Κατάθεση ερώτησης της Ελληνικής Λύσης: « Εξαφάνιση της καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης»



Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 6999/24-09-2024 σχετικά με το θέμα « Εξαφάνιση της καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης ».

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση αλιέων της λίμνης Πολυφύτου Κοζάνης, σε μεγάλο πλήγμα για τους συναδέλφους τους και τους επαγγελματίες του κλάδου τους έχει εξελιχθεί η

«πανώλη της καραβίδας», τα τελευταία τρία περίπου χρόνια και έχει καταστήσει την αλιεία καραβίδας απαγορευτική. Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται για παθογόνο μύκητα, τη λεγόμενη μούχλα του νερού, που προκαλεί την πανώλη της καραβίδας. Οι μολυσμένες με πανώλη καραβίδες, εκτός του ότι εξαφανίζονται, καταστρέφουν την οικολογία των συστημάτων και απειλούν το μέλλον των ιθαγενών ειδών ψαριών της τεχνικής λίμνης του Πολυφύτου. Η νόσος από το 2021 οδήγησε σταδιακά μέσα σε μια τριετία στην εξαφάνιση των καραβίδων, ενώ σύμφωνα με σχετικές έρευνες ίσως μετά την πάροδο εξαετίας να εμφανιστούν πάλι καραβίδες στη λίμνη. Επισημαίνουν οι ως άνω ότι η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τις οικογένειες των ψαράδων, που εργαζόταν στα 65 σκάφη που αλίευαν καραβίδες, σε οικονομική δυσπραγία, καθώς παραμένουν στα σπίτια τους, χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση από το 2022. Ζητούν οι ως άνω ψαράδες της λίμνης Πολυφύτου από την Πολιτεία να μεριμνήσει, ώστε ενισχυθούν οικονομικά οι οικογένειες τους, καθώς αναζητούν άμεσες λύσεις για να επιβιώσουν.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι οικογένειες των ψαράδων της λίμνης Πολυφύτου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας;

 

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Κατάθεση ερώτησης της Ελληνικής Λύσης: « Εξαφάνιση της καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης»

  1. Κακά,δεν υπάρχουν βουλευτες στην περιοχή
    Να ενδιαφερθούν για το συγκεκριμένο θεμα;
    Ολα ο Βερόπουλος θα τα αναδεικνυει;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.