Κράτος και αστυνομία προστατεύει παράνομες εγκαταστάσεις Ανεμογεννητριών στο Βίτσι στη θέση Δούκας



Σήμερα (6/9/24) υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και δυο διμοιρίες ΜΑΤ η εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΟΥΚΑΣ» τσιμεντάρει παράνομα βάσεις ανεμογεννητριών μεταξύ Κλεισούρας και Λεχόβου, στη θέση Δούκας, στο όρος Βίτσι.

Καθόλου τυχαία η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων αφού χθες (5/9/24) κάτοικοι των γύρω οικισμών και μαζικοί φορείς της Περιοχής μεταξύ αυτών και πολλά μέλη της «ΣΕΑ ΑΠΕ ΑΛΕΡΤ» προχωρήσαμε σε δυναμική κατάληψη του δρόμου εισόδου στο βουνό αποτρέποντας τη συνέχιση των παράνομων εργασιών της Εταιρείας.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε διακοπή των ίδιων εργασιών από το δασαρχείο Καστοριάς επειδή μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η Εταιρεία δεν διέθετε τις απαιτούμενες άδειες.

Υπενθυμνίζουμε ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γαζή, με ημερομηνία 2/8/2024, χορηγήθηκε εκ νέου άδεια εγκατάστασης στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΟΥΚΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε» που αφορά τις κοινότητες Αγ. Αναργύρων, Βασιλειάδας, Κλεισούρας και Λεχόβου. Πρόκειται για έργο που η άδεια εγκατάστασής του έχει ακυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει εκδοθεί στα μέσα Μάιου του 2024 επειδή δεν τηρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους.

Προφανώς η εν λόγω εταιρεία βιάζεται να τσιμεντάρει το βουνό επειδή εκτός των άλλων την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να εκδικαστούν δυο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η μία είναι από Περιβαλλοντικές οργανώσεις και η άλλη από τον Δήμο Αμυνταίου.

Είναι απαράδεκτο και γεννάει πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι δημόσιος λειτουργός και αστυνομικές δυνάμεις συντονίζονται να προστατευόσουν παράνομες δραστηριότητες των πράσινων αρπαχτικών που είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων της γύρω περιοχής. Το κράτος λειτουργεί ως εντολοδόχος και προστάτης των άνομων συμφερόντων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων παρακάμπτοντας τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της Χώρας (ΣτΕ) αλλά και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα «ΑΠΕ ΑΛΕΡΤ» θα συνεχίζει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της και με όλες τις μορφές αγώνα τους κατοίκους και όλους όσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της αξιοπρέπειας, της γης και της ελευθερίας.

Καλούμε όλους τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της Περιοχής να μαζικοποιήσουν και να γιγαντώσουν τον δίκαιο αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας και των συμφερόντων των κατοίκων ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα που καταστρέφουν τον τόπο μας.

 

Κοζάνη 6/9/2024

Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα «ΑΠΕ ΑΛΕΡΤ»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.