Κ. Ταταρίδης στη Προσυνεδριακή Συνέλευση ΚΕΔΕ: «Πιο αναγκαία από ποτέ μια σοβαρή μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση»



– Αναλυτικά οι προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμαρχος Γρεβενών και το αίτημα για θέσπιση ειδικού, ανταποδοτικού, τοπικού πόρου ύδατος.

Στην προσυνεδριακή συνέλευση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26/9 στα Ιωάννινα , συμμετείχε ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης.

Ο κ. Ταταρίδης, στη τοποθέτησή αναφέρθηκε αρχικά στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα μιας σοβαρής μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να πάψουν οι Δήμαρχοι να είναι επαίτες και να «πάμε σε μια Αυτοδιοίκηση που θα έχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων προκειμένου να παράξει το αναμενόμενο και αναγκαίο έργο».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Γρεβενών ανέπτυξε τα ζητήματα που προκύπτουν από την εγκατάσταση των ΑΠΕ καθώς και τον ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες στον χωροταξικό σχεδιασμό των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μάλιστα, για μία ακόμη φορά έθεσε δημόσια το αίτημα για τη θέσπιση ειδικού τοπικού πόρου ύδατος, ως αντιστάθμισμα της «ληστρικής», όπως τη χαρακτήρισε, εκμετάλλευσης των υδάτων της περιοχής από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. «Θέτουμε σήμερα εδώ τη συγκεκριμένη διεκδίκηση και θα τη θέσουμε και στο Κεντρικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ» υπογράμμισε ο κ Ταταρίδης, συμπληρώνοντας ότι: «Ήδη έχω ετοιμάσει και μια σχετική επιστολή, που θα τη στείλω σε όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το τομέα, έτσι ώστε να καθίσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου να αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος που δίνεται σήμερα στις τοπικές κοινωνίες και το οποίο αντιστοιχεί κυριολεκτικά σε ψίχουλα».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Γρεβενών επεσήμανε ότι   για την τοποθέτηση ΑΠΕ θα πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και των δημοτικών συμβουλίων, προτείνοντας τον καθορισμό ειδικών ζωνών ανάπτυξής τους σε άγονες περιοχές, ξεκαθαρίζοντας ότι «στα πανέμορφα βουνά των Γρεβενών με τα μεγαλύτερα δάση θα πρέπει να απαγορευθεί δια ροπάλου η ανάπτυξη ανεμογεννήτριων και φωτοβολταϊκών πάρκων».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Δημάρχου Γρεβενών στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Σύνδεσμος βίντεο

https://youtu.be/v8ktEISpajU

 

Γραφείο τύπου

Δημάρχου Γρεβενών

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.