Επίκαιρη Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου για τις ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία



Στην 1η γραμμή του κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος θα τεθεί αυτήν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία. Ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με το Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρι Κουκουλόπουλο, προκειμένου να δώσει δια ζώσης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής πειστικές απαντήσεις στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χθες ο Π. Κουκουλόπουλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

« Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη Α.Π.Ε., χωρίς καμία διαβούλευση.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι αυτή τη στιγμή σε όλη τη Χώρα έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (Ο.Π.Σ.) έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) 28 GW, εκ των οποίων τα 7 GW στη Δυτική Μακεδονία. Το 2,5% του πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή, καλείται να σηκώσει το 25% της ανάπτυξης Α.Π.Ε. Εξίσου παράδοξο είναι το γεγονός ότι σε αυτήν την αδειοδοτημένη ισχύ, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι μηδαμινή.

Επιπλέον, στην αναπτυχθείσα ή προς ανάπτυξη ισχύ κυριαρχούν μεγάλα έργα, με κορυφαίο εκείνο της Κοινοπραξίας ΔΕΗ – RWE ισχύος 2 GW. Σημειώνεται ότι για το έργο αυτό έχουν υπάρξει εξαγγελίες συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα.

Από την άλλη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ενεργειακές Κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας αναμένουν έγκριση Ο.Π.Σ. για μια ισχύ που ανέρχεται περίπου στο 1,5 GW.

Αντίστοιχος προβληματισμός επικρατεί  και για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες, η οποία είναι πρακτικά αδύνατη λόγω μη αναβάθμισης των δικτύων μέσης και χαμηλής.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σκοπεύετε να ανοίξετε τον ηλεκτρικό χώρο με Ο.Π.Σ. στη Δυτική Μακεδονία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες, τους αγρότες, τη μεταποίηση, τους ευάλωτους συμπολίτες μας;

2) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, το ανταποδοτικό όφελος για μεγάλα έργα, όπως αυτό της ΔΕΗ – RWE; »

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.