Η μουσμουλιά – Γράφει η γεωπόνος Μάρθα Καπλάνογλου



Η μούσμουλα ( λατ. Eriobotrya japonica ) είναι μικρό αειθαλές δέντρο ή θάμνος της υποοικογένειας Apple Rosaceae . Είναι καρποφόρο φυτό , και συγχρόνως καλλωπιστικό . Χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό τοπίου σε ανοιχτό έδαφος, αλλά καλλιεργείται και ως φυτό εσωτερικού χώρου σε μπαλκόνια , βεράντες, βεράντες , αίθρια κ.λ π

Η μούσμουλα είναι το μοναδικό καρποφόρο φυτό της υποτροπικής που ανθίζει το φθινόπωρο και ωριμάζει την περίοδο χειμώνα-άνοιξη, γεγονός που το καθιστά την πιο πολύτιμη και, στην πραγματικότητα, τη μόνη φρέσκια πηγή βιταμινών κατά την περίοδο της ανοιξιάτικης ανεπάρκειας βιταμινών .

Και στην Ευρώπη, η μουσμουλία καλλιεργήθηκε αρχικά ως καλλωπιστικό φυτό, αλλά σήμερα καλλιεργείται ως φυτό φρούτων. Τα φρούτα συνήθως πωλούνται τον Απρίλιοκαι τον Μάιο .

Οι καρποί δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα σε ένα δέντρο, αλλά σε διάστημα 1-1,5 μηνών
. Επιπλέον, τα φρούτα που μαζεύονται πράσινα δεν μπορούν να ωριμάσουν από μόνα τους.
Σε αυτή την περίπτωση, τα ώριμα φρούτα πρέπει να μεταφέρονται γρήγορα, καθώς δεν ανέχονται καλά την αποθήκευση και τη μεταφορά,
Η γεύση του φρούτου είναι ευχάριστη, φρέσκια, γλυκιά με ελαφριά ξινίλα.

Τα ίδια τα φρούτα είναι πολύ ζουμερά και ξεδιψούν καλά.
Η γεύση θυμίζει κεράσι, αλλά όχι τόσο έντονη.
Η κομπόστα βγαίνει ως αραιωμένη από μούρα κερασιού.
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και ως εκ τούτου είναι ένα πολύτιμο προϊόν που βοηθά στη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών στους διαβητικούς .

Οι σπόροι της μουσμουλίας χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην Ιταλία για την έγχυση αλκοολούχων ποτών , στα οποία προσδίδουν τη γεύση του λικέρ κερασιού .
Χρησιμοποιούνται επίσης για να γεμίσουν τα σφάγια πουλερικών πριν το ψήσιμο στο φούρνο για να δώσουν στο κρέας πουλερικών ένα φρουτώδες άρωμα.
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα εκχυλίσματα μούσμουλων χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σιροπιού για τον βήχα, διάφορα φάρμακα και βάμματα για παιδιά και ενήλικες.

Σε πολλές μεσογειακές χώρες, ο χυμός και ο θρυμματισμένος πολτός των φρούτων μούσμουλας χρησιμοποιούνται ως ξύδι τροφίμων ή ως χυμός λεμονιού , αναμεμειγμένοι με ελαιόλαδο και η προκύπτουσα σάλτσα σάλτσας πασπαλισμένη σε φύλλα σαλάτας, πιάτα με κρέας κ.λπ.
Χρησιμοποιείται για την παρασκευή φρουτοσαλατών. Κατάλληλο και για συντήρηση σε σιρόπι και ως επιδόρπιο . Τα κρασιά, τα λικέρ και τα λικέρ παρασκευάζονται από φρούτα
που έχουν υποστεί ζύμωση

** Για περισσότερες πληροφορίες δείτε μια εκπομπή στην tv video από το αρχείο του γεωπόνοι Στ. Καπλάνογλου .
Τίτλος της εκπομπής

ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ- loquat -Eriobotrya japonica
* Περιεχόμενο
ΙΣΤΟΡΙΑ-ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ-ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ-ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΔΑΦΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ -ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΡΔΕΥΣΗ-ΛΙΠΑΝΣΗ-ΚΛΑΔΕΜΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ-ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΥ-ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ. -ΙΑΤΡΙΚΗ ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.