Κ. Βέττα: ‘Να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Αμυνταίου’



«Καλλιόπη Βέττα: Το ξήλωμα της δημόσιας Υγείας με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ν.Δ. και την υποστελέχωση οδήγησε στο προσωρινό (;) κλείσιμο του Κέντρου Φυσικής Iατρικής και Αποκατάστασης στο Αμύνταιο» – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης.

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Αμυνταίου»

Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, καταγράφεται το πρόβλημα με το κλείσιμο του Κέντρου Αποκατάστασης στο Αμύνταιο, το οποίο εξυπηρετεί όχι μόνο την Δυτική Μακεδονία, αλλά και όλη την χώρα, ως ένα από τα δύο μοναδικά δημόσια κέντρα στην επικράτεια.

Όπως τεκμαίρεται από τα περιστατικά και τις πληροφορίες, διαφαίνεται ότι η εργασιακή εξάντληση του ιατρικού προσωπικού, ελέω της υποστελέχωσης και της πλημμελούς εποπτείας των αρμοδίων, οδήγησε σε κλείσιμο του Κέντρου, με μαζική έκδοση εξιτηρίων στους υφιστάμενους θεραπευόμενους και την αδυναμία εισαγωγής νέων.

Στην ερώτηση της Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης καταγράφεται το χρονικό των γεγονότων όπως και οι αντιδράσεις των εργαζομένων και των θεσμικών φορέων, ενώ ζητούνται απαντήσεις τόσο για τα αίτια του κλεισίματος, όσο και για την υποστελέχωση και τις ενέργειες αναβάθμισης.

Τέλος, ζητείται να διαψευστούν οι πληροφορίες για μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση της δομής και των προσφερόμενων δωρεάν υπηρεσιών, γεγονός που, αν επαληθευτεί, θα οδηγήσει σε μεγάλη επιβάρυνση στους πολίτες που χρήζουν θεραπείας και αποκατάστασης.

Η κ. Βέττα δήλωσε: «Οι εξελίξεις με το κλείσιμο του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. είναι εξόχως ανησυχητικές και φανερώνουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον τομέα της Υγείας: υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων, εργασιακή εξάντληση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να κάνει το μαύρο, άσπρο.

Αποδεικνύεται καθημερινά ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στον χώρο της Υγείας, έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση του Ε.Σ.Υ. και των ανθρώπων του, αλλά πρώτιστα και κυρίως τις οικτρές υπηρεσίες προς τους πολίτες, παρά την αυτοθυσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υγειονομικών στελεχών.

Το Κέντρο Αποκατάστασης στο Αμύνταιο υφίσταται τα επίχειρα αυτής της πολιτικής, παρά το γεγονός ότι έχει μια τεράστια δυναμική και προσφέρει ανυπολόγιστες υπηρεσίες στους πολίτες. Τυχόν μόνιμο κλείσιμο του θα δημιουργήσει ανυπολόγιστη επιβάρυνση στους πολίτες και τους εργαζομένους.

Απαιτούμε την άμεση επανέναρξη της λειτουργίας του Κέντρου, την πλήρη στελέχωση του με τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες και την ουσιαστική αναβάθμισή του.

Η κατάρρευση της δημόσιας Υγείας όπως και η απαξίωση της Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει να σταματήσουν εδώ»

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση :

Προς τον  Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Αμυνταίου»

To Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Αμυνταίου βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρά ζητήματα λειτουργίας και προοπτικής γεγονός που δημιουργεί οξύ πρόβλημα αφενός στους εργαζομένους και το επιστημονικό προσωπικό και, αφετέρου και πρώτιστα, στους χρήστες και τους θεραπευόμενους της συγκεκριμένης δημόσιας δομής αποκατάστασης.

Το Κ.Ε.Φ.Ι.ΑΠ. το οποίο λειτουργεί από το 2011,  είναι ένα από τα δύο δημόσια κέντρα αποκατάστασης στην χώρα και παρέχει κλειστή νοσηλεία αποκατάστασης σε πολίτες με προβλήματα αναπηρίας.

Ωστόσο, λόγω της υποστελέχωσής του δεν μπορεί να αναπτύξει εκτενώς τη δυναμική του καθώς διαθέτει μόνο 55 εργαζόμενους, γεγονός που επιτρέπει την λειτουργία μόνο 30 κλινών αποκατάστασης, αντί για 100 που θα μπορούσε να διαθέτει σε πλήρη ανάπτυξη.

Παρόλα αυτά, μέχρι πρότινος, χάρη στην προσπάθεια και την αυτοθυσία του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, κάλυπτε περιστατικά αποκατάστασης με ουσιαστικό τρόπο, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Πριν λίγες ημέρες, ωστόσο, η ιατρική ομάδα της δομής έδωσε εξιτήρια στους νοσηλευόμενους, λόγω ολοκλήρωσης της θεραπείας, ενώ παράλληλα υπήρξαν αρνητικές απαντήσεις σε αιτήματα εισαγωγής.

Οι λόγοι που διαφαίνονται πίσω από αυτή την απόφαση, σύμφωνα με  πληροφορίες, είναι η πλήρης εξάντληση του ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού καθώς υπάρχει ισχνή κάλυψη του οργανογράμματος, ενώ οι μετακλήσεις που γίνονται κατ’ εντολήν του Γ.Ν. Φλώρινας στο οποίο ανήκει διοικητικά από το 2012, δεν επαρκούν για την πλήρωση των θέσεων.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς οι εργαζόμενοι στο Κέντρο απηύθυναν αγωνιώδη καλέσματα σε όλους τους φορείς, ενώ προχώρησαν την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με στόχο να καλυφθούν οι θέσεις, να επαναλειτουργήσει η δομή και να συνεχιστεί το έργο της αποκατάστασης.

Πέρα από την διευκρίνηση των αιτίων για το κλείσιμο του κέντρου που πρέπει να γίνει άμεσα, το επείγον είναι να ανοίξει ξανά η δομή καθώς το ενδεχόμενο κλεισίματος του Κέντρου θα δημιουργήσει μεγάλη επιβάρυνση στους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική άνεση να προσφύγουν σε ιδιωτικά κέντρα ενώ θα αναστατώσει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό των υφιστάμενων εργαζομένων.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, δια των αρμοδίων Υπουργών, είχε μόλις τον Απρίλιο του 2024, δεσμευτεί για την αναβάθμιση του Κέντρου, προχωρώντας σε μία ακόμη εξαγγελία που έμεινε ανεφάρμοστη.

Πλέον, μπροστά στις τεράστιες αντιδράσεις των εργαζομένων, των φορέων, των θεραπευόμενων αλλά και όλης της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας, διαφαίνεται μια προοπτική επαναλειτουργίας του Κέντρου, με εκ νέου εισαγωγές το προσεχές διάστημα.

Ωστόσο, τα ερωτήματα για την προσωρινή (;) παύση λειτουργίας του Κέντρου παραμένουν, όπως παραμένουν και τα ερωτήματα και οι απαιτήσεις για την στελέχωσή του.

Τέλος, η τοπική κοινωνία, οι χρήστες των υπηρεσιών και τα κινήματα Α.με.Α. περιμένουν άμεσα την υλοποίηση των εξαγγελιών για την αναβάθμιση και, παράλληλα, την πλήρη και οριστική διάψευση των σεναρίων για σχέδιο δημιουργίας Σ.Δ.ΙΤ. που κυκλοφορούν στο παρασκήνιο.

Επειδή το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Αμυνταίου επιτελεί σπουδαίο έργο αποκατάστασης και θεραπείας, ως δημόσιο κέντρο που εξυπηρετεί πολίτες όχι μόνο της περιοχής, αλλά όλης της χώρας

Επειδή η υποστελέχωση του κέντρου έχει οδηγήσει σε εργασιακή εξάντληση το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό

Επειδή οι κοινωνικές υπηρεσίες υποβαθμίζονται μέρα με τη μέρα και το κράτος πρόνοιας αποδιαρθρώνεται

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο έκλεισε το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Αμυνταίου;
  2. Ποια είναι τα μέτρα που έχει λάβει για την επαναλειτουργία  και την πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό;
  3. Γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί οι εξαγγελίες για την αναβάθμιση του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.;
  4. Διαψεύδει τα σενάρια για ιδιωτικοποίηση του Κέντρου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

   

2 σχόλια στο άρθρο “Κ. Βέττα: ‘Να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Αμυνταίου’

  1. Δεν μας πείθετε κ. Βέττα! Ποια ακριβώς μέτρα πήρατε εσείς σαν «κυβέρνηση της Αριστεράς» για να ενισχύσετε τα κέντρα αποκατάστασης και να σταματήσουν να επιβαρύνονται οι ασθενείς από την τσέπη τους; Επί των ημερών σας και σήμερα επί Μητσοτάκη η κατάσταση είναι ακριβώς ίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των κλινών αποκατάστασης βρίσκεται σε ιδιωτικά κέντρα, με μόλις το 10%, συνολικά, 2.700 κλίνες είναι διαθέσιμες σε 29 ιδιωτικά κέντρα, ενώ μόνο 305 κλίνες είναι διαθέσιμες στο δημόσιο. Στη Περιφέρεια υπάρχουν 34 Κέντρα Φυσιατρικής Ιατρικής Αποκατάστασης, τα οποία όμως υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών. Με λίγα λόγια αν δεν έχεις χρήματα πεθαίνεις. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία από το 2010 και μετά κινούνται για χρόνια γύρω από το 5% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά τις περικοπές που έχουν γίνει και σε αυτές τις χώρες στα πλαίσια των αρνητικών πολιτικών, οι αντίστοιχες δημόσιες δαπάνες υγείας κινούνται γύρω στο 9%. Και εσείς κυβερνητικά επί ΣΥΡΙΖΑ ήσασταν κεντρικός πυλώνας στήριξης της διαπλοκής π.χ όταν με τροπολογία της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου πέρασε στο ελληνικό Δημόσιο το κτηριακό συγκρότημα των 170.000 τ.μ., αλλά και οι οφειλές του Μεγάρου Μουσικής, οι οποίες ξεπερνούν ΤΑ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ. Η κυβέρνηση του «πρώτη φορά Αριστερά» επέλεξε να σώσει το Μέγαρο Μουσικής ζητώντας από το λαό να βάλει πλάτη για τα χρέη του Λαμπράκη και του Ψυχάρη. Με αυτά τα χρήματα που χαρίστηκαν, πόσο θα είχε λυθεί το πρόβλημα των κέντρων αποκατάστασης που μαστίζει τον κόσμο;;; Τέλος, επί ΣΥΡΙΖΑ δεν επαναλειτούργησε ούτε ένα κλεισμένο ή συγχωνευμένο νοσοκομείο απ’ αυτά που οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Γεωργιάδης, Βορίδης και Λοβέρδος είχαν κλείσει. Τα δάκρυα για τα κλειστά νοσοκομεία ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ, αν δεν μεσολαβούσαν τεσσεράμισι χρόνια κυβερνητικής θητείας κατά την οποία δεν άνοιξε ούτε ένα από αυτά. Δεν μπορούμε επίσης να προσπεράσουμε το γεγονός ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, δηλαδή αυτά που πληρώνουμε από την τσέπη μας, βρίσκονται στα ύψη αφού τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες ξεπερνούν το 35% ενώ αντίστοιχα στις χώρες της ΕΕ ο μέσος όρος δεν ξεπερνά το 15%. Μάλιστα την τελευταία δεκαετία έχουμε δραματική αύξηση στην συμμετοχή στις ασφαλιστικής εισφορές των εργαζομένων και των συνταξιούχων καθώς και στην συμμετοχή σε εξετάσεις και φάρμακα. Και συν ακόμα μετατράπηκαν οι Ιατρικές Σχολές των ελληνικών Πανεπιστημίων σε γραφεία διασύνδεσης και ευρέσεως εργασίας για την Δύση, και τα Υπουργεία Υγείας σε γκισέδες σφραγίσματος διαβατηρίων. Με λίγα λόγια χαρίζουν τσάμπα στις πλούσιες χώρες του Βορρά το πληρωμένο ακριβά από το ελληνικό κράτος και τις ελληνικές οικογένειες, εξειδικευμένο και υψηλής ποιότητας επιστημονικό δυναμικό.

  2. …..Τα δάκρυα για τα κλειστά νοσοκομεία ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ, αν δεν μεσολαβούσαν τεσσεράμισι χρόνια κυβερνητικής θητείας κατά την οποία δεν άνοιξε ούτε ένα από αυτά. …….

    καταπέλτης !!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.