Κ. Βέττα: Η Δυτική Μακεδονία δεν πρέπει να γίνει πεδίο μονοκαλλιέργειας των Α.Π.Ε. – Παρέμβαση στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Χωροταξικό της Δυτικής Μακεδονίας



Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ κ. Καλλιόπη Βέττα συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της προσφυγής ενάντια στο Περιφερειακό Χωροταξικό της Δυτικής Μακεδονίας.

Στην συνεδρίαση έγινε εκτενής αναφορά στην προσφυγή της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά και όλων των υπολοίπων παρατάξεων, για το Περιφερειακό Χωροταξικό, τόσο για λόγους τυπικούς, καθώς δεν προηγήθηκε διαβούλευση, αλλά και για ουσιαστικούς, μιας και σε μεγάλο βαθμό νομιμοποιεί τις χρήσεις γης και τον σχεδιασμό για την περαιτέρω ανεξέλεγκτη χωροθέτηση Α.Π.Ε. στην Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, στην συζήτηση και τις συνακόλουθες παρεμβάσεις, υπήρξε, σχεδόν ομόθυμα, επίκριση και καυτηριασμός των όσων διαλαμβάνονταν στο Περιφερειακό Χωροταξικό ενώ, παρά την απόρριψη της προσφυγής από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας, κατατέθηκε συνολικό αίτημα για αναθεώρηση του Χωροταξικού, κάτι που παραπέμφθηκε για το μέλλον.

Η Βουλευτής ανέφερε στην παρέμβασή της ότι το Περιφερειακό Χωροταξικό είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής καθώς θέτει βασικές αρχές, κανόνες και προτεραιότητες για το πώς αναπτύσσονται οι παραγωγικές δραστηριότητες και οι σχετικές υποδομές στο χώρο.

Στη συνέχεια, ανέφερε ενδεικτικά ορισμένους δείκτες, στοιχεία και τομείς όπου, λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, αποδεικνύεται ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε περιδίνηση και οπισθοδρόμηση, εστιάζοντας στην μεγάλη ανεργία (ειδικά των νέων), την δημογραφική κατάρρευση, την ισχνή και καθυστερημένη χρηματοδότηση για το Π.Δ.Α.Μ., την έλλειψη αποκατάστασης εδαφών και την ιδιοποίηση των «φιλέτων» από την ΔΕΗ, το τέλμα με την τηλεθέρμανση  και μια σειρά από άλλους παράγοντες που αποδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της «δίκαιης» μετάβασης.

Έπειτα, υποστήριξε ότι το Περιφερειακό Χωροταξικό πρέπει να είναι το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή, με την τοπική κοινωνία να έχει συμμετοχή και συναντίληψη στην έκδοση του, χωρίς σκιές, βιασύνες και αμφιβολίες.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να συναινέσουμε σε ένα μέλλον μονοθεματικό, με μόνο αντικείμενο την χωροθέτηση Α.Π.Ε. που δεν δημιουργούν προστιθέμενη αξία, αλλάζουν δραστικά το οικοσύστημα, το περιβάλλον και την γεωμορφολογία και ναρκοθετούν την παραγωγική διαφοροποίηση, ειδικά για τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και για τον τουρισμό.

Το κατατεθειμένο Χωροταξικό, όπως επεσήμανε, προβλέπει χωροθέτηση Α.Π.Ε. σε περιοχές σημαντικού κάλλους ή σε γη υψηλής παραγωγικότητας, δεν λαμβάνει υπόψη τις Μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων  ενώ,  εκτός των άλλων, δεν εμπεριέχει καμία ουσιαστική μέριμνα και αναφορά για τις αποκαταστάσεις και τα ορυχεία καθώς και για τα μη απαλλοτριωμένα εδάφη στην Ακρινή και το Αμύνταιο.

Κλείνοντας η Βουλευτής τόνισε: «Την ώρα που η κυβέρνηση κωλυσιεργεί χαρακτηριστικά καθώς δεν έχει καταθέσει το πολυαναμενόμενο Ειδικό Χωροταξικό για τις Α.Π.Ε. , προλειάνουμε και νομιμοποιούμε το έδαφος για την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και χωροθέτηση τους. Η προσφυγή για το Περιφερειακό Χωροταξικό, συνιστά μια εύλογη κίνηση για την οποία πρέπει να πάρουμε θέση ευθύνης όλες και όλοι μας.

Είναι απόφαση ευθύνης, δημοκρατίας, νομιμότητας και προοπτικής»

Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης

Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας

Περιβάλλοντος της Βουλής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.