Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021»



Στις 10.09.2024, το ΤΕΕ/ΤΔΜ, ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος, με ταυτόχρονη κοινοποίηση σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωση, ότι απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο κεντρικό ΤΕΕ, σχετικά με τα ζητήματα που προκύπτουν κατά τις διαδικασίες πληρωμής του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» και προτεινόμενες λύσεις. Το εν λόγω θέμα δημοσιεύτηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της παράταξης «Δυναμικό ΤΕΕ»

Σε αυτή την επιστολή γίνεται λόγος για αναποτελεσματική χρονική διαχείριση των ελέγχων καθώς παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εξέταση των δικαιολογητικών. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «…Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία θα έπρεπε να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών, οι απαντήσεις καθυστερούν, εξαντλούν το χρονικό περιθώριο και έρχονται την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τελειώσει το δίμηνο…»

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον οδηγό του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021», δεν προβλέπεται πουθενά ότι η διενέργεια ελέγχου των δικαιολογητικών θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών. Αυτό που αναφέρεται στον οδηγό του προγράμματος και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 8.2 είναι το εξής: «….Η καταβολή του υπόλοιπου της επιχορήγησης ή/και του δανείου, ολοκληρώνεται εντός χρονικού διαστήματος εξήντα (60) ημερών από τον επιτυχή έλεγχο της δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου…».

Μάλιστα, εν προκειμένω, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συνάδελφοι μηχανικοί είναι πολύ πιο έντονο, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατοικιών με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, στις οποίες δεν υπάρχει απάντηση των ελεγκτών ακόμη και μετά την παρέλευση 4 και πλέον μηνών.

Είναι άξιο απορίας πως το ΤΕΕ/ΤΔΜ, προέβη σε σύνταξη και δημοσίευση επίσημης επιστολής η οποία δε λαμβάνει υπόψη τα οριζόμενα στον οδηγό του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021», όταν το ΤΕΕ, ως Τεχνικός Σύμβουλος του κράτους, οφείλει να διατυπώνει απόψεις με τεχνική, επιστημονική και νομοθετική ακρίβεια.

Κατόπιν του παραπάνω σκεπτικού και καθώς το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής δεν τέθηκε καν προς συζήτηση σε συνεδρίαση της ΔΕ, η παράταξη της ΔΚΜ Δυτικής Μακεδονίας διαχωρίζει τη θέση της και επισημαίνει πως κάθε ανάλογη δημοσίευση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη οδηγούς, κανονισμούς και νομοθετικές διατάξεις.

Η παράταξη ΔΚΜ Δυτικής Μακεδονίας, ως πρώτη παράταξη στην επιλογή των Μηχανικών της Δυτικής Μακεδονίας, θα συμμετέχει και θα υποστηρίζει κάθε παρέμβαση που θα προασπίζεται το όφελος και το κύρος των μηχανικών, με ακριβείς όμως τεχνικούς και επιστημονικούς όρους, όπως οφείλει ως Επιστημονικός Φορέας και Τεχνικός Σύμβουλος του Κράτους και της Πολιτείας.

 

Για τη ΔΚΜ Δυτικής Μακεδονίας

Ο επικεφαλής

Στέργιος Μεν. Κιάνας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.