Αποτίμηση της σύσκεψης για την τηλεθέρμανση – Και η επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάϊεν



Στις 12-09-2024 με πρωτοβουλία του σωματίου ΠΑ.Σ.Α.Σ.-ΔΕΗ παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη φορέων, συλλόγων και κατοίκων για το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με την τηλεθέρμανση. ΄

Η εκτίμηση μας ως προς την προσέλευση, ήταν μη αναμενόμενη, περιμέναμε και περισσότερους συλλόγους και φορείς αλλά κυρίως περισσότερο κόσμο.

Εμείς ως «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ / ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, με δελτίο τύπου στις 11-09-2024 δηλώσαμε ότι θα είμαστε παρόντες στην σύσκεψη πράγμα που κάναμε, όμως δεκάδες σωματεία ιδίως πολιτιστικοί σύλλογοι γιατί δεν εμφανίστηκαν, φοβήθηκαν ότι η Δημοτική Αρχή του 86% θα τους κόψει τα ψιχία που τους δίνει για τις εκδηλώσεις τους ή μήπως φοβήθηκαν τα προεδρεία τους ότι θα τους βάλει η Δημοτική Αρχή στην μεριά των εχθρών της;;; Τα μέλη τους δεν τα σκέφτηκαν;;; Δεν έχουν και αυτά όπως όλοι μας την αγωνία αν θα έχουμε εφέτος αλλά και μετά τηλεθέρμανση στην πόλη;;;

Φτάνουμε όμως στον απλό λαό, στην κοινωνία, είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει στο παρά πέντε του κλεισίματος της τηλεθέρμανσης και ο κόσμος να αδρανεί να μη συμμετέχει σε μια σύσκεψη που αφορά τον ίδιο;; Η τακτική αυτή της μη συμμετοχής ενέχει και σημείο ενοχής γιατί με την δική του ψήφο εκλέχτηκε για μια ακόμη θητεία η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής (που στο κάτω – κάτω της γραφής δεν μας έδειξε από την προηγούμενη φορά ότι ήταν επιτυχημένη). Τέλος πάντων ο καθένας έχει βαριά ευθύνη γι’ αυτή την κατάντια του «Ερντογανισμού» που περνά ο Δήμος μας.

Ας έρθουμε στα της σύσκεψης, πολύ σωστά μίλησαν όλοι όσοι πήραν τον λόγο από τον εισηγητή κύριο Ταταρίδη Πέτρο μέχρι και το τελευταίο πολίτη. Όλα τα θέματα βρέθηκαν στο τραπέζι, και τα τεχνικά, και τα οικονομικά, αλλά κυρίως οι ομιλητές αναφέρθηκαν ότι πλέον η όλη κατάσταση για να λυθεί είναι θέμα πολιτικής απόφασης, φυσικά μετά από την συμμετοχή και την πίεση της κοινωνίας. Τίποτα δεν κερδήθηκε χωρίς αγώνα από τον λαό για τον λαό, είναι το ΑΛΦΑ και το ΩΜΕΓΑ, για τον λόγο αυτό στο νέο κάλεσμα που μετά από ψήφισμα βγήκε, είναι η νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 26-09-2024, σε αυτήν την διαμαρτυρία δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Πάμε τώρα να δούμε την επιστολή του κ.Μητσοτάκη στην  πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τις υψηλές τιμές ενέργειας. δείτε καλύτερα τι ζητά ο κ.Μητσοτάκης το σημείο που σας επισυνάπτουμε είναι η όλη ουσία της επιστολής, η υπόλοιπη επιστολή είναι για τα μάτια του κόσμου.

Δείτε : Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο και αδιαφανές, που είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουμε τι ακριβώς επηρεάζει τις τιμές σε κάθε δεδομένη στιγμή. Έχουμε δημιουργήσει ένα ακατανόητο «μαύρο κουτί», ακόμη και για τους ειδικούς. «Και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πειστικά στους πολίτες μας γιατί η τιμή που πληρώνουν αυξάνεται τόσο ξαφνικά. Αυτό είναι, σε πολιτικό επίπεδο, απαράδεκτο».

Δηλαδή το πρόβλημα του κ.Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί να εξηγήσει πειστικά στους πολίτες της χώρας μας γιατί η τιμή που πληρώνουν αυξάνεται τόσο ξαφνικά, και δεν είναι ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση για τον απαράδεκτο και αντιλαϊκό τρόπο που δουλεύει το χρηματιστήριο ενέργειας.

Βέβαια όταν όλα τα βάζουνε στο βωμό του κέρδους εκεί και κομπίνες θα γίνονται και στο τέλος το μάρμαρο (δηλαδή την υψηλή τιμή ενέργειας) θα το πληρώνει δυσβάσταχτα ο λαός.

Ξεχνάει βέβαια ο κ.Μητσοτάκης ότι ο υπουργός του, της «βρώμικης δουλειάς» κ.Χατζηδάκης στις 29-10-2020 πανηγύριζε ότι «Το Target Model είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Μετά από πολλούς μήνες εντατικής προετοιμασίας –για να υπερκαλύψουμε καθυστερήσεις χρόνων- υιοθετούμε επιτέλους το ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. (…). Την 1η Νοεμβρίου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική αγορά ενέργειας. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την άρση των χρόνιων στρεβλώσεων που τη χαρακτηρίζουν. (…) Είναι μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά». Όσο την είδατε εσείς την μείωση την είδαμε και εμείς, το μόνο που φρόντισε να μας «αλλάξει» κυριολεκτικά τα φώτα η κυβέρνηση «των αρίστων», ήτανε τα χρωματιστά τιμολόγια, λες και η γριούλα της αγροτικής σύνταξης ή ο παππούς της εθνικής σύνταξης είναι τόσο πολύ γνώστες του παιχνιδιού του χρηματιστηρίου ενέργειας, και θα μπορέσουν να επιλέξουν το φθηνότερο ρεύμα!!!!

Και την ίδια ώρα που ο κ.Μητσοτάκης έστειλε την επιστολή του στην Φον ντερ Λάϊκεν, η υφυπουργός του αυτή του Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την ΔΕΘ δήλωνε : «Δεν πρόκειται να υπάρχουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού»!! Αλλά και πως πρέπει να ξεχάσουμε το ρεύμα που είχαμε!! «έχουμε αντιληφθεί ότι η ενέργεια είναι αρκετά ευάλωτη. Ξεχνάμε το ρεύμα που ξέραμε. Πλέον, η κατάσταση που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, όπου δεν γνωρίζαμε πως έρχεται, δεν μας απασχολούσε, αυτό έχει παρέλθει», πρόσθεσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας ότι «η λιανική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχουμε φθηνότερο ρεύμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Με άλλα λόγια πρέπει να είμαστε ευτυχείς που δεν θα ανέβει το νερό!!! και πως η τιμή του ρεύματος είναι κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου, χωρίς όμως να μας λέει πόσος είναι ο ΜΚΜ (Μέσος Καθαρός Μισθός) στις ευρωπαϊκές χώρες για να κάνουμε την σύγκριση για την αγοραστική δύναμη του Έλληνα μισθωτού σε σύγκριση με του Ευρωπαίου.

Η περιοχή που για 70 ολόκληρα χρόνια από τα σπλάχνα της έδινε το φθηνό ρεύμα για την ανάπτυξη της χώρας, έρχεται σήμερα η ανάλγητη κυβέρνηση των αρίστων και μας στερεί το μόνο κέρδος που είχαμε, αυτό της τηλεθέρμανσης, που αντί να δίνεται δωρεάν για δεκαετίες στους πολίτες, βάζει εκβιαστικούς όρους αποικιοκρατίας για την τιμή της θερμικής ενέργειας και το δήθεν χρέος της ΔΕΤΗΠ προς την ΔΕΗ.

Συμπολίτισσες, συμπολίτες όλοι στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 26-09-2024 για την τηλεθέρμανση, να μην λείψει κανείς, είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε αυτό το λαϊκό αγαθό, την θέρμανση.

ΤΟ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ / ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.