«Πληροφορίες σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο σχολικών κτιρίων και λοιπών κτιρίων του δημοσίου»



Ξεκίνησε τον Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, σε περισσότερα από 30.000 δημόσια κτίρια, πανελληνίως. Οι έλεγχοι διενεργούνται, κατόπιν κλήρωσης, από πιστοποιημένους μηχανικούς του ΤΕΕ, οι οποίοι απαρτίζουν το αντίστοιχο μητρώο μηχανικών προσεισμικού ελέγχου.

Η υλοποίηση του προσεισμικού ελέγχου των δημοσίων κτιρίων (προτεραιότητα δίνεται στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δημόσια κτήρια στα οποία μπορεί να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών) είναι κάτι που το ΤΕΕ διεκδικούσε επί πολλά χρόνια και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, που θα βοηθήσει την Πολιτεία να δώσει προτεραιότητες για παρεμβάσεις. Στόχος του ελέγχου είναι ο εντοπισμός κτιρίων που παρουσιάζουν δομικές βλάβες, φθορές λόγω ελλιπούς συντήρησης και κακοτεχνίες, η καταγραφή τους και βαθμονόμησή τους, ώστε να ακολουθήσει τυχόν δευτεροβάθμιος ή και τριτοβάθμιος έλεγχος.

Διαδικασία ελέγχου:

Κάθε δημόσιος φορέας που έχει στην ιδιοκτησία του κάποιο κτίριο (πχ Δήμοι με κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες ή αποτελούν σχολικές μονάδες, Υ.ΠΕ. με κτίρια Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, κτλ), θα πρέπει μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται εκεί αναλυτικά, να δηλώσουν τα κτίρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους:

https://oasp.gr/proseismikos-eleghos/platforma-apografis-ktirion-gia-proseismiko-elegho

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πλατφόρμα λειτούργησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, στη συνέχεια έκλεισε και αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ανοίξει πάλι.

Για πληροφορίες, οι υπάλληλοι των δημόσιων υπηρεσιών, που είναι αρμόδιοι για την απογραφή των κτιρίων, μπορούν να επικοινωνούν με τον ΟΑΣΠ στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

email: helpdesk-apografiktirion@oasp.gr, τηλέφωνα 210 6728000 εσωτ. 101, 108, 109, 152, 159

Στη συνέχεια, για κάθε κτίριο που εντάσσεται στην πλατφόρμα του προσεισμικού ελέγχου, διενεργείται κλήρωση από το μητρώο των μηχανικών και οι 2 μηχανικοί που θα κληρωθούν αναλαμβάνουν την αναζήτηση των οικοδομικών αδειών και διενεργούν τους απαιτούμενους ελέγχους για τη βαθμονόμηση του κτιρίου.

Σε περίπτωση κτιρίου με χαμηλή βαθμονόμηση, θα ακολουθήσει δευτεροβάθμιος και ενδεχομένως και τριτοβάθμιος έλεγχος.

Καλούμε όλους τους δημόσιους φορείς, να ενημερωθούν για αυτή τη, μεγάλης σπουδαιότητας για την ασφάλεια των πολιτών, διαδικασία και να μεριμνήσουν για την ένταξη των κτιρίων τους στην πλατφόρμα του προσεισμικού ελέγχου.

Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΔΜ

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Συλλίρης

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.