“ΕΛΠΙΔΑ” – Παρθένα (Νούλα) Τουμπουλίδου: Το μέλλον των Τηλεθερμάνσεων δεν μπορεί να κτίζεται με αναποτελεσματικές συσκέψεις, άφαντες λύσεις και εξώδικα



Το κρίσιμο θέμα των τηλεθερμάνσεων, μετά και το εξώδικο της ΔΕΗ προς τη ΔΕΤΗΠ, έθεσα ως Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης ΕΛΠΙΔΑ, στην πρόσφατη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας, στις 5 Σεπτεμβρίου 2024.

Το θέμα είχα θέσει και πάλι, στο πλαίσιο της λογοδοσίας της 4ης Μαρτίου, καθώς είχαν προηγηθεί οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Περιφερειάρχη και του  Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ, μετά την ευρεία σύσκεψη στις 18 Ιανουαρίου του 2024. Τότε ο Περιφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι, η λειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V θα πήγαινε και μετά το 2028, μεταφέροντας μας την πρόθεση του υπουργού να βρεθεί τρόπος γι αυτό.  Ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε σε παραγωγικές συζητήσεις, με θετικά αποτελέσματα για το ζήτημα, καθώς και στο αίσθημα ασφάλειας που του δημιουργούσε η συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό, ενώ και οι δεσμεύσεις των εκπροσώπων της ΔΕΗ, για αδιάλειπτη παροχή θερμικής ενέργειας , ανεξαρτήτως του νέου πλάνου της εταιρείας, για απόσυρση μονάδων το 2026, ήταν γι’ αυτόν καθησυχαστικές.

Ωστόσο, λίγες μέρες μετά, ο κος Στάσης, στις 23/01/2024, έκανε δηλώσεις από το Λονδίνο, για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026, χωρίς εξαιρέσεις.

Ήταν «ηλίου φαεινότερον» πως κάτι δεν πήγαινε καλά και ότι χρειαζόταν ισχυρή πολιτική βούληση από την πλευρά του Περιφερειάρχη, κόντρα στη ΔΕΗ, αλλά αν χρειαστεί και απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε να δοθεί παράταση στη λειτουργία των Μονάδων που τροφοδοτούν τις Τηλεθερμάνσεις και να λυθούν τα  σοβαρά προβλήματα, ώστε το αγαθό της Τηλεθέρμανσης να εξασφαλισθεί για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο και οι απαντήσεις των Υπουργών στις ερωτήσεις των Βουλευτών Κοζάνης κου Κουκουλόπουλου και κας Βέττα στη Βουλή για τις τηλεθερμάνσεις, που ακολούθησαν, δεν άφηναν καμία αμφιβολία.

Ήταν ξεκάθαρο ότι δεσμεύσεις και σαφείς λύσεις δεν υπήρχαν. Το μέλλον έδειχνε δυσοίωνο.

Στις 29 Ιουλίου 2024, μετά τη νέα σύσκεψη για τις Τηλεθερμάνσεις, που είχε γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης μας ενημέρωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν με υπουργούς και εκπροσώπους της ΔΕΗ.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός κος Σκυλακάκης, η υφυπουργός κα Σδούκου και ο  ΓΓ Ενέργειας κος Αϊβαλιώτης, ενώ τους Δημάρχους εκπροσώπησε κατ΄ εξουσιοδότηση τους ο Περιφερειάρχης.

Εκτίμησή του, όπως μας είπε, ήταν, ότι είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία, όχι μόνο για την παροχή θερμικής ενέργειας αλλά και για τη διευθέτηση όλων των χρωστούμενων ποσών από τους φορείς διαχείρισης Τ/Θ, όσο ποτέ άλλοτε και στο επόμενο διάστημα πιθανόν να έχουμε το κείμενο της συμφωνίας αυτής…

Τα παραπάνω λέγονταν, όταν ήδη από γνωστή ιστοσελίδα της περιοχής (10/7/2024 kozan.gr/ https://kozan.gr/archives/564583), ενημερωνόμασταν για την ύπαρξη εξωδίκου της ΔΕΗ κατά της ΔΕΤΗΠ με ημερομηνία 1/7/2024.

Το ποιος επιβεβαιώθηκε φάνηκε από το προαναγγελθέν εξώδικο της ΔΕΗ στη ΔΕΤΗΠ και όσα ακολούθησαν.

Με λίγα λόγια, ο Περιφερειάρχης, δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τις πραγματικές προθέσεις ΔΕΗ και Κυβέρνησης (δεν θέλουμε να σκεφθούμε ότι ήξερε και τις έκρυψε από το Σώμα και τους Δημάρχους) και σίγουρα προκύπτει θέμα αξιοπιστίας της ΔΕΗ και της Κυβέρνησης, αφού εν μέσω συζητήσεων και υποσχέσεων για εξεύρεση λύσης, έστειλαν το εξώδικο στη ΔΕΤΗΠ.

Στο πλαίσιο αυτό θέσαμε στη διαδικασία της λογοδοσίας τα παρακάτω προφανή ερωτήματα προς τον Περιφερειάρχη:

  • Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το άρθρο 124 του Ν.4951/22 από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για να καλυφθεί μέρος του κόστους των ηλεκτρολεβήτων της ΔΕΤΗΠ, ενώ, όπως μας είπε, το είχε επιτακτικά ζητήσει;
  • Γιατί αφού στη σύσκεψη του Ιουλίου διευθετήθηκαν (όπως και πάλι μας ενημέρωσε) τα χρωστούμενα ποσά των φορέων διαχείρισης, τελικά η ΔΕΗ προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια σε βάρος της ΔΕΤΗΠ;
  • Γιατί στις 29 Ιουλίου 2024, όταν μας καθησύχαζε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί όπως είπε δεν γνώριζε για το εξώδικο που έστειλε η ΔΕΗ στην Τ/Θ Πτολεμαΐδας αρχές Ιουλίου δεν το κατήγγειλε ως όφειλε, αφού είχε και την ευθύνη εκπροσώπησης και του Δημάρχου Εορδαίας; Γιατί δεν έκανε ενέργειες για να ανακληθεί, συμπαραστεκόμενος στο Δήμο Εορδαίας στο δίκαιο αίτημά του;
  • Γιατί αφού πιστεύει στη «δημιουργική συνεργασία και στην προστιθέμενη αξία που έχει το να συζητάς ειλικρινά και κυρίως ρεαλιστικά» (παραπέμπω στη συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου 2024), τελικά περιορίστηκε μόνο σε έναν λεκτικό χαρακτηρισμό, ως αντίδραση, για τον τρόπο που η ΔΕΗ λειτούργησε;
  • Γιατί κατήγγειλε τις ενέργειες της ΔΕΗ μόνο «παρεμπιπτόντως» μετά την αναφορά που έκανε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας στο πλαίσιο συζήτησης άλλου θέματος και δεν συγκάλεσε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου, παρουσία Δημάρχων και Βουλευτών, να καταγγείλει Κυβέρνηση και ΔΕΗ για την αθέτηση όσων είχε συμφωνήσει και να δούμε όλοι μαζί πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την απαράδεκτη και εχθρική ενέργεια από την πλευρά τους εν μέσω συζητήσεων που ήταν σε εξέλιξη;

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα πήραμε για άλλη μια φορά καθησυχαστικές απαντήσεις που μας κάνουν όμως περισσότερο ανήσυχους.

Η αλήθεια είναι ότι οκτώ μήνες μετά την πρώτη ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο,  για το παρόν και το μέλλον των Τηλεθερμάνσεων κανένα θέμα δεν λύθηκε.

Οι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα, σε συνθήκες βαριάς οικονομικής δυσχέρειας και η διασφάλιση του κεκτημένου αγαθού των Τηλεθερμάνσεων δεν μπορεί να κινδυνεύει.

Η λύση θα προκύψει με ειλικρινή διάλογο και την αποδοχή των βασικών αιτημάτων των Φορέων: την παράταση των Μονάδων παροχής Τηλεθέρμανσης, τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν στη βιωσιμότητα των Επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης (ενεργειακό κόστος, χρέη, κόστος υποδομών) και κυρίως στην παραχώρηση ηλεκτρικού χώρου σε αυτές.

Παρθένα (Νούλα) Τουμπουλίδου

Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Κοζάνης

Συνδυασμού  “ΕΛΠΙΔΑ”

 

(κλικ εδώ    για το κείμενο της ερώτησης)

(κλικ εδώ    για το video της ερώτησης)

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.