Μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ σε 29 Νοσοκομεία και 14 Κ.Υ. της Βορείου Ελλάδoς – Η κατάσταση στα Νοσοκομεία και Κ.Υ. της Δυτικής Μακεδονίας



Μεγάλη ερευνά της ΠΟΕΔΗΝ  σε 29 νοσοκομεία και 14 κέντρα υγείας της βορείου Ελλάδας ,ε τα προβλήματα σε προσωπικό και υποδομές

Απαιτούνται άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των υγειονομικών μονάδων σε προσωπικό και χρηματοδότηση

Κίνητρα… κίνητρα…. Κίνητρα….. Για το υγειονομικό προσωπικό

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ:
1. ΚΟΖΑΝΗ: Οι ελλείψεις του Ιατρικού προσωπικού καλύπτονται κυρίως από ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι, ή μετακινήσεις από άλλα Νοσοκομεία για τις εφημερίες. Ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες και κυρίως έλλειψη υπάρχει από Ψυχιάτρους όπου εργάζεται μόνο ένας μόνιμος. Από την 7Κ προκήρυξη για προσλήψεις το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχόντων ήδη εργάζονται ως Επικουρικό προσωπικό το οποίο μονιμοποιείται. Επίσης το βοηθητικό προσωπικό είναι από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ με ότι συνεπάγεται αυτό. Στην καθαριότητα υπάρχει εργολάβος και στην φύλαξη το ίδιο και από προγράμματα ΟΑΕΔ. Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες αναπτυγμένες και καθημερινά λειτουργούν 2-3. Υπάρχει 1 ΜΕΘ η οποία έχει 6 κλίνες και λειτουργούν οι 4.

2. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό. Από το Ιατρικό προσωπικό χρειάζονται Αναισθησιολόγοι, Εντατικολόγοι και ιδιαίτερα Παθολόγοι. Επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη Παραϊατρικού προσωπικού. Με την προκήρυξη 7Κ θα προσληφθούν 16 άτομα που ήδη εργάζονται ως επικουρικοί και άλλοι μόνιμοι. Υπάρχει έλλειψη σε ΤΕ και ΔΕ νοσηλευτών. Υπάρχει μία ΜΕΘ με 6 κλίνες αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν γιατί έχει γίνει ανακαίνιση του Νοσοκομείου.

3. ΓΡΕΒΕΝΑ: Στο Νοσοκομείο η έλλειψη που υπάρχει είναι περισσότερο στο Ιατρικό προσωπικό και ιδιαίτερα στους Παθολόγους γιατί είναι μόνο δύο και ένας με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Επίσης υπάρχει έλλειψη και στους Ακτινολόγους είναι δύο μόνιμοι και μία ακόμη που κάνει εφημερίες. Οι χειρουργικές αίθουσες είναι 2 και τώρα εξοπλίζεται και τρίτη αίθουσα. ΜΕΘ δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο. Για τις προσλήψεις της προκήρυξης 7Κ 3 άτομα προσλαμβάνονται Νοσηλευτικό προσωπικό εκ των οποίων τα δύο εργάζονται ήδη στο Νοσοκομείο με άλλες μορφές σύμβασης και το ένα είναι καινούργιο. Προκηρύξεις βγαίνουν συνεχώς για όλες τις ειδικότητες όπως και για τους γιατρών αλλά βαίνουν άγονες. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν όπως και τα ιατρικά μηχανήματα λειτουργούν κανονικά.

4. ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Υπάρχει μόνο έλλειψη στους Αναισθησιολόγους γιατί υπάρχουν 4 οργανικές θέσεις και υπηρετεί ένας, μία επικουρικός και ένας με μπλοκάκι. Το Νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Ελλείψεις δεν υπάρχουν από προσωπικό, τα ιατρικά μηχανήματα λειτουργούν κανονικά, κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν.

5. ΦΛΩΡΙΝΑ: Στο Νοσοκομείο παραμένει άλυτο το πρόβλημα της Καρδιολογικής κλινικής καθώς υπηρετεί μόνο ένας επιμελητής (Διευθυντής) και μία ειδικευόμενη, ενώ οι εφημερίες καλύπτονται με μετακινήσεις Καρδιολόγων από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Παθολογική κλινική υπηρετεί ένας μόνιμος επιμελητής και δύο επικουρικοί. Γενικότερα, στο σύνολο των εργαζομένων περίπου το 30% είναι συμβασιούχοι, με συνέπεια να καθίσταται απαραίτητη η συνεχής ανανέωσή των συμβάσεών τους (και επιθυμητή μονιμοποίησή τους), ώστε να λειτουργεί το Νοσοκομείο. Καθυστερεί η ενίσχυση με προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου (μοναδικού Κέντρου Αποκατάστασης κλειστής Νοσηλείας Δημοσίου χαρακτήρα στη Βόρεια Ελλάδα) ώστε να εξυπηρετεί περισσότερους ασθενείς. Η μονάδα τεχνητού νεφρού με 35 περίπου που κάνουν αιμοκάθαρση λειτουργεί με μία επιμελήτρια Ά και μία γενική Ιατρό μετά την πρόσφατη μετακίνηση της άλλης επιμελήτριας που είχε.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ:
1. Κ.Υ. ΤΣΟΤΥΛΙ: Στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν κενά σε πληρώματα ασθενοφόρων και καλύπτονται από το Νοσηλευτικό προσωπικό. Από γιατρούς γίνεται ανακύκλωση από τα περιφερειακά ιατρεία. Το Κέντρο Υγείας κάνει ανακαίνιση των κτιρίων.

2. Κ.Υ. Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις Νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού. Επίσης υπάρχει έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρων και καλύπτονται από τους Νοσηλευτές. Ανακαίνιση γίνεται αυτή τη στιγμή του κτιρίου και ιατρικού εξοπλισμού. Στο Κέντρο Υγείας εργάζεται μόνο επικουρικό προσωπικό που ανακυκλώνεται.

3. Κ.Υ. ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ: Το Κ.Υ. έχει μεγάλη έλλειψη από όλες τις ειδικότητες γιατρών αλλά και οδηγούς ασθενοφόρων. Μεγάλη έλλειψη υπάρχει επίσης σε αναλώσιμα υλικά. Αυτή τη στιγμή γίνεται ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας οπότε θα αντιμετωπιστούν τα κτιριακά προβλήματα που υπήρχαν. Από προσωπικό δεν έχει προσληφθεί κάποιο άτομο καινούργιο και εργάζεται μόνο επικουρικό προσωπικό.

 

Η κατάσταση στα υπόλοιπα Νοσοκομεία και Κ.Υ. στη Βόρεια Ελλάδα

Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.