Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στη λειτουργία του Πυροφυλακίου Πενταλόφου Βοΐου της Π.Ε. Κοζάνης λόγω υποστελέχωσης



Το Πυροφυλάκιο Πενταλόφου Βοΐου, που υπάγεται στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Νεάπολης Βοΐου της Π.Ε. Κοζάνης, δεν λειτουργεί από το 2017 λόγω υποστελέχωσης προσωπικού. Η λειτουργία του κρίνεται απαραίτητη για την  έγκαιρη αντιμετώπιση  πυρκαγιών, αφού παρατηρεί μεγάλες δασικές εκτάσεις των Νομών Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών. Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2021 υπήρξε φωτιά στην περιοχή, όπου κάηκαν 3.000 στρέμματα δάσους, ενώ φέτος στις 2/9 ξέσπασε ξανά φωτιά, που έκαψε πεύκα, έλατα και οξιές.

Επιπλέον, τα προβλήματα οξύνονται ιδιαίτερα κατά την αντιπυρική περίοδο, αφού το ήδη μειωμένο προσωπικό στην περιοχή είναι αναγκασμένο να μετακινείται σε άλλες περιοχές της χώρας για να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό που μένει να είναι σε αυξημένη επιφυλακή με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

Για αυτή την κατάσταση,  υπεύθυνη είναι η  κυβέρνηση της ΝΔ  που συνεχίζει  το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ενώ από τη μια διευρύνονται οι άνευ όρων αδειοδοτήσεις επενδύσεων, δηλαδή η εκμετάλλευση των δασών, των προστατευόμενων περιοχών, των Εθνικών Δρυμών, ιδιαίτερα από τους ομίλους των ΑΠΕ, του τουρισμού και σε ό,τι άλλο χρειάζεται το κεφάλαιο, από την άλλη συνεχίζεται η απουσία ουσιαστικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, η διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στις αρμόδιες κρατικές δασικές υπηρεσίες, που έχουν την ευθύνη της προστασίας και διαχείρισης των δασών, αλλά και στην Πυροσβεστική που έχει την ευθύνη της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.

Με βάση όλα τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Yπουργοί,  τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Την άμεση λειτουργία του πυροφυλακίου Πενταλόφου Βοΐου, με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική υπηρεσία.

– Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών (επταετείς, πενταετείς, εποχικοί).

-Την αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Παφίλης Θανάσης

Παπαναστάσης Νίκος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.