Πόσο όμορφα είναι στο σχολείο χωρίς κινητά! Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Έγινε λοιπόν και φέτος ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ήδη πέρασαν δυο μέρες μαθημάτων. Το διαφορετικό φέτος είναι η πολύ αυστηρή εντολή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας για την χρήση των κινητών στο σχολείο.

Οι μαθητές μπορούν να έχουν το κινητό τους στην σχολική τους τσάντα απενεργοποιημένο. Και μόνο όμως να δούμε οι εκπαιδευτικοί το κινητό, τιμωρούνται με μια μέρα αποβολή, ειδοποιείται ο Κηδεμόνας κι έρχεται στο σχολείο να τους παραλάβει.

Πρέπει να ομολογήσω ότι είχα μέσα μου πολλές επιφυλάξεις για την επιτυχία του μέτρου. Τα κινητά έχουν γίνει πλέον προέκταση του χεριών των μαθητών και πίστευα ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να ξεκόψει τους μαθητές από το κινητό. Και όμως ! Αυτές τις δυο μέρες ένιωσα σαν να βρισκόμουν στο σχολείο κάποια εποχή πολλά χρόνια πριν.

Ούτε ένας μαθητής δεν ασχολήθηκε με το κινητό. Να κουβεντιάζουν μεταξύ τους, να παίζουν, να χαλαρώνουν, να είναι ζωηροί στο μάθημα. Ναι, καλύτερα ζωηροί στο μάθημα, παρά να σου λένε «Κύριε, θ’ ασχολούμαι με το κινητό για να μην ενοχλώ στο μάθημα». Όχι, καλύτερα να ενοχλεί στο μάθημα παρά να είναι με το κινητό ακόμα και την ώρα του μαθήματος.

Επιτέλους, φυσιολογικά, ανθρώπινα. Τι ήταν αυτό τα προηγούμενα χρόνια ! Στα διαλείμματα ο κάθε μαθητής αφοσιωμένος στο κινητό του. Να κάθονται παρέα και ούτε να κοιτάει ο ένας τον άλλο ! Κοιτιόντουσαν μεταξύ τους μόνο για να δείξουν κάτι στο κινητό. Και με προσηλωμένα τα μάτια στο κινητό σε κάθε διάλλειμα, άντε να παρακολουθήσουν το επόμενο μάθημα. Και την ώρα του μαθήματος το μυαλό τους πάλι στο κινητό ήταν.

Δεν λέγεται αυτές τις δυο μέρες πόσο δόξασα μέσα μου τον Θεό. Λέει ο άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ «θα καταλάβεις ότι είσαι σε πλάνη, από το αν φέρεσαι άσπλαχνα και παράλογα». Ναι, σε πλάνη ήμασταν στα σχολεία τα προηγούμενα χρόνια που ανεχόμασταν αυτή την κατάσταση με τα κινητά στα σχολεία. Γιατί ήταν άσπλαχνο και παράλογο προς τους μαθητές. Βέβαια οι μαθητές νόμιζαν ότι αυτό τους ξεκούραζε, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα ήταν ότι τους ταλαιπωρούσε και τους κούραζε χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Νομίζω πολλές αμαρτίες θα συγχωρέσει ο Θεός στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας γι αυτό το καλό που έκαναν στους μαθητές και τις μαθήτριες. Τώρα τουλάχιστον την μισή μέρα δεν θα είναι κολλημένοι στο κινητό.

Μόνο να έχουμε τον νου μας οι εκπαιδευτικοί να είμαστε «κέρβεροι» και να μην ανεχτούμε την παραμικρή χαλάρωση του μέτρου. Γιατί είναι τόσο μεγάλη η έλξη του κινητού προς τα νέα παιδιά, που λίγο να μας ξεφύγει, θα γίνει η κατάσταση με τα κινητά στα σχολεία χειρότερη απ’ αυτή που ήταν.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.