Π. Κουκουλόπουλος: «Ερήμην της τοπικής κοινωνίας επιβλήθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο στη Δυτική Μακεδονία»



Τη δημόσια επίσημη δέσμευση της Κυβέρνησης για πλήρη στήριξη στη σημαντική επένδυση παραγωγής μπαταριών στη Δυτική Μακεδονία, διασφάλισε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησής του με θέμα την ανεξέλεγκτη, χωρίς διαβούλευση, ανάπτυξη ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία.

«Μια επένδυση περιμέναμε να υιοθετήσετε, αυτήν για τις μπαταρίες, που θα φέρει 2.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, αλλά ακόμα …”αναμένουμε στο ακουστικό μας”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, με τον Υπουργό να απαντά πως «για την επένδυση που είπατε, 100% τη στηρίζει η Κυβέρνηση σε κάθε περίσταση, αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε».

Περαιτέρω, όμως, ο κ. Σκυλακάκης τήρησε “σιγήν ιχθύος” αναφορικά με την κατάφωρη παράκαμψη της διαβούλευσης για το -ήδη δημοσιευθέν σε ΦΕΚ- Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο.

Αναλυτικότερα, ο Π. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι «ενώ σε όλη τη Χώρα οι εγκεκριμένες εγκαταστάσεις ΑΠΕ ανέρχονται σε 28 GW, τα 7 GW από αυτά είναι στη Δυτική Μακεδονία, με μηδαμινή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Το 2,5% του πληθυσμού της Χώρας καλείται να σηκώσει στην πλάτη του το 25% της ανάπτυξης ΑΠΕ. Βάσει του Πίνακα που δημοσίευσαν προχθές ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και ΑΔΜΗΕ Α.Ε., η Κοζάνη αποτελεί την 1η Περιφερειακή Ενότητα της Χώρας, όπου έχει καλυφθεί 100% η κατά νόμο επιτρεπόμενη κατάληψη γης υψηλής παραγωγικότητας. Η ανησυχία είναι μεγάλη, οι αντιδράσεις δικαίως πάρα πολλές, ενδεικτικά σε Καλαμιά, Βατερό, Γαλατινή, Βέρμιο, Αμύνταιο, Λέχοβο, βεβαίως και για τη Λίμνη ΠολυφύτουΧωρίς διαβούλευση, προσπαθείτε μάλιστα με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο να καλύψετε εκ των υστέρων, άρον – άρον, εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Ερήμην της τοπικής κοινωνίας, προκαλέσατε ένα εκρηκτικό περιβάλλον». Ειδική υπήρξε, επίσης, η αναφορά του στο ζήτημα των τηλεθερμάνσεων.

Η σιωπή του Υπουργού για το έλλειμμα διαβούλευσης πριν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο υπήρξε εκκωφαντική. Ουσιαστικά πάντως παραδέχθηκε την επιβάρυνση με ΑΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας, όπως έδειξε η προσπάθειά του να δικαιολογήσει τι την προκάλεσε, αλλά και η συμφωνία του πως χρειάζεται «μέτρο» στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε σχετικά: «Η Δυτική Μακεδονία είχε το εξής στοιχείο, τεράστια λιγνιτικά πεδία τα οποία θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν ως χώμα και στα οποία μπορούσες να έχεις μεγάλες επενδύσεις φωτοβολταϊκών. Γι’ αυτό και υπήρξαν αυτές οι πολύ μεγάλες επενδύσεις, συν οι γραμμές που αναφέρατε. Οι γραμμές είναι ένα πανάκριβο πράγμα, αυτές που υφίστανται πρέπει να αξιοποιούνται, αλλιώς θα στέλνουμε πολύ μεγαλύτερο κόστος στον καταναλωτή. (…) Η Δυτική Μακεδονία έχει μεγαλύτερο μερίδιο, έχετε δίκιο, αλλά αυτό οφείλεται στην ιστορικότητα και αυτό θα μας βοηθήσει να λύσουμε και το θέμα της τηλεθέρμανσης, το οποίο είναι ένα ακανθώδες θέμα και το γνωρίζετε. Η συνολική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θέλει μέτρο, διότι κινδυνεύει να δημιουργήσει από ένα σημείο και πέρα αντίστροφα αποτελέσματα».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Βουλευτής Κοζάνης ανέδειξε τις ουσιώδεις ιδεολογικές διαφορές ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στην προσέγγιση της Ενεργειακής Δημοκρατίας. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τρεις βασικές προτεραιότητες στη διείσδυση ΑΠΕ. Πρώτον, αναβάθμιση των δικτύων μέσης, χαμηλής, υψηλής και υπερυψηλής, ώστε να “κουμπώσουν” οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ και να επιτευχθεί η ισόρροπη ανάπτυξή τους, χωρίς να καταλαμβάνεται μονομερώς η γεωργική γη σε μία μόνο περιοχή. Δεύτερον, συστήματα αποθήκευσης, για να έχουμε ενέργεια, όχι μόνο όταν παράγεται, αλλά όταν τη χρειαζόμαστε. Τρίτον, άνοιγμα συμμετοχής σε όλη την τοπική κοινωνία,  ατομικά και ομαδικά. Παράλληλα, καυτηρίασε εκτενώς τα ακριβώς αντίθετα πεπραγμένα της Κυβέρνησης.

Ειδικά ως προς τον τρίτο άξονα, διεκδίκησε επανειλημμένως από τον Υπουργό, «αντί της μονομέρειας προς τα φαραωνικά έργα, να ανοίξει ο ηλεκτρικός χώρος για Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγρότες, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κοινωνικά ευάλωτους, ώστε μόνον έτσι η περιφέρεια να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης και να αποτελέσει εμβληματικό προπύργιο Ενεργειακής Δημοκρατίας».  Μια διεκδίκηση που παραμένει ανοιχτή και έπεται συνέχεια…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.