Παραμένει η απαγόρευση αλιείας καραβίδας στην λίμνη Πολυφύτου λόγω μύκητα



Απαγορευτική για τους ψαράδες της λίμνης Πολυφύτου είναι η αλιεία, καθώς η πανώλη της καραβίδας που κτύπησε πριν από περίπου τρία χρόνια προκαλεί δυσφορία στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, σε μια επιτόπια παρουσίαση καταγράφει το θέμα.

Ο Νίκος Κουρτίδης, Πρόεδρος επαγγελματιών ψαράδων αναφέρει ότι οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο και σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται για παθογόνο μύκητα, την λεγόμενη μούχλα του νερού, που προκαλεί την πανώλη της καραβίδας. ήδη έχει εξαφανίσει τους πληθυσμούς των καραβίδων εσωτερικών υδάτων στην Ευρώπη.

Όπως λέει, δεν υπάρχουν καραβίδες και παρά το ότι ρίχνουν γόνο στο νερό, δεν αλλάζει η κατάσταση. Σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος της Βρετανίας, που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, τα σπόρια της πανώλης της καραβίδας εξαφανίζονται από ένα μολυσμένο σύστημα νερού (που συνδέονται με λίμνες και ποτάμια), μέσα σε λίγες εβδομάδες από την στιγμή που αφαιρεθεί και η τελευταία μολυσμένη καραβίδα.[1]

Επομένως, η ρίψη γόνου και ο εμπλουτισμός των υδάτων, προτού εξαλειφθεί και η τελευταία καραβίδα με πανώλη, απλώς παρατείνει το πρόβλημα. Οι καραβίδες που μεταφέρουν την νόσο καταστρέφουν την οικολογία των συστημάτων και απειλούν το μέλλον των ιθαγενών ειδών ψαριών. Σε αυτό συμβάλει και το κοινό που καλείται να «ελέγχει, καθαρίσει και στεγνώσει» τα ρούχα και τον εξοπλισμό του μετά την χρήση, για να αποτραπεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές.

Αυτό κάτι σημαίνει ως προς την μόλυνση των λιμνών από την χερσαία μετακίνηση των οστρακοειδών, καθώς μπορεί να εξαπλωθούν σε νέους βιότοπους, μέσω πλημμυρών, περπατώντας στην στεριά, από εργαλεία, πλωτά μέσα, δολώματα ή και τον γόνο που ρίχνεται από άλλες περιοχές που πιθανόν να έχουν προσβληθεί.

Ένας δεύτερος λόγος αντιδράσεως των αλιέων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η μελλοντική τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην λίμνη όπως λέει ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου. «Πατάμε επάνω στην μεγαλύτερη μπαταρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος».

Φυσικά όπως αναφέρει «Η λίμνη Πολυφύτου ανήκει στην ΔΕΗ και μπορεί να την χρησιμοποιήσει». Ωστόσο, οι κάτοικοι ζητούν να τοποθετηθούν κάπου αλλού. Σε μια περιοχή που ζούσε από την παραγωγή ενέργειας η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και εισοδήματος μοιάζει μονόδρομος.

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, όπως τα φωτοβολταϊκά. έχουν μετακινηθεί οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα ορυχεία άνθρακα στην δυτική και πρώην ανατολική Γερμανία, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπές εισόδημα, καλύτερες συνθήκες υγείας, ζωής και ασφάλειας, όπως κατέγραψε ντοκιμαντέρ της DW.

www.ertnews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.