενης της ΔΕΗ.Αυτό μας έδωσε πια την δύναμη να δώσουμε συνέχεια σε αυτό που ξεκινήσαμε.

Η καλλίτερη επιβεβαίωση των λεγομένων μου είναι ένα απόκομμα εφημερίδος που διασώθηκε της Εορδαίκής με υπογραφή του αείμνηστου ιδιοκτήτη και δημοσιογράφου Λάζαρου Ακριτίδη στις 9/9/1984 ,έγραφε :
<< …..Ούτε ο κόσμος,ούτε οι έκθετες ούτε ακόμη κι αυτοί που συνέλαβαν την ιδέα και διοργάνωσαν την πρώτη βιοτεχνική και γεωργική έκθεση στον νόμο μας πίστευαν στην επιτυχία της Με πολλές αντιδράσεις άλλωστε και επιφυλάξεις μα και δυσκολίες τρομερές αντιμετωπίσθηκε. Το ξεκίνημα και η υλοποίηση της ιδέας φανερά δύσκολη ήταν κατόρθωμα που επιτεύχθηκε. Ήρθαν όμως τα πράγματα και δικαίωσαν και την ιδέα και τους διοργανωτές και τον θεσμό της έκθεσης που θα καθιερωθεί για τα καλά και μόνιμα στην περιοχή μας Ήταν τόσες οι δυσκολίες για το ξεκίνημα που πάρα τις ανακοινώσεις και τα παρακάλια ακόμα δεν υπήρχαν έκθετες για συμμετοχή μάλιστα που ήταν εντελώς δωρεάν . Η επίμονη όμως και η αισιοδοξία του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Σταύρου Καπλάνογλου και του Δ. Συμβουλίου και το μεγάλο ενδιαφέρον του Νομάρχη κ. Θεοδ .Χαλάτση ξεπέρασαν όλες τις αντιξοότητες και συγκέντρωσαν 54 περίπου έκθετες με σοβαρά αντικείμενα……… >>
Ανάλογη ήταν η γνώμη από όλο τον τύπο της περιοχής και το ραδιόφωνο της ΕΡΑ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ
– Ακήρυκτος πόλεμος για μικροπολιτικούς λόγους
Στο ξεκίνημα της προσπάθειας αντιμετωπίσαμε ένα ακήρυκτο πόλεμο.
Ο πόλεμος, προέκυψε, από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, από θερμοκέφαλους.
Όχι βεβαία από μέλη του Συμβουλίου , η έκθεση αγκαλιάστηκε από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ανεξάρτητα, σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκαν. Ακόμη και οι ελάχιστοι που είχαν επιφυλάξεις το έκαναν καλοπροαίρετα και με επιχειρήματα.

Εμείς πότε δεν κάναμε διάκριση, ούτε στην κατανομή των περίπτερων, ούτε σε οποιαδήποτε εξυπηρέτηση προς τα μέλη, με βάση τα πιστεύω του καθενός. Άλλωστε, η διοίκηση ήταν τόσο πλουραλιστική, που αν τολμούσε να λειτουργήσει με τέτοια λογική, θα ερχόταν η διάλυση της σύμπνοιας ανάμεσα της.
Υπήρχαν όμως άνθρωποι, έξω από αυτό που αποκαλούσαν την έκθεση, “ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ”, λόγω της τότε πολιτικής μου τοποθέτησης. Αυτά σταμάτησαν μετά από την τρίτη έκθεση, όταν την επισκέφθηκε ο Μ. Παπακωνσταντίνου, και εντυπωσιασμένος, επέβαλε την στήριξη της.
– Καταγγελίες για υφαρπαγή του χώρου του Σταθμού σε βάρος μας
Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και της πρώτης αναφοράς μας, ότι πάμε στο σχολείο για την πρώτη έκθεση, αλλά τελικός μας στόχος είναι ο διπλανός σταθμός, προκλήθηκε μια κάποια αναταραχή, σε ορισμένους.
Ορισμένοι υπάλληλοι πίστεψαν,, ότι θα χάσουν την δουλειά τους με το κλείσιμο και παράγοντες της Κοινότητας που ενδεχόμενα είχαν στο μυαλό τους ,να αξιοποιήσουν την έκταση, για ανάγκες της κοινότητος, μας κατήγγειλαν, στον υπουργό Γεωργίας ότι προσπαθούμε να υφαρπάξουμε τον σταθμό και να τον κάνουμε οικόπεδα.

Ο υπουργός τηλεφώνησε τον Νομάρχη Θ. Χαλάτση και του είπε, επί λέξη :”τι κάνεις εκεί ένας γεωπόνος πάει να σου φάει εκτάσεις”. Όταν ο νομάρχης τον ρώτησε σε ποιον αναφερόταν, ο υπουργός του ανεφέρε αμέσως το όνομα μου. “Μα αυτός ό,τι κάνει το κάνει, κάτω από την δική μου καθοδήγηση, μην ανησυχείς” , του είπε και του εξήγησε τι ακριβώς συνέβαινε. Ο υπουργός αυτός ήταν ο Μωραΐτης, που ήταν ο ίδιος, ο οποίος, όντας υπεύθυνος στο ΕΘΙΑΓΕ το 1999, πάτησε πόδι, για να αποδοθεί η έκταση στο Επιμελητήριο

1η ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΙΛΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ 1984 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΣ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.