Κοζάνη: Ενημερωτική δράση για την ‘σιωπηλή’ νόσο Αλτσχάιμερ – Γνωστική και σωματική άσκηση για τους ασθενείς προτείνουν οι ειδικοί



Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR

Ενημερωτική εκδήλωση για την ‘σιωπηλή’ όπως την ονομάζουν ασθένεια, Αλτσχάιμερ με τίτλο ‘Ξεχνάω… Γιατί;’, προχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Υγείας Κοζάνης, σε συνεργασία με το Ειδικό Κέντρο Ψυχογηριατρικής Εταιρείας “Νέστωρ”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, την πανδημία που θεωρείται η μάστιγα του 21ου αιώνα.

Η ενημερωτική δράση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Στόχος της δράσης σε όλη τη χώρα αλλά και στην Κοζάνη, είναι η ενημέρωση και η εγρήγορση του κόσμου για την ανίατη αυτή νόσο, καθώς και η παρότρυνση των πολιτών να κάνουν το τεστ μνήμης.

Την εικόνα για τη ‘σιωπηλή’ νόσο που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έδωσε με αριθμούς ο Ιατρός Νευρολόγος και Επιμελητής Α’ στο Κέντρο Υγείας Κοζάνης, Ζιάμος Χρήστος. ‘200.000 περιστατικά στην Ελλάδα και το ποσοστό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, να φτάσει τoυς 600.000 ασθενείς. Το 40 % αυτών των περιπτώσεων αφορά τις ηλικίες άνω των 80 ετών. Στο στάδιο της ήπιας μορφικής εξασθένησης νοείται και σαν πρώιμο στάδιο της άνοιας βρίσκονται περίπου 300 -600 .000 ασθενείς. Η κυριότερη εκπρόσωπος των ανοιών είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία αποτελεί το 60-70% ποσοστό της άνοιας’.

‘ Πρόκειται για μία νευροεκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου η οποία αρχίζει συνήθως αργά, αλλά επιταχύνει γρήγορα. Οφείλεται στην απώθηση παθολογικών πρωτεϊνικών στον εγκέφαλο. Υπάρχουν δύο μορφές η οικογενείς είναι κληρονομική και εντάσσεται σε μικρότερες συνήθως ηλικίες και η σποραδική στο 90%, η οποία αφορά τον κυριότερο πληθυσμό. Παράγοντες κινδύνου για την Αλτσχάιμερ είναι η ηλικία άνω των 60 ετών, το φύλο οι γυναίκες νοσούν περισσότερο γενετικοί κληρονομικοί παράγοντες όπως καθώς και όλοι οικονομικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η διατροφή, καρδιαγγειακοί παράγοντες παχυσαρκία, μορφωτικό επίπεδο, χαμηλό IQ’, ανέφερε ο ίδιος.

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς και τις θεραπείες που υπάρχουν ανέφερε ο κ. Ζιάμος. ‘Πότε ανησυχούμε; Όταν παρατηρήσουμε στον ασθενή μας διαταραχές στην πρόσφατη μνήμη,  όταν ο ασθενής ξεχνάει που έχει βάλει τα κλειδιά του, διαταραχή στην εκφορά και την κατανόηση του λόγου, διαταραχές στον οπτικό φακό αποπροσανατολισμό και διαταραχή στις καθημερινές λειτουργίες. Υπάρχουν τρία στάδια, ήπιο, μέτριο και βαρύ. Το ήπιο συνήθως αυτοεξυπηρετείται, στο μέτριο χρήζει ιατρική βοήθεια, ενώ στο βαρύ στάδιο ο ασθενής είναι πλήρως εξαρτώμενος από το οικογενειακό ή ιατρικό περιβάλλον. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου, αλλά δε τη θεραπεύουν. Ωστόσο από το 2021 έχουν βγει κάποιες θεραπείες με νέες τεχνολογίες, τα μονοκλωνικά αντισώματα που ίσως να βοηθούσαν περισσότερο στη θεραπεία αυτής της νόσου’.

‘Η γνωστική και η σωματική άσκηση είναι απαραίτητες για να βοηθηθεί ο ασθενής, υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος, ανάγνωση βιβλίων, να λύνει σταυρόλεξα, να ασχολείται με τον υπολογιστή, βοηθούν την κατάσταση του ασθενούς’, ανέφερε ο κ. Ζιάμος.

Για την έγκαιρη διάγνωση, την πρόληψη, τις υπηρεσίες και τη στήριξη των πολιτών με προβλήματα μνήμης και των οικογενειών τους που παρέχει το Ειδικό Κέντρο Ψυχογηριατρικής Εταιρείας “Νέστωρ” στην Κοζάνη, αναφέρθηκε η Ψυχολόγος του, Νάσια Μουρτσέκα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.