Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»



Σε κρίσιμα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, στις ανισότητες που διαπερνούν κάθετα και οριζόντια την κοινωνία και, ιδίως, στις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, εστίασε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, ως ομιλητής στο 4ο “Thessaloniki Metropolitan Summit” του Economist στο Βελλίδειο.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση, περιέγραψε ότι «οι συνθήκες για την ελληνική οικονομία σήμερα μοιάζουν ιδανικές. Πολιτική σταθερότητα, πρωτοφανής διαθεσιμότητα πόρων για ανάπτυξη, χαμηλή εξυπηρέτηση δημοσίου χρέους μέχρι το 2032, τράπεζες απαλλαγμένες από “κόκκινα” δάνεια, αποφασιστική ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των δημοσίων εσόδων με τη συμβολή του τουρισμού. Κι όμως… τα “σύννεφα” πυκνώνουν από παντού. Πώς είναι δυνατόν, στην κορύφωση της καλύτερης χρηματοδοτικής περιόδου μεταπολεμικά, με πόρους που ξεπερνούν τα 70 δις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας να βυθίζεται, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του εμπορικού ελλείμματος; Πώς είναι δυνατόν, υπό τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες, σε ένα χρόνιο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το επενδυτικό κενό από άμεσες ξένες επενδύσεις, να μην μπορούμε να πιάσουμε τις επιδόσεις του 2011; Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα) προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης μετά το 2026 κοντά στο 1%. Ο “λογαριασμός” δεν βγαίνει, δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό και η δαπάνη εξυπηρέτησής του από το 2032 διπλασιάζεται».

«Την ίδια ώρα, οι ανισότητες καλπάζουν. Η αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε., λίγο πάνω από τη Βουλγαρία, ενώ τα κέρδη των ολιγοπωλίων σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ. Αντίστοιχα, είμαστε στην τέταρτη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. ως προς την παιδική φτώχια. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το φαινόμενο της “διχασμένης χώρας”, καθώς ό,τι δεν αγγίζει ο τουρισμός, παρακμάζει και συρρικνώνεται», τόνισε, μεταξύ άλλων, για τις ανισότητες.

Επιπρόσθετα, ανέδειξε πως «η σημερινή Κυβέρνηση, με το μοντέλο “ανάπτυξης” που στηρίζεται μονοσήμαντα στο real estate, στην κατανάλωση και στον τουρισμό, σε συνδυασμό με την προκλητική εύνοια ολιγοπωλιακών πρακτικών, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι λιτότητα χωρίς τέλος. Κι αυτό είναι το καλό της σενάριο…, διότι όπως βαδίζει δημοσιονομικά, υπάρχει χειρότερο σενάριο».

Τόσο κατά την αρχική του τοποθέτηση, όσο και αναλυτικότερα στις απαντήσεις του επί των ερωτημάτων που δέχθηκε, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, συμπυκνώνοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, υπογράμμισε πως «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικό, ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων. Υπάρχει άλλος δρόμος, χρειάζεται αλλαγή πορείας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης για ικανό χρονικό διάστημα και σοβαρές πολιτικές αναδιανομής για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, στην κινητοποίηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και σε ριζικές αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα, συνδέοντας αυτόν με τον τουρισμό και επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο. Βασικά εργαλεία είναι να χαμηλώσει το κόστος του χρήματος, που παραμένει απαγορευτικό για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, το ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με την τεκμηριωμένη δέσμη προτάσεών μας, καθώς και το κόστος μεταφοράς, με την ανάπτυξη σύγχρονου σιδηρόδρομου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύχθηκε για ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, ο Π. Κουκουλόπουλος προέβη σε αναλυτικές αναφορές στη Φορολογική Δικαιοσύνη, στην Ενεργειακή Δημοκρατία, στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην κλιματική αλλαγή, στην πάταξη της γραφειοκρατίας, στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και, βεβαίως, στην ευρωπαϊκή σύγκλιση.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.