Η προστασία του πόσιμου νερού ο λόγος της προσφυγής της ΔΕΥΑ Κοζάνης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Α.Ε.Π.Ο. της ΕΛΛΗΜΕΤ



Η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η οποία πάρθηκε στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ευθύνης της για προστασία και εγγύηση της ποιότητας του πόσιμου νερού, προχώρησε στην κατάθεση Αιτήσεως Ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της «Απόφασης Εγκρίσεως Περιβαλλοντικών Όρων» (Α.Ε.Π.Ο.) του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου βαριάς βιομηχανίας «Μονάδα παραγωγής σιδηροχρωμίου» της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ (ΕΛΛΗΜΕΤ) Α.Ε.» εντός των ορίων των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου και Κοζάνης, του Δήμου Κοζάνης. Είχε προηγηθεί η σιωπηρή απόρριψη της Ιεραρχικής Προσφυγής της από τον Υπουργό Περιβάλλοντος,

Ο λόγος κατάθεσης της αιτήσεως αφορά την έλλειψη επαρκών προνοιών για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, τόσο από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, όσο και από την εκδοθείσα Α.Ε.Π.Ο., για την προστασία του υπόγειου καρστικού υδροφορέα του Νοτιοδυτικού Βερμίου, από τον οποίο υδροδοτείται η πόλη της Κοζάνης, καθώς και οικισμοί του Δήμου Σερβίων, δηλαδή συνολικά, περί τους 65.000 άνθρωποι.

Ο συγκεκριμένος υδροφορέας εκφορτίζεται στις πηγές Νεραΐδας και συμβάλει έως και 60% στην ολική ποσότητα του ποταμού  Αλιάκμονα, από όπου υδροδοτείται και η Θεσσαλονίκη.

Η έλλειψη των προνοιών αυτών, ιδίως δε, η μη εκπόνηση ειδικής υδρογεωλογικής μελέτης, δημιουργεί κινδύνους για το σύνολο του υδροφορέα και, φυσικά, τη λειτουργία των υδρογεωτρήσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στην περιοχή του Βαθυλάκκου.

Έτσι, για τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. η επιλογή της προσβολής της Α.Ε.Π.Ο. είναι η μόνη της επιλογή προκειμένου, κατά κύριο και πρωτεύοντα λόγο, να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί από εκείνη την περιοχή ν’ αντλεί ασφαλές και υγιεινό νερό καλύπτοντας τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Κοζάνης και για να προστατεύσει τις μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στη συγκεκριμένη περιοχή κατασκευάζοντας σύγχρονα υδραγωγεία και δίκτυα ύδρευσης.

Η εν λόγω αίτηση ακυρώσεως κοινοποιήθηκε στα Υπουργεία: Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην  Αποκεντρωμένη Διοίκησή Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων-Ενέργειας και Υδάτων, στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Κοζάνης  και Σερβίων.

 

Από την ΔΕΥΑΚ

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.