Π. Κουκουλόπουλος: ‘Επιτέλους η Κυβέρνηση δέχτηκε την Τροπολογία μας για τους οικισμούς – “φαντάσματα” της Δυτικής Μακεδονίας’



Η Κυβέρνηση, επιτέλους, με άρθρο στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, το οποίο ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής αυτήν την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά αποδέχεται ακριβώς το περιεχόμενο της Τροπολογίας που είχαμε καταθέσει πριν πέντε μήνες, στις 17 Απριλίου, για τα ακίνητα σε συγκεκριμένους οικισμούς – “φαντάσματα” των νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, οι οποίοι είναι σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, σε μετεγκατάσταση ή πολεοδομικά ανενεργοί.

Ως γνωστόν, με την αριθμ. 134/32/17.4.4024 Τροπολογία μας, τονίζαμε ότι η Κυβέρνηση είχε ξεχάσει και δεν είχε δώσει παράταση για το 2024 στην ειδική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ που ισχύει εδώ και χρόνια για τα ακίνητα στους συγκεκριμένους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας. Αναλυτικότερα, προσθέταμε το 2024 στην παρ. 7Α του άρθρου 3 του ν.4223/2013, που έχει διαδοχικά διαμορφωθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις το 2021, το 2022 και το 2023. Η παράταση αφορούσε τις περιοχές που ήδη περιλαμβάνονταν στο άρθρο τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα:

– Τα ακίνητα εντός του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας, ο οποίος έχει απαλλοτριωθεί αναγκαστικά υπέρ και με δαπάνες του Δημοσίου για λόγους διακινδύνευσης των ιδιοκτησιών, της ζωής και της υγείας των κατοίκων του οικισμού, που προκλήθηκαν από τα κατολισθητικά φαινόμενα της 10ης Ιουνίου 2017 στο Ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ.

– Τα ακίνητα των εξής οικισμών, οι οποίοι είναι πολεοδομικά ανενεργοί βάσει του από 5.12.2002 π.δ.: Κοινότητας Πεπονιάς, κοινότητας Πολύλακκου, οικισμού Αξιοκάστρου και οικισμού Κλήματος της κοινότητας Αξιοκάστρου, οικισμού Τραπεζίτσας και οικισμού Πανάρετης της κοινότητας Τραπεζίτσας και κοινότητας Πυλωρίου του Δήμου Βοΐου της Π.Ε. Κοζάνης,

– Τα ακίνητα, βάσει της υπ’ αρ. 9439/3335/6.4.2000 απόφασης μεταφοράς των ακόλουθων κοινοτήτων και οικισμών: Κοινότητας Καλαμιτσίου, οικισμού Καλοχίου και οικισμού Μεσόλακκου της Π.Ε. Γρεβενών.

Η οίηση της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη σταθερά να απορρίπτει τις Βουλευτικές Τροπολογίες της αντιπολίτευσης και έπειτα να τις εμφανίζει σαν δήθεν δικές της νομοθετικές πρωτοβουλίες, από το 2019 δυστυχώς έχει καταντήσει επαναλαμβανόμενο κοινοβουλευτικό δεδομένο. Με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, λοιπόν, μεταξύ άλλων τροποποιείται (ακριβώς όπως είχαμε καταθέσει προ μηνών) και η παρ. 7Α του άρθρου 3 του ν.4223/2013 με την προσθήκη του 2024, ώστε η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ανωτέρω ακίνητα να ισχύσει και φέτος.

Επιπλέον, με το ίδιο Νομοσχέδιο ουσιαστικά γίνεται αποδεκτό το περιεχόμενο κι άλλης προ μηνών Τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με την οποία ομοίως παρατείνεται για το 2024 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα των νομών Κοζάνης και Γρεβενών, τα οποία είχαν πληγεί από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021.

Γιατί, άραγε, έπρεπε οι συμπολίτες μας να συνεχίσουν να αγωνιούν τόσους μήνες για το αυτονόητο; Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…

1 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΣΟΚ.pdf

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.