Αρθρο του Βουλευτή Ν. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την 88η ΔΕΘ



Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Ενώ τα αναπτυξιακά επιτεύγματα της χώρας κατά την τελευταία πενταετία δε μπορούν να αμφισβητηθούν, τα στοιχεία δείχνουν περιορισμένη συμμετοχή των παραγωγικών δραστηριοτήτων στο αυξανόμενο εθνικό προϊόν και γεωγραφική ανισορροπία στην κατανομή του στην επικράτεια.

 

Σε μία οικονομία που μπούσουλά της έχει τις υπηρεσίες και ιδίως τις τουριστικές, είναι λογικό η ανάπτυξη να εμφανίζει διαφορετικές ταχύτητες ανάμεσα στις παράκτιες και τις ηπειρωτικές περιοχές. Το γεγονός αυτό είναι αισθητό ακόμα και σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Έβρος: την ώρα που το θαλάσσιο μέτωπο γνωρίζει αξιοσημείωτη άνθιση, το βόρειο τμήμα του βιώνει συνθήκες οικονομικής και δημογραφικής συρρίκνωσης. Το ίδιο γεγονός καταγράφεται σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Συνεπακόλουθα, η διαφορά στην αναπτυξιακή δυναμική αντανακλάται και στις μετακινήσεις των πληθυσμών, ιδίως των μικρότερων ηλικιών. Το ενεργό δυναμικό κατευθύνεται στους τουριστικούς προορισμούς και στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα. Εκεί αμείβεται καλύτερα και βλέπει προοπτικές εξέλιξης.

 

Η αστυφιλία δεν είναι, βεβαίως, καινούργιο φαινόμενο, όμως η υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων προκαλεί σημαντικά προβλήματα και κινδύνους. Η ελληνική ύπαιθρος αδειάζει και η πρωτεύουσα διογκώνεται. Κι όσο συμβαίνει αυτό, τόσο περισσότερα δίκτυα, κοινωνικές δομές, κρατικές υπηρεσίες, συγκοινωνιακά μέσα και τελικά ανθρώπινο δυναμικό για τη στελέχωσή τους, απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του αδηφάγου κέντρου. Κι αφού ο μισός πληθυσμός της χώρας μένει στην Αθήνα, γύρω του δημιουργούνται αθλητικές υποδομές, εκθεσιακά κέντρα, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, και φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής και μεταποιητικής παραγωγής, ώστε να βρίσκει εργατικό δυναμικό, να έχει πρόσβαση στα μεταφορικά μέσα και να είναι κοντά στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

 

Η υπερτροφία της πρωτεύουσας αυτονόητα οδηγεί στην ατροφία της ελληνικής επαρχίας. Και κάπου εκεί, οι αμείλικτοι κανόνες της οικονομικότητας και βιωσιμότητας, έρχονται να συντηρήσουν τον φαύλο κύκλο του υπερσιτισμού της πρώτης έναντι του υποσιτισμού της δεύτερης. Να ενώσουμε νοσοκομεία γιατί δεν πάνε γιατροί, να κλείσουμε σχολεία γιατί δεν έχουν αρκετούς μαθητές, να συγχωνεύσουμε υπηρεσίες για εξοικονόμηση πόρων, να μην συντηρήσουμε έναν δρόμο γιατί …ποιος θα περάσει από εκεί(;).

 

Τελικά, όμως, η ανισομερής ανάπτυξη δεν έχει επαχθή αποτελέσματα μόνο για την ελληνική περιφέρεια αλλά και για το ίδιο το κέντρο. Η μεγάλη ζήτηση (που ενισχύεται από την αύξηση του τουρισμού) εκτοξεύει το κόστος διαβίωσης εκεί, ενώ ο υπερπληθυσμός δυσχεραίνει τις μετακινήσεις, τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, την αστυνόμευση και αυξάνει γεωμετρικά την επικινδυνότητα στα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Κι ας μην υποθέσει κάποιος ότι δημιουργούνται, έστω, οικονομίες κλίμακας. Το αντίθετο, οι απαιτούμενες αποκαταστάσεις, δράσεις και παρεμβάσεις αποδεικνύονται στην πράξη και κοστοβόρες και αναποτελεσματικές.

 

 

3 σχόλια στο άρθρο “Αρθρο του Βουλευτή Ν. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την 88η ΔΕΘ

  1. Για την οικονομία της Ελλάδος, δεν εργάζεται,
    Ούτε ο μητσοτακης ,ούτε η αλεπού γιατρός Χατζηδάκης,
    Ούτε κανένας από τους άλλους 60 τόσους άχρηστους υπουργους
    Για την οικονομία εργάζεται μονον ο ΤΟΥΡΙΣΜΙΟΣ,
    ΜΟΝΟΝ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ
    ΩΡΑΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
    ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,
    Αν ήμασταν περικλειστο κράτος, τετοια παλιοφάρα που είμαστε
    Σαν Έλληνες που φαγωνομαστε μεταξύ μας ,θα είχαμε βάλει λουκέτο
    από χρόνια πολλά πριν!

  2. Κ. Κωνσταντινίδη, μια που μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη η δυτική Μακεδονία θα πρέπει να απορροφά 616.000 ευρώ ημερησίως από τα κονδύλια του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προκειμένου να απορροφήσει τα 566 εκ. ευρώ μέχρι το 2026, διαφορετικά όσα χρήματα δεν απορροφηθούν θα επιστραφούν αναγκαστικά στα ταμεία της ΕΕ. Αυτήν την προειδοποίηση απηύθυνε Κάρστεν Ράσμουσεν, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου, της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εσείς προσωπικά έχετε έρθει σε επαφές με τεχνοκράτες τόσον καιρό για να έχετε σχηματίσει μια ρεαλιστική αναπτυξιακή ατζέντα π.χ να προτείνετε να γίνει ένα έργο μέσα από τα κονδύλια αυτά που θα δώσει ένα ηλεκτρικό σοκ δημιουργίας στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν δώσατε τίποτα. Το μόνο που δώσατε ήταν η ψήφος σας στην κυβέρνηση για να προωθήσει τη ατζέντα των ΛΟΤΚΥ. Είστε όχι μόνον κατώτεροι των περιστάσεων, όχι μόνον ανίδεοι και ανήμποροι να αντιμετωπίσετε τη δυστοπική κατάσταση, αλλά και συστηματικοί παραπλανητές των Ελλήνων πολιτών, στους οποίους τάζετε ένα καλύτερο αύριο ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΤΕ. Το μόνο κίνητρο και ο μόνος στόχος που έχετε εσείς και τα αποτυχημένα πολιτικά κόμματα είναι το βραχύβιο κομματικό και πολιτικό κέρδος.

  3. στον Δείκτη Διαφθοράς 2023, η χώρα μας σημειώνει κατακόρυφη πτώση για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Η κατρακύλα της Ελλάδας στην 24η θέση ανάμεσα στα 34 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην 59η ανάμεσα στις 180 χώρες σημειώθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και πλέον κατατάσσεται στις χώρες που είναι αντιμέτωπες με έντονα προβλήματα διαφθοράς και κρίση του κράτους δικαίου Breaknews 30-1-24

    κ. βουλευτή υπηρετείτε με ζήλο τον , χωρίς ιερό και όσιο, πρωθυπουργό ! Να σας επαινέσουμε ;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.